Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 22.06.2011.
13:18
Vestionline A

Čeda: Jeremić i Lavrov se grle k'o medvedi; Rusi uvređeni

Ambasada Rusije u Srbiji uputila je Ministarstvu spoljnih poslova Srbije zvaničan protest zbog izjava predsednika Liberalno demokratske partije Čedomira Jovanovića u emisiji "Utisak nedelje", jer smatra da one nedolično govore o Rusiji i najvišim ruskim zvaničnicima, objavio je "Blic". Jovanović je u emisiji rekao da se Vuk Jeremić i ruski ministar Sergej Lavrov "grle kao dva medveda".

Sergej i Lavrov u bratskom (medveđem) zagrljaju

Ambasada Rusije je uputila zvaničan protest, a ambasador je zatražio prijem da izrazi nezadovoljstvo, rekao je ministar inostranih poslova Vuk Jeremić.

"Takvom rečniku ne bi smelo da bude mesta u javnosti. Ovo nažalost nije prvi put da se nešto slično dešava a vređanje stranih država, vređanje zvaničnika tih država ostavlja jako loše posledice po ugled Srbije u svetu", rekao je danas Jeremić.

"Grlite se tamo ko dva medveda! To je skaradno! Tako se ne pozdravlja niko normalan u svetu!", poručio je Jovanović ministru spoljnih poslova Srbije uživo u programu.

Jovanović se nije zadržao samo na ličnom odnosu, već je politiku Rusije prema Srbiji ocenio kao kolonijalnu i ponižavajuću.

Čedomir Jovanović se tokom debate povodom 200 godina srpske diplomatije dotakao i Jeremićevih bicepsa. Doduše figurativno... "Ministar misli da je dovoljno da nekome padne na grudi i opipa mu bicepse... Kada to čovek vidi, ne može da oseća ništa drugo do neku vrstu neukusa, pa moramo da vam skrenemo pažnju", slikovito je opisao Čeda, ali nije želeo da odgovori voditeljki Olji Bećković zašto su mu za oko zapali baš Vukovi bicepsi.

Čeda je potkačio i ambasadora Rusije u Beogradu Aleksandra Konuzina, koji je nedavno u svojoj rezidenciji upriličio svečani prijem povodom nacionalnog dana federacije.

"Još se grlite sa državnikom jedne zemlje koja nas samo maltretira. Pozove mog predsednika, a onda i galeriju drugih pravosnažno osuđenih likova", nastavio je u naletu lider LDP-a, koji se, međutim, i sam našao na svečanom koktelu.

Ovo nije prvi put da strane zemlje protestuju zbog izjava Čedomira Jovanovića. Prošli put on je uvredio afričke diplomate u Srbiji kada je, takođe ministru Jeremiću, poručio da obilazi i gradi prijateljstva samo sa "afričkim kanibalima". 

Uobičajena diplomatska praksa

Zagrljaj i poljubac Jadranke Kosor i Boruta Pahora

Vladislav Jovanović, nekadašnji ambasador Srbije pri Ujedinjenim nacijama, kaže da je odnos Jeremića sa stranim diplomatama mnogo manje prisan od naklonosti kakvu svojim kolegama pokazuju jedan Sarkozi ili Berluskoni.

"Odnos dvojice državnika zavisi od njihovih temperamenata, dužine poznanstva, ali i običaja zemalja iz kojih dolaze. Pogledajte susrete ministara pri EU, ljube se i grle kad god stignu. Prirodno je da nekoga koga duže poznajete i s njim uspešno sarađujete prisnije dočekate. Iako lično nisam preferirao takvo ophođenje, u naglašavanju srdačnosti ne vidim ništa loše. Tako da je lekcija gospodina Jovanovića potpuno nesuvisla i ne drži vodu, jer Jeremićevo ophođenje odgovara i svetskoj praksi", objašnjava Vladislav Jovanović.

Paraziti, maligne ćelije, sujeta i Vikiliks

 

"Vi ste stranku izgradili na besramnoj eksploataciji najveće krize u novijoj istoriji čovečanstva. Vaša politika je bolje biti sit nego gladan! Nastali ste na ideologiji izdaje Vojislava Šešelja, a u prirodi se tako razmnožavaju samo paraziti i maligne ćelije", poručio je Jeremić Vučiću.


"Od Jeremića slušamo samo teške reči jer je sujeta njegovog veličanstva povređena. Fotelja vam je sve u životu i vi mrzite sve u DS-u osim sebe", ni Vučić nije ostao dužan ministru.

 

Aktuelni šef srpske diplomatije tokom razgovora o državnoj politici prema Kosovu i Metohiji pripretio je Aleksandru Vučiću da se pazi informacija koje bi „narednih nedelja mogle da procure iz poverljivih depeša koje poseduje "Vikiliks".


"Ja bih na vašem mestu bio veoma uplašen onim što ste u Vašingtonu govorili povodom statusa Kosova", "posavetovao" je Jeremić zamenika lidera SNS-a, koji je ostao pri tvrdnji da u prestonici SAD nije izneo nijedan problematičan stav koji bi doveo u pitanje status južne srpske pokrajine.

POVEZANE VESTI

Sreda 22.06.2011. 13:30
Rusi nas bar ne napadaju,i njihova zemlja je veliki potencijal za izvoz iz Srbije ako bude pametne stabilne vlasti. Rusi su jedan od vecih partnera i nebi se smelo dozvoliti onom narkosu da kvari kakve takve odnose koje imamo,pored onoliko neprijatelja kojim je srbija okruzena.
Sreda 22.06.2011. 13:30
Кад већ говори о медвједима, требало би тог иглаша затворити код Вука, али Бојовића и дјеци забранити приступ кавезу, само старији од 18 могу видјети грешку природе.
Sreda 22.06.2011. 22:38
što drugo se moglo očekivati u emisiji od strane B92,pa njihov idol i jest čeda beli prah.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online