Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 02.07.2011.
15:33
T. Zečević - Vesti A

Šokantno: Lek uvoze i koriste bez dozvole

Sve što je vezano za novac, a dolazi iz srpskog zdravstva, odavno ne izaziva čuđenje kod naših građana. U njemu se godinama potkrada ili krade, pljačka preko tendera, nabavki, u njemu postoji sistemska korupcija. Kako kaže ministar zdravlja, profesor dr Zoran Stanković, korupcija se javlja i prilikom zapošljavanja lekara i ostalog medicinskog osoblja, slanja doktora na razne specijalizacije, prilikom odobravanja za dopunski rad... Ali, uvoziti lekove bez ikakvih dozvola i kontrola, bez sertifikata, a pri tom ga redovno upotrebljavati, pa još punih šest godina niko da reaguje - jeste zbunjujuća pojava koja ukazuje na nepostojanje bezbednosti pacijenata i kontrolnog sistema srpskog zdravstva.

Foto: Ilustracija

Ovu šokantnu pojavu nedavno je otkrila Komisija za praćenje kardiovaskularnih bolesti i primenu lekova, i to na sednici održanoj pre nekoliko dana u prostorijama Ministarstva zdravlja Srbije.

Konstatovano je da se inkognito uvozi veoma važna solucija (rastvor), koja se daje kroz infuziju prilikom teških srčanih operacija.

Rastvor služi za zaustavljanje rada srca ili snižavanje funkcija ovog organa na najmanju moguću meru, kako bi se oštećenje srčanog mišića usled nedostatka kiseonika svelo na minimum.

- I na nas članove Komisije to otkriće delovalo je šokantno. Pored toga što tu supstancu u Srbiji odavno proizvode farmaceutske laboratorije dva naša najveća klinička centra i VMA, uvozimo je iz zemlje koja uopšte nije registrovala tu supstancu. To znači da nije prekontrolisana i da o njoj ništa ne znamo.

Rastvor nikada nije dospeo u Agenciju za kontrolu lekova, u nas jedino ovlašćene ustanove za proveru lekova - priča za "Vesti" član pomenute Komisije, koji je želeo da ostane anoniman.


Da stvar bude još neverovatnija, ova supstanca i dalje se uvozi mimo važećih propisa.
- Po svoj prilici, razlog uvoza mimo propisa je - cena. Litar te solucije proizvedene na VMA košta 400 dinara, a uvezeni litar iz Švajcarske 1.500 dinara. Da stvar bude još skandaloznija, tu supstancu može da proizvede i Institut Kamenica, ali je uvozi - otkriva naš sagovornik.

Računica sve govori

 

Samo za uvoz ove supstance, Institut za kardiovaskularne bolesti iz Sremske Kamenice za poslednjih šest godina potrošio je 27 miliona dinara ili 270.000 evra. A da je kojim slučajem ovaj lek kupovao od domaćih proizvođača, za isti period i istu uvezenu količinu platio bi 7.200.000 dinara ili 72.000 evra.

 

Možda dvesta hiljada nepotrebno potrošenih evra i nije neka šteta. Ali, naš sagovornik kaže da takvih "poslića" godišnje se obavi na stotine. Računica je poražavajuća.

POVEZANE VESTI

Subota 02.07.2011. 19:54
Sta li je to sokantno. To je normalno kad su lopovi i kriminalci na vlasti. Cela ta drzavma ,mafija je povezana. Zato smo i tu gde smo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online