Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 22.06.2011.
17:46
Vestionline A

"KFOR nije pretnja Srbiji"

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je danas da je saradnja Vojske Srbije i pripadnika KFOR-a na Kosovu i Metohiji izuzetno kvalitetna, dodavši da bi međunarodne snage trebale da zadrže brojčano stanje koje garantuje mir i stabilnost.

Ministar odbrane: Dragan Šutanovac
 

"Vršimo određeni politički pritisak da KFOR ne smanjuje svoje brojčano stanje", rekao je Šutanovac novinarima, dodajući da se o tome razgovara i sa zvaničnicima NATO i sa predstavnicima KFOR-a. On navodi da KFOR treba da zadrži ono brojčano stanje "kojim, uz upotrebu tehnike može da garantuje mir i stabilnost na Kosovu i Metohiji".

"Verujem da je to neophodno za sve koji žive na Kosovu i Metohiji", rekao je Šutanovac, dodavši da su i naše aktivnosti na programu parterstva za mir garant čvršće saradnje sa KFOR-om.

On je dodao da više niko u Vojsci Srbije ne smatra KFOR nekom vrstom pretnje već da su međunarodne snage tu da pomognu da zajedno obezbedimo stabilnost celog regiona.

Šutanovac je istakao i da je za obezbeđenje kopnene zone bezbednosti i admistratvine linije neophodna čvtsta saradnja sa KFOR-om.

"Prethodnih godina pokazali smo da želimo da budemo partneri na koje i KFOR može da se osloni, ali i da mi možemo da se oslonimo na KFOR", rekao je Šutanovac

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Miloje Miletić izrazio je zadovoljstvo saradnjom sa KFOR-om, dodavši da su ukupni bezbednosni problemi duž administrativne linije takvi da u principu ne zahtevaju neko veliko vojno angažovanje.

Miletić se založio za jaču saradnju Vojske Srbije sa Ministastvom unutrašnjih poslova Srbije u sprečavanju raznih vrsta šverca i ilegalne seče šume uz administrativnu liniju sa Kosovom.

On je objasnio da vojska Srbije i KFOR mogu samo da zadrže osobe koje uhvate u švercu i da ih potom predaju nadležnim organima- MUP, odnosno misiji Euleksa.

Šutanovac i Miletić prethodno su obišli kasarnu "Toplički ustanak" u Kuršumliji, gde su ih strešine Treće brigade Vojske Srbije upoznale sa situacijom u njihovoj zoni odgovornosti.

Šutanovac u poseti Trećoj brigadi Kopnene vojske

 

Ministar odbrane Dragan Šutanovac rekao je danas u Kopnenoj zoni bezbednosti da je neophodna izmena Vojno-tehničkog sporazuma iz 1999. godine koja bi bila u "obostranu korist" - Vojske Srbije i Kfora.


"Posle 12 punih godina dobićemo relaksaciju tog sporazuma koja će biti primerena. To nasleđe iz 1999. godine za nas više nije adekvatno, mislim da sporazum mora da se menja", rekao je Šutanovac u bazi koja obezbeđuje 17 kilometara administrativne linije između Srbije i Kosova.


Vojno-tehničkim sporazumom, potpisanim juna 1999. godine, okončan je
napad NATO na SRJ. Prema rečima Šutanovca, Srbija je zahvaljujući modifikaciji sporazuma ušla u Kopnenu zonu bezbednosti i smanjila njenu veličinu.


U poseti Trećoj brigadi Kopnene vojske bio je načelnik Generalštaba Vojske Srbije Miloje Miletić koji je kazao da problemi duž administrativne linije ne zahtevaju veće vojno angažovanje i da Vojska Srbije aktivno sarađuje sa MUP-om koji je u kontaktu sa Euleksom.


"Najveći problemi su ilegalna seča šume i ilegalna trgovina, a za njihovo rešavanje nadležnosti nemaju ni Kfor, ni Vojska Srbije", rekao je Miletić i naveo da Vojska uhapšene preda MUP-u, koji ih prosledi Euleksu.


Šutanovac je još kazao da je za obezbeđivanje Kopnene zone bezbednosti i administrativne linije potrebna čvršća saradnja sa Kforom.


"Mi vršimo politički pritisak na Kfor da ne smanjuje svoje brojčano stanje u odnosu na ono koje može da garantuje mir i stabilnost na Kosovu i Metohiji", rekao je Šutanovac.


Ministar je danas posetio i kasarnu "Toplički ustanak" u Kuršumliji gde je rekao da je Vojska Srbije, pored bezbednosnog faktora, i relevantan faktor ekonomskog razvoja u tom kraju. Šutanovac je kazao da su svi u bazi Treće brigade "Veliki trn" profesionalci i da tim angažmanom obezbeđuju primanja.


U bazi "Veliki trn" su i dve žene, profesionalne pripadnice Vojske Srbije.

POVEZANE VESTI

Sreda 22.06.2011. 17:57
Да је он српски министар војни, он би захтијевао да се КФОР повуче са дијела Србије, а не да кокетира с њима, испаде да су они добродошли на Космет.
Sreda 22.06.2011. 19:04
Stvarna situacija je takva da gangsteri iz Bondstila odlaze, a i ostale snage KFOR se smanjuju jer to košta zemlje NATO čiji su član. Druga stvar, relaksacija Kumanovskog sporazuma znači da će se širina kopnene zone bezbednosti smanjiti na normalnu zonu pograničnog pojasa između dve države. To je hteo da kaže, lepo upakuje i proda čitaocima.
Sreda 22.06.2011. 21:50
Вршимо одређени политички притисак... Човек је стварно ауторитет. Благо нама с' вама.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online