Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 18.06.2011.
15:52
Politika A

Rusija nas izjednačila sa Sudanom i Iranom

Naša zemlja je prema kategorizaciji ruskog Ministarstva inostranih poslova svrstana u države sa "složenom društveno-političkom situacijom" zbog čega će ruske diplomate koje rade na našoj teritoriji u buduće imati beneficirani radni staž i 20 odsto veću platu.

Srbija opasna zemlja za ruske diplomate 

Odlukom Moskve, Srbija je svrstana u istu ravan s Gruzijom, Abhazijom, Gvatemalom, Izraelom, Iranom, Severnom Korejom, Sudanom, Tadžikistanom i Čadom. Ono što najviše zbunjuje je objašnjenje po kojem je reč o zemljama u kojima postoji "eksplozivna društveno-politička situacija kao rezultat neefikasnosti centralne vlasti, zaostalog ekonomskog ustrojstva, energetske zavisnosti, niskog standarda stanovništva, rasta kriminaliteta".

Inicijativu za povećanjem plate i redefinisanjem radnog staža službenicima koji rade u nesigurnim zemljama daje Ministarstvo inostranih poslova RF, a ona se uobličava na osnovu informacija koje ambasade svakodnevno dobijaju s terena. U slučaju Srbije to se odnosi i na Kosovo i Metohiju, kao najdelikatniji deo srpskog prostora za rad diplomatskih službenika. Konačnu odluku po ovom pitanju, naravno, donosi Vlada.

Ova vest izazvla je zabunu u srpskoj javnosti, pa je Centar za evropske studije iz Beograda postavio pitanje: šta to Rusija zna što Srbija, EU, SAD i NATO ne znaju, i šta se podrazumeva pod "eksplozivnom društveno-političkom situacijom".

Dačić: Odluka Rusije normalna

 

Ivica Dačić kaže da je odluka Vlade Ruske Federacije da Srbiju s Kosovom i Metohijom stavi na spisak zemalja sa "složenom društveno-političkom situacijom", pre svega administrativna, a ne politička odluka. On je rekao da je na ovu odluku uticalo to što Rusija podrazumeva da je KiM sastavni deo Srbije, za razliku od nekih zemalja Zapada.

"Normalno je da u takvim okolnostima njihovi (ruski) službenici imaju veće plate i beneficije ovde nego u nekim drugim zemljama", kazao je Dačić. On je naveo i da u istu grupu zemalja "sa složenom društveno-političkom situacijom" Rusija svrstava i Sjedinjene Američke Države.

Dačić kaže je da takvu odluku Rusije i ne smatra "posebno bitnom" i da o njoj "eventualno može da razgovara šef srpske diplomatije sa ruskim kolegom".

Iz ruske ambasade u Beogradu juče je saopšteno da je ova vest možda preuranjena jer pomenuto povećanje plata ruskom diplomatskom osoblju u Beogradu, za sada, ne sleduje. Za bilo kakva dalja objašnjenja, prema rečima predstavnika ambasade, trenutno - nema mesta.

Nikolaj Sokolov, dopisnik agencije RIA Novosti, kaže da ovakva praksa nije neuobičajena i primenjuje se u svim zemljama s kojima Ruska Federacija održava diplomatske odnose. Prema njegovim rečima, Srbija je i do sada spadala u zemlje u kojima se od diplomatskog osoblja zahteva "posebno angažovanje", ali svakako nije spadala u kategoriju koja obezbeđuje za petinu veće plate od onih koje dobijaju službenici koji rade na "mirnim terenima".

Da je odluka o svrstavanju diplomata koji žive i rade u Srbiji isključivo stvar ruske diplomatske službe i da se ne odnosi na ostale ruske građane angažovane na poslovima van domovine potvrdio je i Aleksandar Beljčenko, dopisnik i politički analitičar nedeljnika "Tribuna", glasila kompanije "Gasprom". Kako navodi Beljčenko, novinari "Tribune" koji rade u inostranstvu prilagođavaju se situaciji na terenu i, u tom smislu, nikakva posebna kategorizacija među njima ne postoji. Ipak, treba imati u vidu da sve ovo važi za zemlje za koje vanredne odluke nisu ni neophodne, objašnjava on.

Da li će ruski diplomatski službenici angažovani u Srbiji, zaista, dobiti veće plate nema nekog posebnog značaja. Ipak, ukoliko je tačna informacija o svrstavanju naše zemlje u kategoriju država sa "složenom društveno-političkom situacijom", i to svega nekoliko dana posle održavanja Strategijske vojne konferencije partnera NATO u Beogradu, pa još i u predizbornoj godini, mnogo šta dobija poseban značaj.

Kosovo i socijalne tenzije faktori rizika


Politički analitičar Dragomir Anđelković objašnjava da je većina zapadnih zemalja, od Evropske unije do Kanade i SAD, već odavno klasifikovala Srbiju u grupu zemalja s povišenim rizikom. "Zapravo, mnoge od njih nisu nas nikada ni deklasifikovale iz te grupe, od ratnih 1990-ih naovamo, pa smo tako i ostali u toj zoni", navodi Anđelković.
Rizik objektivno kod nas jeste povećan, jer Rusija tretira Kosovo i Metohiju kao deo Srbije i pokrajina jeste faktor moguće nestabilnosti, pa Rusija ima potpuno prirodan razlog da tretira našu zemlju kao zonu povećanog rizika, dodaje ovaj analitičar. "Zapadne zemlje koje Kosovo ne tretiraju kao deo Srbije tu vrstu izgovora nemaju, pa ipak se kod njih povećanje plate za službovanje u Srbiji kreće od 15 do 25 odsto, u zavisnosti od zemlje do zemlje. Ako posmatramo Kosovo kao deo Srbije, onda smo mi i te kako uporedivi s Gruzijom, Iranom, Izraelom, Tadžikistanom i ostalima. Jer, ne može Rusija, kao zemlja koja priznaje integritet Srbije, da izdvoji Kosovo i da kaže da njihove diplomate koje rade u pokrajini imaju veće plate nego one u Beogradu. Jedan od kriterijuma povišenog rizika je i siromaštvo jer postoji mogućnost da dođe do socijalnih turbulencija, pa bismo i iz tog ugla mogli da se svrstamo u kategoriju rizičnih zemalja", kaže Anđelković.

POVEZANE VESTI

Subota 18.06.2011. 16:17
APSOLUTNO SU U PRAVU.....SA OVOM VLASCU SRBIJI SE NISTA DOBRO NE PISE....
Subota 18.06.2011. 17:09
Pa ne mogu Rusi da budu veci Srbi od Srba ! Kada zapne u savjetu bezbjednosti,kada trazimo ne priznanje Kosova,energetsku podrsku i sigurnost,izvoz nasih proizvoda,onda se okrecemo Rusima, A s druge strane uporno hocemo u drustvo onih koji nisu ni nasi,a ni ruski prijatelji.Dali su nam lagano do znanja da budemo oprezni,jer ako nas oni napuste,mi svi Srbi cemo biti u zoni velikog rizika i bez ALTERNATIVE
Subota 18.06.2011. 16:25
a narod se jos pita sto nas ne pustaju u EU. Koliki je samo ustupak ono sto mozemo na 3 meseca da putujemo u EU ? Narod nije svestan kolika smo rupetina . a jos se nadaju ulasku u EU. Mi moramo najpre da dodjemo sebi pa tek onda da pokusamo da odgovorimo na ona silna pitanja koja su nam poslata.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online