Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 20.06.2011.
16:04 >> 20:00h
Vestionline A

''Izbeglice mogu da se vrate kad god požele''

Potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić izjavio je danas da je Srbija bez odlaganja učinila da se reše problemi svih izbeglih iz Srbije, kao i da izbeglice mogu da se vrate u zemlju kada god požele.

"Mi smo kao država u najvećoj meri učinili da se bez odlaganja reše problemi svih izbeglih iz Srbije i da se oni u nju mogu vratiti kada god požele, a da pritom uživaju sva ona prava koja su imali pre nego što su napustili Srbiju", kazao je Krkobabić na sastanku u Vladi Srbije, a saopšteno je iz njegovog kabineta.

Jovan Krkobabić

Kako je saopšteno, Krkobabić je na sastanku povodom Međunarodnog dana izbeglica ocenio da problem sa susednom Hrvatskom, ni iz daleka nije rešen i da po svojoj dubini prevazilazi sve ostale.

Posebno zabrinjavaju, kako je navedeno, pitanja koja Hrvatska nije ispunila čime su ugrožena elementarna prava više od 300.000 prognanih i 200.000 izbeglih iz Hrvatske: od stanarskih, pitanja bezbednosti, konvalidacije staža, neisplaćenih penzija, ubijenih i nestalih, neekshumiranih i drugo.

Krkobabić je naglasio da Srbija ne želi da uspori ulazak Hrvatske u Evropsku uniju i izrazio je veliku zabrinutost ako se problemi skinu sa dnevnog reda, a da se pritom ne reše.

"Neophodno je mnogo strpljenja, razuma, mudrosti da se bez tenzija, na civilizovan način, ne zatvarajući oči, ti problemi, uz pomoć međunarodne zajednice, reše", piše u saopštenju.

Kako je Krkobabić rekao, problemi mogu samo privremeno da se "zatrpaju" recima, uz veliku opasnost da sve to izbije na površinu sa nesagledivim posledicama po buduće generacije na Balkanu.

Sastanku povodom Međunarodnog dana izbeglica u Vladi Srbiji danas su prisustvovali i šef kancelarije UNHCR-a u Beogradu Edvardo Arboleda, kao i predstavnici Asocijacije i Koalicije izbegličkih udruženja iz Hrvatske.

U Kosovskoj Mitrovici oko 5.000 raseljenih

Opština Kosovska Mitrovica je današnji Međunarodni dan izbeglica dočekala sa oko 5.000 raseljenih, koje pored stambenih problema najviše muči nezaposlenost.

U odnosu na prošlu, u ovoj godini urađeno je dosta kako bi se poboljšao kvalitet života ovih ljudi, izjavio je opštinski poverenik za izbeglice Željko Vukosavljević.

"Opština je mnogima izašla u susret, konačno je rešen problem sa starom školom 'Branko Radičević' koja je donedavno bila neformalni kolektivni centar sa većim brojem izbeglica i jednim brojem raseljenih lica", rekao je Vukosavljević.

On je podsetio da su te osobe sada smeštene u stanove u kojima su uslovi za život mnogo bolji nego u pomenutoj školi gde su boravili ranije.

Nastojaćemo sa ostalim službama, Centrom za socijalni rad i Nacionalnom službom za zaposljavanje, da pomažemo raseljene i izbegla lica, kazao je on.

Vukosavljević je dodao da je u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice u toku izrada lokalnog akcionog plana za rešavanje problema interno raseljenih i izbeglica.

Jedan od interno raseljenih koji živi u Kosovskoj Mitrovici kaže da nakon 12 godina opet pokušava da započne život koji mu je prekinut 1999. godine kada je morao da napusti Metohiju.

"Dobio sam nedavno stan, koji je mali i koji delim sa cimerom. Teško je, jer nema prostora, ćerke koje žive u Kraljevu ne mogu da ugostim zbog toga", rekao je on.

Ponedeljak 20.06.2011. 16:36
Gde da se vrate? Kome da se vrate? Aj ti metuzaleme kreni prvi a izbeglice za tobom. Do guse u grobu, vise ni ne zna sta prica, malo se nakrao za zivota pa sto vise da iskoristi.sljam..
Ponedeljak 20.06.2011. 16:51
Pa nije bre Ejmi pevala Josipoviću hrvatske pesme na Kalemegdanskoj terasi nego onaj koji vodi ovu nesretnu državu. On treba da insistira na pravima Srba iz Hrvatske pa onda neka peva kada već voli. Treba koalicioni partner njemu da se obrati, a ne da kuka po saopštenjima.
Ponedeljak 20.06.2011. 17:29
Gdine Krko, vi ovo treba prvo da resite sa koalicionim partnerima, sta je Srbija do sada napravila, a sta TREBA, posto nista preterano ova vlada osim izvinjenja nije ucinila.Ti ides u penziju pa tebe pustili da lomis jezik.Gde bas da ima dan nekih izbeglica, pa mora opet da ljutite Hrvate. ...na civilizovan način, ne zatvarajući oči, ti problemi, uz pomoć međunarodne zajednice, reše... PA NE RADI LI OVO BAS TVOJA VLADA........problemi mogu samo privremeno da se "zatrpaju" recima, uz veliku opasnost da sve to izbije na površinu sa nesagledivim posledicama.... . ....da Srbija ne želi da uspori ulazak Hrvatske u Evropsku uniju-ako ovo nije politicki jezikom misleno obrnuto, onda-STO BRE NE
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online