Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 30.06.2011.
13:05

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Poslanicima pada imunitet

Administrativni odbor Skupštine Srbije razmatraće danas skidanje imuniteta za sedam poslanika. Najviše prekršaja imali su radikali, pa je možda i to razlog što se poslanici SRS-a bore da se imunitet ne ukine.

- Za nas je potpuno neprihvatljivo da se zbog dnevne politike krši Ustav,
nijedna ozbiljna država ne menja najviši zakonski akt zbog ovakvih sitnica - kazao je zamenik predsednika SRS-a Aleksandar Martinović.

RADIKALI PROTIV: Aleksandar MArtinović (levo)
 


Apsolutni rekorder među poslanicima koji su radili mimo zakona je Momčilo Duvljak (SRS) sa 13 krivičnih prijava. Danas će se pred Administrativnim odborom razmatrati jedan zahtev iz suda, i to da je Duvljak vršio pritisak na službeno lice da izvrši nedozvoljenu radnju.

Ostale prijave su uglavnom nastale zbog nasilja i saobraćajnih prekršaja. Duvljakova koleginica iz stranke Gordana Paunović-Milosavljević biće na dnevnom redu odbora zbog korupcije u zdravstvu. I radikal Momir Marković moraće da objasni zloupotrebu službenog položaja u privredi. Osim radikala na dnevnom redu Administrativnog odbora biće i dva poslanika Srpske napredne stranke i jedan poslanik G17 plus.


Donedavno su srpski poslanici tvrdili da ne postoji zakonska mogućnost da im se bez promene Ustava ukine imunitet. Onda je pristigla preporuka Evropske komisije, pa je Ministarstvo pravde najavilo ukidanje "zaštite od zakona" za

Arsić s pištoljem
kod tužioca

 

Poslanik naprednjaka Veroljub Arsić poznat je po tome što je odbio da se podvrgne alko-testu kada ga je policija zaustavila na putu ka Požarevcu. Pozvao se na poslanički imunitet, a kada mu je policajac kazao da imunitet za to ne važi, Arsić je bacio i zgazio poslaničku legitimaciju. Arsića pamte i po tome što je pištoljem, umesto u kuću sugrađanina koji mu duguje novac, ušao u kuću tužioca. U oba slučaja ipak ga je od suda zaštitio imunitet.

poslanike.

Predsednik Administrativnog odbora Nenad Konstatinović za "Vesti" kaže da će hitno morati da se nađu rešenja koja će biti u skladu sa Ustavom, u suprotnom biće predložena i izmena Ustava kako bi se zaštita poslanika svela na realnu meru.


- Ustav propisuje apsolutni imunitet za mišljenje poslanika. Zakonom o Skupštini delimično je ograničen odredbom da se protiv poslanika koji se ne pozove na imunitet može nesmetano voditi krivični postupak - objasnio je Konstantinović.


Kako nezvanično saznajemo, od 2008. do danas u Skupštinu Srbije stiglo je 27 zahteva za pozivanje na imunitet. Većina se tereti za klevetu, ali ima slučajeva da su u sukobu sa zakonom bili zbog vređanja policajaca, saobraćajnih prekršaja, vožnje u pijanom stanju, tuča, nasilja u porodici...

Problem je i što većinu predmeta sudovi uopšte nisu dostavili Skupštini na razmatranje. One koje jesu, zbog ovlašćenja Administrativnog odbora, stavljeni su pod zaštitu, uglavnom dok ne zastare. Pored imuniteta za slobodu govora poslanik je do sada mogao da upotrebi svoj imunitet za sprečavanje bilo koje krivične istrage.  

POVEZANE VESTI

Četvrtak 30.06.2011. 13:12
reklama. antireklama. ili pravo lice opozicije. nista bolje od pozicije. sta li je u pitanju.
Četvrtak 30.06.2011. 20:02
Sta ce poslanicima imunitet,kao da su neko od posebnog znacaja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online