Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Subota 18.06.2011.
16:23
Večernje novosti A

Novo srpsko oružje: "Milica" - ubica tenkova

Vojnotehnički institut u Žarkovu razvio je novo naoružanje i opremu koju će predstaviti na sajmu "Partner 2011". Favoriti vojnih inžinjera su letelica "vrabac", haubica "sora", ali i roboti na daljinu.

Haubica "Sora"

"Bumbara" koji razvaljuje oklope, "lastu" na čijim leđima uče piloti borbenih aviona, "vrapca" snimatelja ili "milicu" - ubicu tenkova nije stvorila dečija mašta, već najbolji domaći tvorci naoružanja iz Vojnotehničkog instituta (VTI). Reč je samo o delu projekata kojim će se najveća vojna naučna ustanova predstaviti na predstojećem Sajmu naoružanja i vojne opreme "Partner 2011".

Iz beogradskog naselja Žarkovo, gde su laboratorije VTI, ka kupolama Beogradskog sajma sledeće nedelje krenuće još petnaestak prototipova i završenih sredstava. Vojni konstruktori naročito su ponosni na domaću bespilotnu letelicu "vrabac", koja je gotovo u potpunosti proizvod domaćeg znanja i umeća. Prioritet u njihovom radu imaju potrebe naše vojske.

Mladi stručnjaci dobrodošli u VTI


U kvalitet rada VTI u petak se uverio i ministar odbrane Dragan Šutanovac. On je naglasio da su investicije u ovu ustanovu danas višestruko veće nego decenijama ranije.
"Sa povećanjem izvoza oružja naše namenske industrije rastu i ulaganja u VTI. Budućnost ove ustanove garantuje 39 mladih stručnjaka koji su dobili posao, ali i otvaranje još četrdesetak radnih mesta za mlade istraživače".

"Kupljena je samo kamera, dok je sve ostalo razvijeno i napravljeno kod nas. Zahtev Vojske Srbije bio je da napravimo praktičnu letelicu, koja može u realnom vremenu da snima situaciju na tlu. Lansira je vojnik iz ruke, a spušta se padobranom, tako da joj ne treba pista, niti katapult. Teška je oko sedam kilograma, a pakuje se u malo veći kofer", kaže direktor ove ustanove pukovnik Zoran Rajić.

Iza kapija instituta vojni inžinjeri već nekoliko godina rade na modularnom robotizovanom sistemu, poznatijem kao - "milica". Iza suptilnog nadimka kriju se bacači raketa na gusenicama kojima se upravlja daljinskim upravljačem. Zadatak "milice" je da se prikrade bunkeru ili zasedi i omogući prolaz pešadiji. "Micin" mlađi brat je "toro" - vozilo na točkovima, čija je namena da uklanja eksplozivne naprave. I njegov mozak je na bezbednoj udaljenosti, a mine kupi robotizovana ruka. 

U serijskoj proizvodnji u fabrici "Utva" u Pančevu odavno je avion za obuku "lasta 95". Stručnjaci za naoružanje razvili su i laserski vođenu avionsku bombu, ali i raketu vazduh-zemlja "grom B". Ovo oružje probija pancirni čelik od metar debljine, a može da raznese i pet puta deblju betonsku ploču.

Na spisku dostignuća vojnih inžinjera je i nova verzija rakete "maljutka 2", samohodna haubica "sora", usavršeni kamioni FAP sa pogonom na četiri ili šest točkova, ali i računarska mreža za obradu podataka dobijenih sa radara, kao i već poznati protivoklopnjak "bumbar".

Ovo naoružanje rođeno je u 22 laboratorije instituta, od čega je najvredniji deo za ispitivanje aerodinamičnosti letelica, kakav postoji u svega nekoliko država na svetu. U pet aerotunela za testiranje aviona stvaraju se uslovi kakvi vladaju na nebu. 

Subota 18.06.2011. 16:32
Милица дали име оружју?
Subota 18.06.2011. 17:20
trebali su dati ime BoTa,da se narod dobro seca ko nas je unistio do kraja
Subota 18.06.2011. 19:03
Okupatorska vlast u Srbiji pravi oruzje za okupatorske gazde..Nazivaju ga 'partner' a imenuju sa ubijenom decom od strane ove zlocinacke organizacije..To su isto uradili sa indijanskim imenima koje su Genocidom istrebili..Pre nego je ovo oruzje iko video poslali su vec nacrte svojim gazdama u nato-u..Da im izodzacarisu i uvuku se jos dublje sve do najintimnijih debelocrevnih odaja..Al nije DS,SNS,SPS,DSS,LDP.. kriv..krivi ste vi sto ste ih pustili da vas jasu..Kukavice su jos uglavnom ostale u Srbiji i zato ce vas jahati ova vlast jos dugo..Kad su mogli Turci 500 godinica moci ce i neokomunisti bar jos toliko..Podsuknji beogradski uvlakaci..samo ste hrabri kad treba anonimno tipkati na netu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online