Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 22.06.2011.
12:18
J. Arsenović - Vesti A

Mitropolit neće na stranputicu

I pored pretnji režima u Podgorici da će oduzeti hramove Mitropoliji crnogorsko-primorskoj te da će proterati njene monahe i sveštenike, sociolog religije Zoran Milošević ne veruje u mogućnost da Mitropolija krene put otcepljenja od SPC, po ugledu na Crnu Goru koja je pre pet godina napustila državnu zajednicu sa Srbijom.

- Svi ovi pritisci na Mitropoliju nam govore da crnogorski režim napušta princip sekularnosti, a to je osnovno uređenje svake savremene demokratske države još od francuske revolucije. Njihova priča se zasniva na zastarelom modelu da svaka država mora da ima svoju crkvu. To je razuđeni i prevaziđeni koncept jer je savremena država laička, kaže Milošević, inače naučni savetnik Instituta za političke studije.
 

Ipak, mitropolit Amfilohije je na televiziji govorio o mogućnosti dobijanja autokefalnosti. Očekujete li da mitropolit krene tim putem?

- Ne. Priča o crnogorskoj državnosti nije autentična. Ona je podržana spolja, od Vatikana, EU i SAD, i onog momenta kada tu podršku izgube, i ta priča biće završena. Na drugoj stani, pokušano je sa stvaranjem takozvane Crnogorske pravoslavne crkve i to je doživelo debakl. To su ljudi koji žive pod 24-časovnim obezbeđenjem crnogroske Državne bezbednosti. Oni su praktično u kućnom pritvoru i rade po nalozima svetovne vlasti.

Režim radi protiv sebe

 

Ako Crna Gora nastavi da krši prava Mitropolije izazvaće reakciju i Rusije i Grčke, uticajnih pravoslavnih zemalja, što će u krajnjoj liniji imati i uticaj na režim. Znači da priča nije jednostrana i obuhvata mnogo aktera, a ovo što radi režim u Podgorici, radi protiv sebe, smatra Milošević.


Nemaju sveštenike za hramove

 

Može li se može desiti da Mitropolija ostane bez hramova, ukoliko ne pristane na objedinjavanje sa tzv. crnogorskom pravoslavnom crkvom?


- Može da se dogodi da ostane bez dela hramova, i to manjeg broja. Ali to neće biti nenadoknadiv gubitak. Postoji i sud u Strazburu koji bi presudio u korist Mitropolije. Uostalom, nema Crna Gora i tzv. CPC kadrova da opslužuju te hramove, niti vernika koji bi u njih pohodili. Recimo, oni traže cetinjiski i manastir Ostrog, a ti hramovi zahtevaju mnogo monaha, dok oni imaju svega desetak ljudi. Mogli bi da ih pretvore u muzeje, ali to je vraćanje u staljinizam i tu paralelu režim sigurno ne bi želeo. Sve drugo je iluzija i samo bi ih demaskiralo u javnosti.


Teorijska mogućnost za sticanje autokefalnosti postoji?


- Teorijski da, ali Mitropolija prethodno mora da dobije odobrenje od majke crkve, u ovom slučaju od Srpske pravoslavne crkve. Kako to teško ide, pogledajte na primeru Makedonske pravoslavne crkve koja nije dobila saglasnost od majke crkve, odnosno od SPC i nijedna pomesna pravoslavna crkve je nije priznala kao takvu. Ako bi Mitropolija krenula na taj put, nijedna je pravoslavna crkva ne bi priznala i time bi se sama urušila. Mitropolit je mudar čovek i on neće krenuti tom stranputicom.
 

Da li pritisci režima u Podgorici, pa i na vladiku lično kome se sudi zbog navodnog govora mržnje, mogu ipak rezultirati da Amfilohije krene ka osamostaljivanju?

- Ovakvi postupci režima samo pojačavaju srpski blok unutar Crne Gore, a ni osamostaljivanje nije jednostran proces. To što radi režim je nasilje i to treba da osude sve demokratske vlade. Vlast u Podgorici se pre svega meša u duhovni život, a vera je odvojena od države. U tom smislu, ponašanje crnogorskog režima može da se okarakteriše kao totalitarizam. To ih diskvalifukuje u nastojanjima da se predstave kao zagovornici modernih vrednosti EU i država koje poštuju sekularnost. 

POVEZANE VESTI

Utorak 28.06.2011. 12:45
Metropolit nece na stranputicu-pa gde to on ide ako ne stranputicom gde je do guse utonuo.Njemu Sveti Petar nece moci pomoci da ne zavrsi u paklu.Posto davo ne dozvoljava da njega vuku za nos on vuce narodn za nos i tako kroz vekove.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online