Sreda 26. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Sreda 22.06.2011.
08:41
Blic A

Tadić: Podržavam Paradu ponosa

"Paradu ponosa koju aktivisti LGBT populacije organizuju u mnogim gradovima Evrope, pa i u Beogradu, treba posmatrati pre svega kao politički gest kojim jedna manjinska zajednica u našem društvu legitimizuje svoja ljudska i građanska prava zagarantovana Ustavom, ali kojim želi i da razbije negativne stereotipe i predrasude koji pripadnike ove grupe prate i otežavaju im svakodnevni život”, izjavio je za "24 sata" predsednik Srbije Boris Tadić.

Prošlogodišnja parada ponosa

"Učestvovanje u ovoj mirnoj šetnji je legitimno pravo njenih učesnika i nadležni državni organi moraju da učine sve kako bi ona prošla u miru i redu i kako bi učesnici bili zaštićeni od bilo kakvog nasilja. Srbija je zemlja koja mora da obezbedi svim svojim građanima punu ravnopravnost i bezbednost bez obzira na nacionalnu, versku i političku različitost, kao i razliku u seksualnom opredeljenju", rekao je Tadić za "24 sata".

Prošlogodišnji beogradski prajd pokazao je da je država odlučna da brani prava manjina, ali je milionsku štetu platio Beograd, koji su porušili huligani. Nova Parada ponosa još nije zakazana.

"MUP još uvek nije razgovarao sa predstavnicima LGBT organizacija i udruženja kada je reč o organizovanju nove Parade ponosa. Treba razmišljati o svim aspektima, jer Parada nije jedina moguća aktivnost LGBT organizacija", rekao je ministar policije Ivica Dačić.

Božidar Đelić, potpredsednik Vlade zadužen za evropske integracije, takođe podseća da su u pitanju osnovna ljudska prava i da njihovo poštovanje garantuju država i zakoni.

"Ljudska prava su civilizacijska tekovina. Ona su neotuđiva i ne smeju biti ugrožena zbog drugačijeg političkog, verskog ili seksualnog opredeljenja. U Srbiji postoji i Zakon o zabrani diskriminacije. Srbija mora biti bezbedna za sve svoje građane", kaže Đelić.

Organizatorima podrška vlasti bitna

Aktivisti Boris Milićević, član GO SPS i osnivač Gej-strejt alijanse smatra da je prisustvo političara na Prajdu veoma bitno ali ne očekuje da se Tadić pojavi na ulici sa gej aktivistima, jer se to ne dešava ni na Zapadu. Boban Stojanović iz NVO Kvirija kaže da je vrlo je važno da država unapred preduzme korake, da se sve ne završi na deklarativnoj podršci.

 

POVEZANE VESTI

Sreda 22.06.2011. 08:45
Zasto me ne cudi da podrzava paradu homica?
Sreda 22.06.2011. 09:06
BoTa ni sumnjali nismo,takva pedercina se odavno nije rodila!!!!!
Sreda 22.06.2011. 09:30
Nema tu nikakvih problema, treba da izađu i lično to da podrže. Lepo ovako, prošle godine je parada bila 10 oktobra, ove godine neka pomere na 13 oktobar. Pa kada nam Evropska Komisija 12 oktobra tresne kapiju kao onomad Albaniji, neka odmah sutradan izađe Tadić sa Đelićem i Dačić sa Milićevićem na čelo kolone pa neka krenu kroz čaršiju. Garantovano neće biti nikakve policije na ulicama.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online