Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 24.06.2011.
14:07
J. L. Petković - Vesti A

Svesni smo naše pozicije

Držimo se našeg Ustava i suvereniteta, ali znamo realno stanje i spremni smo za razgovore o svemu, kaže za "Vesti" Borko Stefanović, šef srpskog pregovaračkog tima.

Borko Stefanović, šef tima za pregovore sa Prištinom

Mi ne možemo sa Kosovom potpisivati sporazume jer bi to značilo priznanje takozvane nezavisnosti, kaže Stefanović. Ono što se Beograd dogovori s Prištinom biće sprovedeno odlukama dve vlade, a garant je EU.


U Albaniji počinje štampanje novih kosovskih pasoša, sigurno će biti pritisaka i da ih Beograd prizna?


- Takozvani kosovski pasoš ne može nikada biti u upotrebi na teritoriji Republike Srbije.


Da li Tadićeve i Dačićeve izjave o velikoj Albaniji, odnosno o podeli Kosova, dovode u pitanje pregovarački proces?


 

Ni reči o granicama

 

KPS je nedavno preuzela čuvanje granice s Makedonijom, uskoro će i sa Crnom Gorom, da li je sledeći administrativni prelaz sa Srbijom?


- Ne. Nikada nije bilo priče o tome. Da bi se to rešilo, mora da postoji dogovor Beograda i Prištine, i sa Srbima koji žive na severu KiM.

- Predsednik Tadić je rekao da je priča o velikoj Albaniji realnost, da se neki krugovi za to zalažu i da bi o tome mogli da razgovaramo kao o jednoj od tema na završetku procesa rešavanja pitanja KiM. To ne znači da mi odobravamo taj projekat, već da niko ne može da opovrgne da ta intencija i politika postoji. Mi ostajemo na istim pozicijama, naš Ustav i skupštinska rezolucija su jasni. Držimo se našeg suvereniteta, ali smo svesni realnosti i spremni da pričamo o svim temama.


I o statusu?


- Kad rešimo probleme koji se odnose na potrebe stanovništva, biće prostora i za dublja i temeljnija pitanja, od severa Kosova, kao najvažnijeg, do položaja Srba južno od Ibra, statusa naših manastira... To će omogućiti da u potpunosti rešimo kosovski problem, ako bude bilo želje u Prištini i sluha u međunarodnoj zajednici.


Ono o čemu se budete dogovorili s Prištinom neće biti potpisano, ko će onda garantovati da će biti realizovano?


- Evropska unija će biti garant dogovora i implementacije. Ono što se dogovorimo biće sprovedeno odlukama dve vlade. Mi ne možemo s Kosovom potpisati sporazume jer bi to bilo i de fakto i de jure priznanje takozvane nezavisnosti. Mi smo od početka tražili da Priština nema pravo da narušava naše viđenje statusa Kosova, niti mi nameravano da menjamo njihovo, iako znamo da nisu u pravu.


Da li će Srbija priznati carinski pečat Prištine?


- Pečat kojim Priština overava svoju carinsku komunikaciju je prihvaćen od svih 27 država članica EU, uključujući i onih pet koje nisu priznale nezavisnost. Mi ni na koji način ne možemo prihvatiti da prateća dokumentacija koja ide uz carinsku bude dokumentacija tzv. države Kosovo. Sve ostalo je stvar dogovora. Siguran sam da Priština ne može da jednostrano dovede u pitanje CEFTA sporazum jer je član CEFTA sporazuma Unmik Kosovo.

Kad očekujete prve rezultate pregovora?


- Ako uklonimo neke prepreke, nadam se da će vrlo brzo biti dogovoreno sve o slobodi kretanja, katastru i matičnim evidencijama, a pitanja energetike i telekomunikacija očekujem da rešimo do septembra.

Protesti s razlogom

 

Šta ćete preduzeti povodom hapšenja Srba koji odbijaju da plaćaju carinu Kosovu, danima se na severu protestuje zbog toga?


- Srbi na KiM imaju puno razloga da protestuju jer je stanje u kome žive veoma neregulisano i stalno su pod pritiscima. Zahtevamo da se reše ovi problemi. Konkretno pitanje je zapravo za Euleks.

POVEZANE VESTI

Petak 24.06.2011. 16:44
Naravno da neće ništa potpisati sa Kosovom, ali će i Stefanović i Tahiri da potpišu zajedno sa Kuperom zaključke sa sastanka kao obavezujuče za obe strane u pregovorima. Što se tiče pasoša oni se neće ni upotrebljavati na teritoriji Srbije nego samo za prelazak na teritoriju Srbije sa pečatom na belo kartonče kao Grci što udaraju Makedoncima. Spremni su da prihvate carinsku deklaraciju države Kosovo isto kao i ostalih 27 zemalja EU, ali neće ostala prateća dokumenta države Kosovo. Sigurni da neće jer uz deklaraciju ide međunarodni tovarni list EUR, a ne tovarni list države Kosovo. Polako sve po rezoluciji EU od 19 januara, Evropi se ne žuri sa žutima, njima se žuri.
Petak 24.06.2011. 15:58
Pozuri samo Borkovicu , naravcno ako uspes, jer svaka odluka vlade ce morati na skupstinu , a onda pred narod na referendum, jer kako izgleda EU odlazi u istoriju, a i slobodni prolaz ljudi.Sta ce da bude sa robom, vrlo brzo cemo da vidimo. Turska ima rast preko 9%, anije u BRIKS-u, pa i tamo ljudi sebe pitaju sta da se mole ti Evropljani i ponizuju Turci, kada nemaju danas nista osim lepo uredjenih zgrada na temelju novca iz bivsih im kolonija.Nekonkurentni su evropljani u masi poslova od svoje lenosti i navika na lepi zivot. Radje evropljani daju milijardu vise samo da Albanci ostanu na Kosmetu, nego da ih vide u sebe kuci.Kad nestane i te milijarde STA CE onda?
Petak 24.06.2011. 21:14
Када помену Устав, обавести Тадића и Дачића да то постоји, оно као највиши правни акт државе. Нису обавештени !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online