Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 24.06.2011.
17:47
B. Mandić A

Sve brojnije bebe "sa leda''

Da od života nema većeg čuda, ali i od nauke moćnije fantazije svakodnevno potvrđuju stručnjaci Specijalne ginekološke bolnice Beograd pomerajući granice mogućeg.

Direktor Bolnice prof. dr Slobodan Radulović, čuveni ekspert za lečenje steriliteta, koji je još daleke 1985. godine bio u timu zaslužnom za rađanje prve bebe iz epruvete iz Srbije, objašnjava za "Vesti" prednosti metode krioprezervacije (zamrzavanje humanog materijala).

Pomeranje granica mogućeg: Prof. dr Slobodan Radulović
 






- Ova metoda, koju su novinari popularno nazvali "bebe s leda", pružila je realnu nadu brojnim parovima da mogu da dobiju potomstvo. Prva naša beba iz zamrznutog embriona rođena je 1991. godine u Beogradu i bila je i prva takva beba u Srbiji. Od tih dana do danas metoda se usavršavala iz godine u godinu, uvođenjem novih kompjuterizovanih aparata za krioprezervaciju i razvojem sve boljih krioprotektana - specijalnih medijuma koji su omogućavali da se embrion bez ikakvih oštećenja, sa temperature od plus 37 stepeni spusti na temperaturu od minus 196 stepeni i na kraju vrati na temperaturu tela. Svakako, i naša iskustva i spretnost su rasli sa vremenom - obrazlaže ugledni stručnjak.


Pre tri godine pojavila se metoda vitrifikacije - ultra brzog zamrzavanja, koja predstavlja džinovski korak unapred, pa zamrzavanje postaje nedeljivi deo programa vantelesne oplodnje.


- Uvođenjem ove metode uspeli smo da povećamo procenat trudnoća nakon primene vantelesne oplodnje, jer iz jednog stimulisanog ciklusa može da se omogući nekoliko embriotransfera - priča prof. dr Slobodan Radulović. - Višak embriona se zamrzne i u slučaju da nije došlo do trudnoće u sledećem ciklusu se vraćaju odmrznuti embrioni. To je velika prednost za pacijenta, povećava se procenat uspešnosti, a procedura u narednom pokušaju je mnogo jednostavnija i lakša za ženu, jer ne prima injekcije za stimulaciju, nema anestezije i punkcije. Prati se samo normalan ciklus i kada je materica spremna odmrznu se embrioni i ubace u matericu.


Druga velika prednost je mogućnost zamrzavanja sperme i jajnih ćelija koje se čuvaju i koriste za programe donacije namenjene ženama koje nemaju svoje jajne ćelije i muškarcima koji nemaju spermatozoide, ističe sagovornik "Vesti":


- Ovo je posebno važno, jer je od januara 2010. godine u Srbiji donet zakon kojim su dozvoljene donacije jajnih ćelija i spermatozoida. Regulisanjem programa donacije je omogućeno mnogim bračnim parovima da mogu da imaju svoje dete. Ranije su ovi parovi morali da potraže pomoć u inostranstvu, a danas im je to omogućeno u Srbiji. Zbog visokog procenta uspešnosti vitrifikacije, najnovije metode zamrzavanja, sve više zamrzavamo tkivo jajnika i testisa iz kojih kasnije mogu da se dobiju oplodne ćelije, kada zbog teških bolesti moraju ovi organi da se hirurški odstrane ili zrače.


Savremene metode koje primenjuje Specijalna bolnica Beograd odavno su prestale da budu novinska senzacija. Postale su spasonosna java za sve one koji žele da ostvare san da postanu roditelji. 

Petak 24.06.2011. 20:24
Треба решавати узрок, а не последице, али у томе нема зараде, јел да докторе?
Petak 24.06.2011. 20:20
Jos samo da zakonodavci omoguce konacno i "majke nosioce" iliti surogat majke.Ne vidim tu nista problematicno jer je dozvoljeno u mnogim drzavama a Srba ce samo biti vise.Puno srece u radu Doktore i puno nove decice svim Srbima zelim i molim zakonodavca da omoguci da zene koje mogu da zatrudne pomognu familiji i prijateljim kod kojih 'nece da se zakaci' oplodjena jajna celija.Donesite bar zakon da je to moguce u krugu familije pa ako treba zabranite komercijalizovanje 'majki nosilaca'.Mnogi bi vam bili zahvalni a deca najvise.Ako moze u Holandiji, Ukrajini..itd..zasto ne bi moglo i u Srbiji.Oplodjeno jaje sa genima od oca i majke provede 9mes kod neke plemenite zene i svi srecni.Hvala
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online