Subota 29. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 21.06.2011.
06:41
Večernje novosti A

Istraga o trgovini organima pod okriljem UN

Srbija je pripremila tekst Rezolucije o trgovini organima, koji bi mogao da bude prihvatljiv za sve članice Saveta bezbednosti. SAD, Francuska i Velika Britanija u Njujorku koče usvajanje dokumenta koji su podržale Rusija i Kina.

Čeka se usaglašavanje stavova u Savetu bezbednosti
 

Srbija ne odustaje od zahteva da u istragu o trgovini organima na Kosmetu budu uključene i Ujedinjene nacije. Poslednjih dana vode se dinamične neformalne konsultacije kako bi se pronašla formula uključivanja Saveta bezbednosti u ceo proces, a kojom bi bili zadovoljni najveći igrači u međunarodnoj areni.


Glavna bitka vodi se na Ist Riveru, gde Srbija pokušava da obezbedi podršku za tekst rezolucije o istrazi.
 

Kako je za ”Novosti” potvrdio Feodor Starčević, ambasador u Misiji pri UN, iza prvog nacrta rezolucije stali su Moskva i Peking, ali su protiv njega, na sastanku stalne petorke SB, koji je organizovala Rusija, bile SAD, Francuska i Velika Britanija. Ove tri zemlje smatraju da je Euleks sposoban da sam sprovede istragu.
 

- Upravo smo napravili drugi nacrt, gde smo pokušali da izađemo u susret stavovima ove trojke, ali i da zaštitimo naše interese. Mi nemamo ništa protiv da Euleks, ili bilo ko drugi, sprovede istragu, ali da između njega i SB postoji čvrsta veza - kaže Starčević.
 

Tri zahteva

 

Beograd prihvata da istragu o organima vodi Euleks, ali u tekstu rezolucije insistira da se odredi specijalni izvestilac ili osnuje nezavisni mehanizam UN koji će moći tri stvari:

 

1. Da u svakom trenutku prati i kontroliše istragu
2. Da daje savete
3. DSra po potrebi i sam preduzima određene mere

Ta veza podrazumevala bi da misija EU na Kosovu bude glavna za sprovođenje istrage, ali da SB ima uvid u njen rad. Euleks bi svoje izveštaje podnosio i Ujedinjenim nacijama.
 

- U tekstu koji smo predložili, insistira se i na uspostavljanju dobrog sistema zaštite svedoka. Teritorijalna nadležnost Euleksa, koji je ograničen samo na Kosovo, bila bi rešena formulacijom u kojoj SB ”naređuje svim zemljama da sarađuju u istrazi trgovine organima” - objašnjava ambasador Starčević.
 

On kaže da zvanični Beograd čini sve kako bi se na Ist Riveru postigao konsenzus oko srpskog zahteva i on narednih nedelja našao na nekoj od sednica SB. Tada će, kaže Starčević, biti odlučeno da li će on biti izglasan u formi rezolucije ili predsedničkog saopštenja, ali u oba slučaja imaće obavezujući karakter.

POVEZANE VESTI

Utorak 21.06.2011. 21:44
UN,su napravljene na najvecem groblju u americi.Koliko organa ima ispod njenih zidova.Bog sami zna.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online