Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 20.06.2011.
06:18
Z. Gligorijević - Vesti A

Čovek bolji od telefonskog imenika

Telefonista na centrali u opštini Paraćin Braniša Radovanović napamet zna sve lokale u zgradi i brojeve telefona svih preduzeća. To se i očekuje od nekoga ko duže vreme radi na centrali. Ali, Braniša zna napamet i kućne, kao i brojeve mobilnih telefona roditelja, dece, muževa i žena zaposlenih u opštini.

NE ZNA ZA DEPRESIJU: Braniša Radovanović

Ni to nije sve. On samo čuje glas kolege i uopšte ne pita čiji broj telefona treba da pozove. A najčudnije je to što je on skoro potpuno slep. Tačnije, vidi samo jedan odsto.
 

- Kolege mi samo kažu - pozovi mi kuću ili daj mi oca na mobilni i slično. Pošto poznajem glasove, znam koji broj treba da okrenem. Pamćenje telefonskih brojeva i rad na centrali mi jednostavno idu od ruke.

- Dovoljno je da broj čujem samo jednom i odmah ga zapamtim. Znam nekoliko hiljada brojeva napamet. Kada sam se prvo zaposlio u ćuprijskoj šećerani morao sam da naučim 200 lokala i radim na dve centrale. Na opštinskoj centrali počeo sam da radim 1992. godine i trebalo mi je nekoliko dana da zapamtim sve brojeve - priča 39-godišnji Braniša.
 

Mnoge njegove kolege i ne znaju brojeve svojih telefona kod kuće, a često se dešava da ga neko pozove i pita za broj mobilnog sina ili ćerke na studijama u Beogradu.

Braniša kaže da je dobar u svom poslu jer se ponaša kao da nema nikakav hendikep.

- Invalidi ne smeju da padnu u depresiju. Zadovoljan sam jer sam dosta uspeo u životu. Najveću podršku mi pruža porodica. Ništa me više ne obraduje nego kada me kod kuće sačekaju supruga Svetlana, ćerka Milena i sinovi Milan i Miloš. Supruga je takođe invalid, pa smo nas dvoje kao jedna osoba bez hendikepa - šali se Braniša.

Vid mu je oštećen kada je kao dečak primio vakcinu protiv velikih boginja. Do desete godine video je samo 20 odsto, a onda je stanje počelo naglo da se pogoršava. Zbog toga je napustio redovnu školu i počeo da pohađa školu za slepe u Zemunu.

Školovanje je prekinuo zbog šest operacija, a nastavio ga je u Osijeku u školi za odrasle.

- U ono vreme nijedna operacija nije mogla da mi poboljša vid. Sada ne znam da li bi to bilo moguće, ali nemam vremena da ležim u bolnici jer moram da izdržavam porodicu. Plata mi je 14.000 dinara i da na ime tuđe nege ne primam 18.000 dinara, ne znam kako bismo preživeli. Najveći mi je problem nerešen stambeni problem, pa moram iz Stubice svakodnevno da putujem za Paraćin.
 

Razvio druga čula

- Koristim ono malo vida, ali kada hodam najviše mi pomaže poznavanje terena. Kuda ja prođem retko ko bi mogao, jer smo mi izvežbani za to. Čovek koji ne vidi orijentiše se pomoću misli, a ne pogleda. Zbog svog hendikepa razvio sam mnogo više ostala čula - kaže Braniša. 

Ponedeljak 20.06.2011. 08:28
Kad god pročitam tekst o nesvakidašnjem dostignuću nekog ko je hendikepiran,setim se svoje muke i problema i pomislim:Ajde čoveče teraj samo napred,i zdrav si i prav,šta ti više treba?! Bravo Braniša!Živio!
Ponedeljak 20.06.2011. 08:37
no comment...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online