Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Ponedeljak 20.06.2011.
17:17
Vestionline A

Most na Savi gotov do kraja godine

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je danas da se radovi na mostu na Savi između Obrenovca i Surčina odvijaju u roku i da bi taj most trebalo da bude do kraja godine pušten u saobraćaj.

Đilas je novinarima posle obilaska gradilišta na Savi kod Obrenovca rekao da je taj most značajan ne samo za naselja koja povezuje već i za grad Beograd, a skratiće i putovanja iz jednog dela Srbije u drugi.

Infrastruktura će povoljno uticati na privredu: Dragan Đilas

"Do sada radovi idu kako je planirano. Uz ovu širinu mosta dolaze pešačka i biciklistička staza, tako da će građani iz Obrenovca i Surčina moći da prošetaju ovim mostom", rekao je Đilas.

Predsednik opštine Surčin Vojislav Janošević rekao je da je najvažnije to što most povezuje budući tranzitni pravac Sremska gazela, do petlje Dobanovci na autoputu.

"Ranije ovaj deo nije bio privlačan za investitore, jer nema saobraćajnice", rekao je Janošević i dodao da će bolja infrastruktura povoljno uticati na privredu.

Predsednik opštine Obrenovac Željko Jovetić rekao je da ta teritorija ovim mostom dobija alternativnu vezu sa glavnim gradom Srbije.

"Od Šapca do Ostružničkog mosta, ovo je jedini most i nadam se da će rokovi izgradnje biti ispunjeni", rekao je Jovetić.

Most kod Obrenovca biće širok 14,5 metara, sa dve saobraćajne trake, trotoarima na obe strane i dva pojasa za instalacije i infrastrukturu. Most je dugačak 630 metara. Most preko Save u Obrenovcu deo je takozvane Sremske gazele koja će
od mosta voditi do petlje Dobanovci na autoputu.

Sremska gazela biće duga 21 kilometar, a radovi su u toku na deonici dugoj sedam kilometara. Most je počeo da se gradi pre više od 20 godina, a radovi su obustavljeni 1997. godine.
 

Gradnja mosta Zemun-Borča startuje u drugoj polovini godine

Izgradnja mosta Zemun-Borča zvanično bi trebalo da počne u drugoj polovini ove godine, izjavio je danas ambasador Narodne Republike Kine u Beogradu Vej Đinghua i izrazio očekivanje da će ova investicija predstavljati uspešan početak saradnje Srbije i Kine u oblasti infrastrukture i energetike.

Đinghua je na Poslovnom forumu kineskih i srpskih privrednika u Privrednoj komori Srbije istakao da će izgrađeni most predstavljati i "most prijateljstva" između dve zemlje.

On je podsetio da je prošle godine potpisan strateški sporazum između dve zemlje i naglasio da se očekuje da privrednici iskoriste potencijale koje on pruža za saradnju u drugim oblastima.

Vrednost ugovora je 170 miliona evra, od kojih će 85 odsto kreditirati kineska Eksim banka, dok će preostalih 15 odsto obezbediti Republika i Grad. Ugovorom je predviđeno i da će angažovanje podizvođača i građevinskog materijala iz Srbije biti u visini ne manjoj od 45 odsto od ukupne cene projekta.

Inače, most Zemun-Borča je prvi infrastrukturni projekat u okviru sporazuma srpske i kineske vlade, koji je u avgustu 2009. godine potpisan u Pekingu. Dužina mosta je 1,5 kilometara, a pristupnih saobraćajnica oko 21 kilometar. Kredit za izgradnju mosta Zemun - Borča obezbeđuje Eksim banka. Kamata je tri odsto, grejs period je pet godina, a rok za otplatu 15 godina.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 20.06.2011. 17:29
Za taj most kod Obrenovca cenu ne smeju ni da kažu jer smešna. Most Zemun - Borča preko Dunava će koštati 170 miliona evra, a onaj preko Ade košta 400 miliona. Mislio bi neko da je u Beogradu Sava široka kao Amazon.
Ponedeljak 20.06.2011. 18:30
hvali se i kupuje poene pred izbore, kao da je on lično dao pare za most, a pravo pitanje je kolika je realna cena gradnje,a kolika njegova provizija
Ponedeljak 20.06.2011. 19:36
Bolje bi vam bilo gospodine grsdonacelnice da ne pominjete nikakve mostove,jer kada to pomenete ljudi se samo sete mosta na Adi koji neizmerno crpi budzet i zaduzuje potpuno bespotrebno naredne generacije!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online