Sreda 26. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 28.06.2011.
18:14
Beta A

"Srbija mora da goni Mladićeve pomagače"

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je da se od vlasti Srbije očekuje da prioritetno istraže i krivično gone osobe koje su činile mrežu podrške haškom optuženiku Ratku Mladiću.

Glavni tužilac Haškog tribunala: Serž Bramerc
 

"Pozdravljamo izjave Srbije da će istražiti i krivično goniti one koji su činili mrežu podrške Mladiću dok se skrivao i očekujemo da te aktivnosti dobiju prioritet i da budu izvedene do kraja", kazao je Bramerc u intervjuu za sarajevski Dnevni avaz.

Bramerc je istakao da se od Srbije traži da bez odlaganja uhapsi haškog optuženika Gorana Hadžića, kao i da pojača napore i uhvati optuženog Radovana Stankovića, koji je pre cetiri godine pobegao iz zatvora u Foči.

On je dalje rekao da Tužilaštvo ima vrlo čvrstu osnovu za predmet "Mladić", podsećajući da se mora utvrditi Mladićeva individualna krivična odgovornost za zločine. "Oslanjaćemo se na neke dokaze koji nisu morali nužno biti predočeni u predmetima koji se vode protiv drugih optuženika", poručio je Bramerc.

Prema njegovim rečima, Tužilaštvo će se u predmetu "Mladić" fokusirati na utvrđivanje veze između zločina na terenu i Mladića kao najvišeg vojnog vođe bosanskih Srba.

"Zato ćemo se i dalje oslanjati na pomoć vlasti kada se radi o pristupnim dokumentima, arhivama i svedocima", naglasio je Bramerc.

Glavni haški tužilac dalje je poručio da su već preduzete mere kako bi se pred ovim sudom ubrzao sudski postpak protiv Mladića. "Na primer, organizovali smo optužnicu i ujednačili smo je sa optužnicom protiv Radovana Karadžića, političkim vođom kojem se trenutno sudi za iste zločine za koje je optužen Ratko Mladić", kazao je Bramerc.

On je dodao da je još jedan od načina za ubrzavanje postupka korišćenje pismenih dokaza kad god je to primereno pošto to skraćuje vreme iznošenja dokaza u sudnici.

Bramerc je dalje naveo da suđenja osobama koje same sebe zastupaju traju mnogo duže, naglašavajući da Tužilaštvo smatra da bi Mladićeva prava najbolje bila zaštićena ako bi imao pravnog zastupnika.

"Na kraju će sekretar Tribunala i sudije doneti odluku i preduzeti potrebne mere za organizovanje njegove odbrane", kazao je glavni tužilac Haškog tribunala.

Izmenjenom optužnicom, Mladiću se na teret u 11 tačaka stavljaju genocid, zločini protiv čovečnosti nad nesrbima i kršenja zakona i običaja rata tokom sukoba u BiH 1992-95. Mladić je uhapšen 26. maja u selu Lazarevo u Srbiji, a izručen Hagu
31. maja.

POVEZANE VESTI

Utorak 28.06.2011. 18:47
IZJAVLJUJEM DA MI JE VEOMA ZAO STO NISAM MOGAO DA POMOGNEM, GENERALU RATKU MLADICU......MOZDA I ZBOG TOGA KVISLINSKA VLAST U SRBIJI TREBA DA GONI SVOJE DRZAVLJANE.....
Utorak 28.06.2011. 18:31
Ma mrs bre manijace bezobrazni ! Ajde sad Srbi i da pljunu sve sto su pojeli za zivota ! Nije ..nego..sto bi rekla jedna moja prijateljica sa ovog Portala ! I po stoti put ponavljam , da sam imala priliku kao sto nisam, cuvala bi ga i nikada ga ne bi izdala pa me vodite u 100 zatvora ! I dacu, po mogucnosti, svaki svoj zaradjeni dinar za njegovu odbranu i sta vise tu nije jasno ?!? I nisam jedina naravno. Mrs bre...
Utorak 28.06.2011. 21:22
Ostavi se više Srba krvopijo, parazitu, tekutu, gnjido,uši, nametniče,pijavico,krpelju, Treba te posuti DDT-om, ali bojim se da si i na njega imun.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online