Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 01.07.2011.
22:38
Večernje novosti A

Školski drugovi ratovali jedni protiv drugih

Bivši đaci Srednje vojne škole u Rajlovcu sa svih strana se sabrali u srpskoj prestonici na godišnjicu mature. Kažu da i posle rata, u kome su se borili na različitim stranama, mogu da se pogledaju u oči jer ni jedan nije učinio nečoveštvo.

Đaci iz Rajlovca 30 godina kasnije
 

"Stigli smo u Sarajevo pre 30 godina. Bilo smo deca, od jedva 15 godina. Tamo smo odrasli, postali ljudi. Stekli prve činove. Nismo ni slutili da ćemo se ikada naći na neprijateljskim stranama. Dogodilo nam se najgore - ratovali smo jedni protiv drugih". Ovako danas govore pitomci 31. generacije Srednje vazduhoplovne vojne škole u Rajlovcu kod Sarajeva.

Stari prijatelji sreli su se na proslavi 30 godina mature u Beogradu. Setili se godina mladosti, drugovanja, ali i najtežih dana njihove karijere - kada su se drugovi iz klupa i spavaona okrenuli jedni protiv drugih. Većina njih nije se srela otkako su prve puške zapucale.

"Ratovali jesmo, ali nismo izgubili obraz. Bili smo vojnici, ali pre svega ljudi. Da su nas pitali, rat nikada ne bi počeo. Niko od nas nema iza sebe nijedan zločin, nečoveštvo, pljačku ili nasilje. Zato se i danas mirno gledamo u oči", komentar je svih.

A nekada svi u istoj uniformi
 

Radovan Dražić iz Obrenovca seća se svoje klase. "Bilo nas je 210 učenika. Završili školu, pa se razišli. Danas nas ima od Omana do Kanade. A kakva smo bili generacija! Naša klasa dala je četiri generala, a čak 20 je posle srednje škole otišlo na Vojnu akademiju", kaže Radovan.

Susret klase iz Rajlovca zakazan je u Beogradu. Većini, kažu, kao na raskrsnici, tu najviše odgovara. U Srbiju je zato iz Maglaja doputovao Azur Smajić (58), koji je kao mladi poručnik ovoj generaciji bio komandir voda. Đaci "civilnih" škola rekli bi razredni starešina, a nekadašnji pitomci iz Rajlovca - otac i majka. Iako svega desetak godina stariji od svojih učenika i danas ih gleda kao svoju decu. Smeje se, ali kaže da ni plač nije daleko.

"Noć pre polaska oka nisam sklopio. Vratile se slike, zgode, zaboravljeni glasovi", kaže Smajić.

Dok priča o Rajlovcu i svojim pitomcima, Azur svedoči i oporu balkansku istinu o zemlji i vojsci koje više nema. Rat ga je zatekao kao kapetana JNA. U Beograd je 1991. godine došao da polaže majorski ispit. Položio je, kaže, on, ali nije Armija. Uniformu sa majorskim epoletama nikada nije obukao. Eno je i danas, netaknuta, u ormanu. Nepunu godinu kasnije stupio je u Vojsku Bosne i Hercegovine.

"Države su se menjale, a ja sam bio samo vojnik", kaže Smajić, danas penzionisani pukovnik oružanih snaga BiH.

Nije bilo lako pronaći sve nekadašnje drugare. Zvonili su telefoni, stizale poruke na Fejsbuku, čak i pisma... Došli su iz Bosne, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske. Neki su, ipak, izostali. Opravdano ili ne - niko neće da sudi.

Bez obzira na to što pojedini pomalo zaziru od dolaska u Beograd, svi "klasići" su na poziv lepo reagovali, bili dirnuti što se neko setio njih i njihovog školovanja. Poneki su, kažu - plakali.

"Jugoslavija je bila naša zemlja, JNA vojska, nosili smo istu uniformu, verovali u isto bratstvo i jedinstvo", kažu nekadašnji pitomci i odmahuju rukom: "A onda je sve otišlo bestraga! Bez obzira na sve, sledeći skup biće na Miljacki. U gradu iz koga, nekako, nikada nismo ni otišli!"

Petak 01.07.2011. 23:04
Lepo.da slavite u zdravlju i miru jos mnogo leta!
Petak 01.07.2011. 23:24
Eto to je dokaz koliko je ljudski mozak lako isprati.. TO NIKAD DA NE ZABORAVIMO, Danas braća sutra neprijatelji!!!!!! Osećam da je sve ovo organizovao neki srbin, to samo na nas liči, opraštamo i bratimimo se.. Eh...ipak dirljiva priča...
Subota 02.07.2011. 01:48
Najezila sam se citajuci tekst ! Svakim danom mi je sve jasnije zasto su nam unistili zemlju medjunarodni hohstapleri i saka domacih idiota sto bi rekao Kusturica !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online