Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 20.06.2011.
13:19
J. L. Petković - Vesti A

Dirnuo u Slobu, ostao bez knjige

Direktor Zavoda za unapređenje obrazovanja Srbije dr Šćepan Ušćumlić zabranio je udžbenik istorije za osmi razred osnovne škole, autora dr Predraga Simića, bez obzira što su o knjizi pozitivno mišljenje imale čak dve komisije i šest recenzenata.

Profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka u Beogradu i bivši ambasador u Francuskoj objašnjava da je direktoru Zavoda najsporniji odeljak o krizi i raspadu SFRJ i Slobodanu Miloševiću, ali ne zbog činjenica, već zbog političkog opredeljenja.

Uputio je i pismo i ministru prosvete dr Žarku Obradoviću, ali je on imao više razumevanja za stav partijskog istomišeljenika, nego za dr Simića.

Rupe u znanju


Po Vašim knjigama uči se na fakultetu, a ova je prva za osnovce.

- Da. I napisana je upravo na osnovu iskustva sa studentima, jer se dešavalo da imaju mnoge rupe u poznavanju nacionalne istorije. Pobrinuo sam se i da za ovaj udžbenik obezbedim mnoge orginalne ilustracije, koje do sada većina nije imala prilike da vidi. I danas imamo veliki problem šta zaista želimo da saopštimo deci, jer je politička istorija jedni predmet koja govori i o prošlosti, ali i o vrednosti našeg društva. A, sve ovo mi govori da mi generacije kao da ne školujemo za EU, već za revanšizam.

- Odgovorio mi je kratko i jasno da su stručnjaci ocenili da udžbenik ne zadovoljava standarde kvaliteta. Na to ću mu, uskoro, javno odgovoriti da je šest stručnjaka smatralo drugačije, i da je šest istoričara koji su dali pozitivno mišljenje o ovom udžbeniku uklonjeno sa spiska recenzenata Zavoda za unapređenje obrazovanja. S druge strane, od njih nisam dobio nikakvu zvaničnu negativnu recenziju, osim mišljenja direktora koji je između ostalog krajem 80-ih godina poznati funkcioner, član Predsedništva SK, jedan od značajnijih Miloševićevih kadrovika i kolega Mire Marković. E, to bi bilo isto kao kada biste dali generalu Jovi Kapičiću da napravi recenziju knjige "Kad su cvetale tikve", Dragoslava Mihajlovića. Ovo što nam se dešava je paradoksalno, i to 11 godina nakon odlaska Miloševića s vlasti. Ocena da je sporan odeljak o Miloševiću, sa strukom nema mnogo veze.
 

Šta se tačno zamera u delovima vezano za Miloševića?

- Zamera se da je neverovatna mera dnevno-političke banalizacije istorije. Zapravo, pozadina svih kritika je da za raspad Jugoslavije na Miloševićevoj strani nema nikakve krivice, već je sve plod zavere protiv Srbije. To kao politikolog nikako ne mogu da shvatim. Ne razumem da nikako ne smemo da govorimo i o tome u kojoj meri je Miloševićeva vlast bila kamen oko vrata i Srbije i Jugoslavije, i da i danas trpimo posledice toga. Ovaj udžbenik sam pisao za generaciju koja bi trebalo da živi u Evopi, a njegova poruke je da Srbije ne ulazi u EU, već se zapravo u nju vraća. Knjiga je napisana na osnovu tekovina modernog građanskog društva.

Činjenice koje navodite o Miloševiću često spominju i mediji. Ako je u medijima, zašto ne sme da bude u udžbenicima?

- Izgleda da je najsporniji autor koji je 5. oktobra bio sa druge strane barikade, pa se zato njegovo mišljenje na ovaj način sputava. Ne znam da li sam zbog čitave situacije ogorčen ili me sve zabavlja, jer je sve dovedeno do takvog apsurda da može slobodno da se pretoči u neku komediju Dušana Kovačevića. Srbija je krenula u Evropu, a sve ovo mi se čini da se želi da ona tamo nikada ne stigne, i vrati se negde u ona vremena 80-ih i 90-ih, na koje me i strašno podseća rečnik i stil ponašanja mojih kritičara.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 20.06.2011. 16:19
srbi iz srbije moraju prestati biti naivni,jer crnogorci najbolje stite svoje nacionalne interese iz srbije,zar ne? srbi iz srbije moraju prestati da veruju u bratstvo i jedinstvo i poceti da brinu o srbiji, i srbima iz srbije, bas kao sto crnogorci brinu o crnoj gori i svojim sunarodnicima. crnogorac mnilosevic je mnoga dobra ucinio svojim crnogorcima , a srbima ostadose od milosevica sve hipoteke ratova koje crnogorci predvodise. crnogorac bi da utice na pisanje udzbenika,ima li neki srbin iz srbije da utice na bilo sta u crnoj gori? i srbija bi da bude samostalna,zar ne?
Ponedeljak 20.06.2011. 16:15
О Милошевићу треба писати историју као о једном од нај лошијих државника у историји Србије.Колико ли је само зла нанео србима ван Србије.Србију је уназадио за више од 20 год. у односу на суседне земље.Историју коју сада учимо креирали су својевремено немци,а просто је невероватно да ми имамо идиоте на правим местима где могу да наносе штету нашим будућим генерацијама.Од хрвата треба научити како су брзо прилагодили историју својим интересима.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online