Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 23.06.2011.
20:22
Vestionline A

SPC: Bolne izjave Benedikta XVI

Srpska pravoslavna crkva saopštila je danas da je papa Benedikt XVI tokom posete Zagrebu prošlog maja uputio i dve kontroverzne poruke, o jugoistočnoj Evropi i zagrebačkom nadbiskupu Alojziju Stepincu.

U saopštenju, objavljenom na sajtu SPC, kaže se da je prvu kontroverznu poruku poslao još na putu u Hrvatsku, iz aviona, u neformalnom razgovoru sa novinarima.

"Naime, sećajući se ranijih zagrebačkih nadbiskupa, on je izjavio: 'Pokojni kardinal Franjo Šeper, pokojni kardinal Franjo Kuharić i kardinal Josip Bozanić uvek su govorili da Hrvatska nije na Balkanu nego u Srednjoj Evropi, pa bi bilo logično, pravedno i potrebno da Hrvatska uđe u Evropsku uniju, gde istorijski i kulturno oduvek pripada", kaže se u saopštenju uz napomenu da se SPC nada da papa
nije imao nameru da jugoistočni deo Evrope, poznat i kao Balkan, smesti nekud izvan Evrope.

Stepinac je bio ''humanista'': Papa Benedikt XVI
 

"Razmišljajući o ovom sudu, pritom bez ulaženja u raspravu o tome da li je Hrvatska na Balkanu ili u Srednjoj Evropi, želimo da verujemo da njegov ugledni izricatelj nije imao nameru da Jugoistočnu Evropu - nekada središnji prostor Rimskog Carstva, a potonju Rumeliju (u prevodu Rimsku zemlju: evropski, pretežno hrišćanski deo Otomanske Imperije), danas poznatu pod turskim nazivom Balkan - smesti nekud izvan Evrope, niti pak da se vrati na početak 16. stoleća, kada je njegov prethodnik Lav X Hrvatsku označio kao 'antemurale
christianitatis' (predziđe hrišćanstva)", istakla je SPC.

SPC je podsetila i da su i mnogobrojni Srbi graničari u vreme Zrinskih i Frankopana čuvali "predziđe hrišćanstva", kao i da posle pet vekova života na tim prostorima u Hrvatskoj Srba "najednom više nema ili opstaju kao ostatak što poklanog što proteranog naroda".

Kao drugu kontroverznu papinu izjavu tokom posete Hrvatskoj SPC je
navela izjavu o zagrebačkom nadbiskupu tokom Drugog svetskog rata
Alojziju Stepincu
.

"Mada ovom prilikom nisu ispunjena očekivanja mnogih rimokatoličkih vernika, ponajpre u Hrvatskoj, da će Alojzije Stepinac, zagrebački nadbiskup tokom Drugog svetskog rata, biti kanonizovan, odnosno priznat za svetitelja Rimokatoličke Crkve, dodatnu kontroverzu, u našoj sredini i bolnu nedoumicu, izazvale su papine reči - izgovorene takođe na putu prema Zagrebu - da je kardinal Alojzije Stepinac 'bio protiv ustaškog režima' i da je 'branio pravo
čovečanstvo protiv tog režima time što je branio Srbe, Jevreje, Rome", saopštio je SPC.

SPC smatra da je uloga Stepinca u odbrani Srba, Jevreja i Roma "u najmanju ruku jednostrano prenaglašena ili na silu iskonstriusana", a da su prećutkivane ili minimizirane njegove "ideološki motivisane i javno iskazivane animoznosti prema pravoslavlju, jevrejstvu, srpstvu i još ponečemu".

SPC je saopštila da i pored toga pozdravlja papin poziv vernicima da se trajno zauzimaju za pomirenje među podeljenim hrišćanima, kao i među hrišćanima i muslimanima. Sopštenje SPC je potpisao episkop bački Irinej.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online