Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Četvrtak 23.06.2011.
01:38
Večernje novosti A

Nemačka ucenjuje: Priznajte Kosovo, pa onda možete u EU

Početak pregovora o prijemu Srbije u Evropsku uniju neće biti uslovljen priznanjem Kosova, ali će do kraja tog procesa Srbija morati da prizna nezavisnost da bi postala članica EU, stav je delegacije nemačkog Bundestaga koja boravi u Beogradu.

Božidar Đelić sa nemačkim parlamentarcima
 

- Na kraju pregovora o priključenju, faktičko priznanje Kosova mora biti na stolu, a ako to izostane, nemački parlament neće podržati članstvo Srbije u EU - rekli su poslanici.


Njihov je stav da će pregovori o prijemu Srbije u EU početi i biti završeni i bez formalnog priznanja nezavisnosti Kosova, koje jeste poželjno, ali u svakom slučaju moraju biti prihvaćena neka rešenja koja će značiti faktičko priznanje kosovske nezavisnosti.


Prema njihovim rečima, faktičko priznanje nezavisnosti Kosova podrazumevalo bi, pored ostalog, prihvatanje članstva Kosova u Ujedinjenim nacijama i međunarodnim organizacijama i to je ono što će Srbija do završetka pregovora o članstvu u EU morati da ispuni.
 

- Srbija će 15. decembra dobiti status kandidata, ali najverovatnije ne i datum za početak pregovora - poručili su nemački poslanici, navodeći da će proces pristupanja Srbije trajati najmanje osam godina, koliko je bilo potrebno i Hrvatskoj.
 

Potpredsednik Vlade zadužen za evropske integracije Božidar Đelić, koji se sreo sa poslanicima Bundestaga, kaže za ”Novosti” da je i njima, kao i svim stranim zvaničnicima sa kojima razgovara, preneo dobro poznati stav Srbije:
 

- Nikada, ni eksplicitno ni implicitno, nećemo priznati nelegalno proglašenu nezavisnost Kosova. Ni u samoj EU ne postoji jedinstven stav o kosovskom pitanju. Pet od 27 članica EU ne priznaje Kosovo.
 

Oglasio se i ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas koji je rekao da u EU ne insistiraju na tome da Beograd prizna nezavisnost Kosova, već da se pronađe rešenje za život običnih ljudi.
 

- EU ne može imati interes da ponovo primi jednu zemlju koja ima nerešena teritorijalna pitanja. Na svojoj koži smo iskusili šta znače takvi problemi. Zbog toga tražimo praktično rešenje u korist ljudi na Kosovu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 23.06.2011. 01:47
Јебо луд збуњеног... Мислим, јебите се...и такозвана "влада" моје земље и европска унија!
Četvrtak 23.06.2011. 01:57
Kako da svrstam sve izjave o ulasku Srbije u EU.? Ne znam da li je u pitanju mala ili velika nuzda? Za nas je bolje da se pobrinemo za zute i strpamo ih u maricu.
Četvrtak 23.06.2011. 08:32
Evropa za početak razgovora traži ono što piše u rezoluciji EU od 19 januara ove godine, a sa pozivom na rezoluciju Srbije Ešton/Tadić od 9 septembra 2010 kojom je Srbija sa uvažavanjem prihvatila mišljenje MSP. Dakle, Tačka 5 - razgovora o statusu nema i tačka 7 -Srbija mora da rasformira svoje organe na Kosmetu. Kada pokaže lojalnost odlukama EU može stoka da se primakne jaslama sa fondovima. Da bi gurnula glavu u jasle moraće da prizna Kosovo i to je to. Inače opozicija to sve zna ali od januara čekaju da žuti odrade prljav posao pa da se onda patriotski oglase. Ni gore vlasti ni gore opozicije u istoriji sveta.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online