Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 14.12.2009.
07:49
Tanjug A

Vozači i dalje bahati u saobraćaju

Veliki broj beogradskih vozača kao da ne mari za početak primene znatno strožeg zakona o bezbednosti saobraćaja, naročito u jutarnjim i popodnevnim špicevima na gradskim ulicama, prenela je gradska uprava.

 

Vožnja "žutim trakama", korišćenje mobilnih telefona, nevezivanje sigurnosnog pojasa, prelazak preko pune linije ili na "crveno", kao i vožnja neprilagođenom brzinom - samo su neki od prekršaja koje je zabeležio reporter Beoinfa.
 

Prvi "test’’ obavljen je u popodnevnom špicu u Bulevaru despota Stefana, bivšoj ulici 29. novembra.

Iako je u ovom bulevaru desna traka rezervisana za vozila javnog gradskog prevoza, uz jasno postavljene table sa informacijom i obeleženu signalizaciju, kada je gužva vozači ne prezaju da se uvuku između autobusa i taksi vozila kako bi što pre stigli do cilja.

Neretka je i pojava da na skretanju iz ove u Takovsku ulicu vozači preko pune linije obilaze autobuse, ugrožavajući i pešake na prelazu i vozila koja dolaze iz suprotnog pravca.

U 87 udesa u Srbiji jedna osoba poginula, 32 povređene

Prema podacima iz Operativnog centra MUP-a, u nedelju je na putevima u Srbiji evidentirano je 87 saobraćajnih nesreća u kojima je jedna osoba izgubila život, a njih 32
teže ili lakše povređeno.

 

Na području Beograda zabeleženo je 50 saobraćajnih nezgoda u kojima su četiri lica povređena, preneo je u ponedeljak Auto-moto savez Srbije.



Bilans ovog ’’testa’’ jeste sledeći u periodu od 16.15 do 16.45 čak 72 automobila koristilo je u kraćem ili dužem periodu ’’žutu traku’’.

Najdrastičniji primer učinio je jedan vozač koji je čekao ’’zeleno svetlo’’ uporedo sa autobusom, da bi po kretanju presekao put vozaču javnog gradskog prevoza ulazeći u ’’žutu traku’’, zbog čega je on bio prinuđen da naglo koči. Vozač autobusa nije se čak ni oglasio sirenom, verovatno već naviknut na ovakvu bahatost.

Pešaci uglavnom na isti način komentarišu osionost vozača automobila u ovom delu grada.

"Bez saobraćajne policije ništa ne može da se dovede u red, Treba postaviti saobraćajca na svakih dvadesetak metara ili bar pored svake od ovih tabli, na kojima jasno piše da se ulazi u zonu žutih traka u vremenskom periodu od 7 do 9 i 14 do 18 časova."

"Bilo bi bolje da policija ima mogućnost da ih isključi iz saobraćaja, pa da na pola sata ohlade usijane glave’’, samo su neki od komentara građana na autobuskim stajalištima.

Drugi ’’test’’ obavljen je u jutarnjem špicu na trasi linije 52. Vozač autobusa Dragan Veselinović rekao je da je često veoma teško voziti jer vlasnici automobila ne prezaju od svih mogućih prekršaja kako bi obišli autobus.

’’Najviše prekršaja čini se u ’’žutim trakama’’, a najdrastičniji primeri su Sarajevska i ulica Kraljice Natalije, bivša ulica Narodnog fronta. Na trasi ima dosta policije, ali se dešava da im bukvalno pred očima vozači prave prekršaje, verovatno se nadajući da neće biti isključenja zbog gužve. Ako policije nema, vožnja ’’žutim trakama’’ kao da je pravilo za sve vozače. Pored toga, vozačima autobusa najveći problem predstavlja i zaustavljanje u rezervisanim trakama, naročito u ove dve ulice’’, kazao je Veselinović.

Najdrastičniji primer učinio je jedan bahati vozač koji je ’’žutom trakom’’ vozio u suprotnom smeru. Da li je potrebno i podsećati da je Sarajevska jednosmerna ulica?!

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online