Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 30.06.2011.
16:53
Beta A

“Licimeran pritisak na Srbiju“

Bivši britanski ambasador u Jugoslaviji ser Ajvor Roberts kritikovao je uslovljavanje članstva Srbije u Evropskoj uniji priznanjem Kosmeta, ocenivši da bi se taj princip mogao odraziti i na druge zemlje sa teritorijalnim sporovima.

Dupli standardi međunarodne zajednice: Ajvor Roberts

U autorskom komentaru za nedeljnik NIN, Roberts je ocenio da diplomatski dijalog podstaknut izjavama nemačkih poslanika o povezanosti Kosmeta i EU "još jednom pokazuje sposobnost međunarodne zajednice da usvoji duple standarde".

Ocenivši da bi od članova nemačkog Bundestaga (parlamenta) bilo licemerno da Srbiji blokiraju pristup u članstvo EU pre nego što prizna nezavisnost svoje pokrajine, jer Kosmet još nisu priznale ni neke zemlje EU.

"Ideja da nerešeno pitanje granica treba da zabrani članstvo u EU zadržala bi ne samo Kipar, nego i Britaniju, Irsku, Španiju i Dansku izvan EU", rekao je Roberts i dodao da je nerazumno da preduslove vezane za teritorijalni spor postavlja bilo koja država, pogotovo Britanija i Nemačka.

Zašto Kosmet, a ne i BiH?

Govoreći o odnosima Srbije i Kosmeta, on je dodao da bi zemlje sa teritorijalnim problemima trebalo da zasedaju na novom Berlinskom kongresu i ponovo definišu granice i stvore države koje imaju suštinsku stabilnost.

Prema njegovim rečima to bi bila bolja opcija, nego da Srbija kroz bilateralne razgovore sa albanskim vlastima na Kosmetu pronađe rešenje koje bi obema stranama omogućilo da proglase neku vrstu pobede.

Ocenio je i da se u slučaju podele Kosmeta ne bi moglo reći da isključivo albansko Kosovo ne može da se asimiluje u Albaniju i da bi time bila data šansa hrvatskom i srpskom delu Bosne da glasaju za prisajedinjenje matičnim zemljama.

"Onima koji kažu da je to regresija i koncesija nacionalizmu, odgovorio bih da je to ono što je vera u samoopredeljenje dala u ovom konkretnom slučaju. Ne izgleda razumno dozvoliti samoopredeljenje Kosovu, a ne i srpskom i hrvatskom delu Bosne", kazao je Roberts.

Roberts je rekao da je u regionu postojala multietnična država SFRJ, koju su uništili zajedno međunarodna zajednica i nacionalistički lideri jugoslovenskih republika.

"Možda nećemo doživeti njeno ponovno rađanje iz pepela, ali iščekujem dan kada će granice na Balkanu postati znaci razlike, a ne podele i na kraju se pretvoriti u nekakav flaster koji bezbolno otpada kada rana zaceli", zaključio je Roberts.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 30.06.2011. 22:38
Лепо човек чува Ирску. Шкотску и још неке са идејама за одвајање. Ако овде крене, где ће стати ? Глас разума или политика, ово друго је конкретније.
Četvrtak 30.06.2011. 17:45
Mi ako dozvolimo opet sebi da nam Englezi kroje politiku i sudbinu, nećemo se dobro provesti, čak štaviše, jako je verovatno da ćemo i nestati potpuno. Englezi su nas i gurnuli u prvu Jugoslaviju, pa u drugu, a evo izgleda da bi opet da menjanju granice i da nas gurnu u isti koš sa ovim izdajnicima i konvertitima oko nas! Uh, bre kako su ovi političari naši glupi i naivni, od Pašića pa do Miloševića! Svak nam bolji od Rusije, a da nam kroz istoriju nije bilo Rusa, ne bi nas ni bilo, to mogu da se kladim! Bruka, stvarno, koliko mi ne vodimo računa o sebi!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online