Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 14.12.2009.
10:33
Srna A

Ne moramo da se izvinimo BiH

Beogradski ekspert za međunarodno pravo Radoslav Stojanović rekao je da Srbija ne može da se izvinjava Harisu Silajdžiću, jer je Međunarodni sud pravde utvrdio da srpska država nije izvršila genocid u BiH.

Stojanović smatra da Srbija ne može da se izvini Harisu Silajdžiću, jer nije počinila genocid u BiH

Stojanović, koji je u ime Srbije vodio spor u Međunarodnom sudu pravde po tužbi BiH za genocid, podsetio je u autorskom tekstu za "Danas" da je ovaj sud utvrdio da Srbija nije izvršila genocid preko svojih organa i lica, niti je podsticala, niti bila saučesnik u genocidu.

"Gospodin Silajdžić dobro zna za ovu presudu, ali mu ne smeta da u ime ’’dobrosusedskih odnosa’’ traži da treba priznati genocid u BiH", naveo je Stojanović, reagujući na Silajdžićev poziv za izvinjenje Srbije muslimanima u BiH.

Stojanović kaže da mu je poznata Silajdžićeva "zapaljiva retorika" protiv presude Međunarodnog suda pravde, za koju taj član Predsedništva BiH misli da je zaboravljena, jer je prošlo skoro tri godine.

Silajdžić:Srbija mora da se izvini BiH

 

Siladžić se pre nekoliko dana u intervjuu za "Danas" založio za dobrosusedske odnose Srbije i BiH pod uslovom da "iz Beograda dođe i zvaničan civilizovan akt izvinjenja", što znači da Srbija prizna genocid u BiH, jer je to sudski potvrđena činjenica".

Navodeći da postupak međunacionalnog pomirenja podrazumeva da se na sto iznesu sva zla koja su počinjena u ratu u BiH, Stojanović ocenjuje da je Silajdžić "svakako među onima koji vide zlo samo kod drugih".

On podseća da je Silajdžić rekao da je pre rata na teritoriji Republike Srpske bilo 46 odsto Bošnjaka, Hrvata i drugih, a da ih je danas manje od osam odsto i da za to sve treba da se izvini Srbija.

Stojanović pita "ko će da se izvini za to što je pre rata u Mostaru bilo 20 odsto Srba, a danas ih je 0,2 odsto, što u Stocu nema nijednog Srbina, a iz Sarajeva je posle Dejtona ’’dobrovoljno’’ otišlo 120.000 Srba".

"A koliko ih je još u Zenici, Tuzli itd. To svakako Silajdžić zna bolje od mene. Ko treba da se izvini, ne Srbiji već tim ljudima koji su napustili svoje domove i otišli u neizvesnost izbegličkog života? Ne može se raditi na pomirenju, a da se zlo vidi samo na drugoj strani", kaže on.

Ponedeljak 14.12.2009. 21:44
Naravno da netreba,koristili su i postigli da Srbi budu okrivljeni i glavni uzrocnici ratnih dejstava na prostoru EX Juge,na nasu srecu istina polako izlazi u javnost,te nemoramo "ponizno"cutati kao do sada.........
Ponedeljak 14.12.2009. 14:33
najbolje je resenje za ove ludake da se odsele u tursku jer tamo im je i mesto
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online