Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Petak 01.07.2011.
10:06
Nezavisne novine A

Srbija priznaje lične karte Kosova!

Beograd je spreman da prizna lične karte na teritoriji Srbije koje su izdale institucije kosovskih Albanaca, saznaju "Nezavisne novine" iz diplomatskih krugova u Vašingtonu, obaveštenih o toku pregovora između Beograda i Prištine.

Da li Srbija polako počinje da priznaje nezavisnost Kosova?
 

Prema nezvaničnim informacijama, došlo je do napretka po pitanju slobode kretanja građana Kosova teritorijom centralne Srbije. Naime, validna lična karta, odnosno lična identifikacija sa Kosova biće dovoljna za ulazak na teritoriju Srbije.


U slučaju tranzita kroz centralnu Srbiju i prelaska granice srpska granična služba će prihvatiti kosovske lične karte kao dokument koji omogućuje prelazak srpskog graničnog prelaza, dok će kosovski pasoši moći da se koriste za ulazak u treće zemlje u skladu s njihovim režimom priznavanja kosovskih putnih isprava.

Priznajemo li kosovske pasoše?

Da li je ovo indikacija implicitnog ili eksplicitnog priznavanja kosovskih pasoša ostaje da se vidi nakon potpisivanja sporazuma i tumačenja koje pregovaračke strane budu ponudile.


Istovremeno, Borislav Stefanović, šef pregovaračkog tima Beograda, rekao je da u narednim danima očekuje konkretne dogovore sa Prištinom o nekoliko tema koje, kako je istakao, neće dati potvrdu državnosti Kosova.


Odgovarajući na poslanička pitanja u Skupštini Srbije, Stefanović je ponovio da je sigurno da ljudi sa Kosmeta neće moći da koriste pasoše Kosova, niti registarske tablice "Republika Kosovo" sa grbom Kosova.


"Biće nekih rešenja koja za deo opozicije neće biti dobra, ali mislim da razumete kakvo je realno stanje na Kosovu i Metohiji. Moram da podvučem da smo imali niz stvari koje su nepovoljne za Srbiju, ali budite uvereni da smo izabrali one koje su najmanje nepovoljne za interese Srbije", rekao je Stefanović.


On je naveo da u poslednje vreme iz Prištine dolaze razna tumačenja o tome šta je dogovoreno u srpsko-albanskom dijalogu u Briselu, a šta nije, ali da bi bilo mudro da Beograd ne upada u zamku objašnjavanja.


Edita Tahiri, šef pregovaračkog tima Prištine, izjavila je ranije da će na osnovu predloga, u čijem su kreiranju zajednički učestvovali Beograd, Priština i EU, građani Kosova moći samo sa ličnim kartama da uđu u Srbiju, dok će prilikom tranzita iz Srbije u treću zemlju morati da pokažu pasoš Republike Kosovo.

Šta sa pečatima Carine i registarskim tablicama?

Prema njenim rečima, Srbija bi trebalo da prizna pečate Carine Kosova na isti način na koji je to učinila i EU, te registarske tablice Kosova sa oznakom RKS (Republika Kosovo), dok će kosovskim Srbima koji ne budu želeli ovakve tablice biti omogućeno da dobiju stare s oznakom KS.


"Na Kosovu, međutim, više neće moći da se koriste nekadašnje registarske tablice kosovskih gradova koje su izdale SRJ ili Srbija", rekla je Tahirijeva.


Ona tvrdi i da sporazum predviđa priznavanje vozačkih i saobraćajnih dozvola Kosova.


"Oblast telekomunikacija uredićemo tako da srpska mobilna i fiksna telefonija prekinu s radom, ali da zauzvrat bude uveden roming po povoljnim uslovima", rekla je Tahirijeva.


Pregovarački timovi Beograda i Prištine najavili su da će početkom jula ponovo sesti za pregovarački sto i da će tada biti postignuti prvi konkretni rezultati u vezi sa šest sporazuma koje je predložio Robert Kuper, posrednik EU.

POVEZANE VESTI

Petak 01.07.2011. 10:11
Izdajnička vlast Borisa Tadića je spremna na sve! Dole Boris, Dole DS! Hoćemo novu patriotsku vlast!
Petak 01.07.2011. 10:17
Juce slusam Tadica kadda kaze da nece priznati nista sa Kosova. Ni tablice,ni vozacke,ni pasos.Kakv licemer.Tadic nas laze iz sata u sat.
Petak 01.07.2011. 10:25
Još je ostalo po rezoluciji EU od 19 januara rasformiranje srpskih paralelenih organa na Kosmetu i onda stvarno Tadić može da kaže da smo sve ispunili pa je red na Evropu da nam se oduži. Valjda je sada shvatio da im Mladić nije bio dosta ni na zub. Neka vodi računa kada bude pozvao Jahjagu na regionalni sastanak da je njena omiljena boja crvena i crna da ne stave crvenu i belu, to je Ivina omiljena boja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online