Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Sreda 29.06.2011.
13:02
J. Arsenović - Vesti A

Srpske žrtve niko ne broji

Počelo je veoma ambiciozno i sa popriličnim budžetom za inicijativu jedne nevladine organizacije i njene čelnice Nataše Kandić da bi na upravo okončanoj Skupštini koalicije za REKOM u Sarajevu konstatovano da nisu uspeli da u planiranom roku sakupe milion potpisa podrške za svoju inicijativu da se istraži zločin i popišu sve žrtve na prostoru bivše Jugoslavije stradalim u ratovima od 1991. do 2001.godine.

Potpisivanje peticije u Prištini
 

Inicijativu o osnivanju Regionalne komisije za utvrđivanje istine o ratnim zločinima (REKOM) podržalo je potpisima ukupno 492.000 ljudi. I letimičnim pogledom na spisak potpisa vidi se ogromna razlika u podršci koju je REKOM dobio u Srbiji u odnosu na Hrvatsku, ili u Banjaluci u odnosu na Sarajevo, koje se uvek ističe kao grad stradalnik i koji bi po toj logici imao najviše interesa da se popišu sve njegove žrtve.

Potpisivanje peticije u Beogradu
 


Tako je u Srbiji, bez Kosova i Metohije, sakupljeno 236.000 potpisa, a u pokrajini više od 100.000, što je neuporedivo u odnosu na Hrvatsku gde je ideju REKOMA o popisu svih žrtava prethodnih ratova podržalo svega 20.000 ljudi!


U Bosni i Hecegovini su aktivisti nevladinih organizacija sakupili 85.000 potpisa, od čega u Banjaluci 26.000, a u Sarajevu 17.000 potpisa.


Predsednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić, međutim, ne veruje u informacije da je u srpskim sredinama skupljeno mnogo više potpisa.


- Pa ta akcija je u Banjaluci trajala samo dva dana. Kada smo mi apelovali na građane da ne potpisuju ništa, vrlo brzo su se pokupili i otišli - kaže Dukić.


U Crnoj Gori je prikupljeno 30.000 potpisa, a tamošnji parlament je već formirao komisiju koja će raditi na utvrđivanju istine o ratnim zločinima.

Potpisivanje peticije u Sarajevu
 


U Makedoniji je prikupljeno 10.000 potpisa, dok je u Sloveniji taj broj upola manji, ali znatno veći od planiranog. Direktora Fonda za humanitarno pravo i inicijator formiranja REKOM Nataša Kandić tvrdi da nije razočarana brojkom prikupljenih potpisa i najavljuje nastavak rada, ali putem elektronske pošte i Fejsbuka i skupova REKOM-a.


- Mislim da smo veoma uspeli, jeste da ima malo razočarenja, ali to nas navodi na to kako ćemo ubuduće da utičemo na vlade da podrže REKOM. Na Kosovu je procentualno najviše dobijeno potpisa i tamo su anketari bili okrenuti porodicama.


U Hrvatskoj postoji otpor tom regionalom pristupu, a izostala je i podrška političkih partija iz Hrvatske, za razliku od BiH - tumači za "Vesti" Nataša Kandić.


Činjenica je da njenu ideju ni u jednoj od bivših ju- republika nisu dočekali raširenih ruku, ali je negde taj otpor bio značajno veći i sa očiglednim drugačijim pristupom regionalnih ispostava ove nevladine organizacije.


- Najveću političku podršku smo imali u Crnoj Gori , ali i u Srbiji. Podršku tek očekujemo kada budemo vršili pritiske na vlade države regiona da formiraju svoje radne grupe za istraživanje zločina i popisivanje žrtava - dodaje predsednica Fonda za humanitarno pravo.


Hrvatski mediji koji su takođe na nož dočekali ovu ideju kažu da dok su srpski i hrvatski REKOM govorili o zločinima koje su počinile vojske tih država, Bosansko-hercegovački je bio selektivan. Njegovo sedište u Sarajevu se bavilo isključivo zločinima hrvatske i srpske vojske, dok zločine armije BiH nije istraživao.
 

Dukić: Preko Tadića nas ubeđivali

Branislav Dukić smatra da je projekat REKOM od samog starta osuđen na propast. On kaže da logoraši u RS nikada nisu dali podršku toj asocijaciji, ponajviše zbog delovanja Nataše Kandić i Sonje Biserko. On ističe da je jedini cilj cele priče sa REKOM-om bio stvaranje konfuzije i nepoverenje između određenih udruženja i onih koji se bave istraživanjem ratnih zločina.
- Očajnički je želela da taj njen projekat uspe u RS. Imam informacije da je čak pokušala i da deluje preko predsednika Srbije Borisa Tadića ne bi li ubedila logoraše, i porodice poginulih iz RS da pristupe toj organizaciji - kaže Dukić.


Zastrašujući spotovi

Kada je REKOM preko nacionalnih medijskih kuća počeo sa emitovanjem spotova koji su javnost trebali da ganu i podstaknu na podršku ideji da se popišu sve žrtve, estetika pomenutih klipova se našla na udaru, iako iza njih stoji poznati reditelj Slobodan Šijan.
Tako se u jednom od tri spota kostur pojavljuje iz zemlje i hvata devojčicu za ruku. U drugom, lutka s polomljenom glavom koju je vojnik čizmom polomio, kuca pismo na pisaćoj mašini, dok se u pozadini čuje njen glas koji objašnjava da je "jedan čika u uniformi" ubio njene roditelje, a onda i nju, i da ne zna gde su je zakopali, te da se pretvara da je živa i čeka da je neko nađe...

 

 

Hoće Nobela?

Ideju koja ima častan cilj - da se popišu sve žrtve proteklih sukoba - pojedinci su gledali i kroz prizmu ambicije dve žene, najangažovanijih u celom projektu REKOM. Nataši Kandić i njenoj hrvatskoj koleginici Vesni Teršelič se zamera da su zapravo u ceo posao uplivale da bi zaslužile Nobelovu nagradu za mir.

 

Nataši Kandić malo 2,5 miliona evra

Saradnja: Jelena Trivan i Nataša Kandić
 


Nataša Kandić kaže da jedan od razloga što ideja REKOM-a nije podržana sa milion potpisa jeste i nedostatak sredstava.


- Umesto 2.500 volontera imali smo 600, i to samo da im pokrijemo ručak i kafu - dodaje ona.


Priča o parama, međutim, od početka prati ideju REKOM-a. Na njihovom portalu je objavljen finansijski izveštaj koji obuhvata period od 15. decembra do februara ove godine.


Iz njega se vidi da im je za manje od dve i po godine na razrađivanju ideje i njenom promovisanju u javnosti bilo potrebno 3.544.741 miliona evra, dok su raznih stranih donatora obezbedili 2.460.066. evra. Navedeni su različiti donatori, od Ministarstva spoljnih poslova Švajcarske, preko Fonda braće Rokfeler, ambasada SAD i Velike Britanije, misije OEBS u Srbiji i Evropskog instrumenta za demokratiju i ljudska prava koji je sa preko milion evra i najveći donator. Posle njih sledi Ambasada Holandije u Beogradu sa donacijama od nešto manje od milion evra.


Samo na medijsku kampanju je potrošeno preko 632.000 evra. Direktor medijske kampanje je primao mesečno bruto 2.760 evra i to 14 meseci.


Da li se tu radi, pitaju se hrvatski mediji, o "antiratnom profiterstvu" s obzirom na to da Komisija za REKOM od vlada novonastalih država traži mandat i finansiranje na pune tri godine s mogućnošću produžetka do 6 meseci?

POVEZANE VESTI

Sreda 29.06.2011. 13:11
Свака активност која долази од Наташе Кандић је уперена против срба и Србије.
Sreda 29.06.2011. 14:19
Donatori, ministarstvo spoljnih poslova Švajcarske, fonda braće Rokfeler, ambasada SAD i VelikeBritanije,misija OEBS u Srbiji, ambasada Holandije u Beogradu uplatiti su provjerenoj suradnici Kandićki, novac koji je ona spiskala u cilju da popiše i zbroji žrtve u regionu. Oni koji su to platili također nebi dozvolili rezultate koji njima ne odgovoraju. Zato je tu postavljena dokazana podla i provjerena plačenica Kandićka. A što se iz anakete pokazalo, da je upravo Srpska strana najzainteresiranija da se donesu realni rezultati broja žrtava na svim strana. Ono što ne odgovara ostalim stranama je da se broj revidira i konačno utvrdi jer im dosadašnji falsifikat ide u prilog.
Sreda 29.06.2011. 13:09
Jednostavno ne mogu da podnesem da vidim ovu z.....cu,koja je bolesna od mrznje prema srbima,i nanela je veliku stetu.Odavno je morala biti osudjena,ali u srbiji nema normalne vlasti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online