Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 17.06.2011.
13:03
D. Dekić - Vesti A

Svi znaju ko je ubio Pantića

Vlasnik kompanije Feman iz Jagodine Miodrag Nikolić koga su neki beogradski mediji označili kao jedno od imena u policijskoj istrazi o ubistvu novinara Milana Pantića, negirao je da ima bilo kakve veze sa tim tragičnim događajem.

Miodrag Nikolić, vlasnik kompanije Feman iz Jagodine
 

On je u intervjuu za "Vesti" ukazao da je Pantić stradao dan pre nego što će, kako je javno najavio u Večernjim novostima i objaviti kopije originalnie dokumentacije , o malverzacijama u Jagodinskoj pivari, teškim 2,2 miliona tadašnjih nemačkih maraka.


- Sa Pantićem sam bio lični i prijatelj mnogo godina. On je bio za demokratske promene u Srbiji, pratio je sve moje mitinge i vrlo često šetao u vreme koalicije "Zajedno" 96' godine kao i u toku procesa 2000.godine


U beogradskoj štampi se pominje da ste bili pod istragom u tom slučaju?
- Moje ime je davno na nekom političkom mitingu u tom kontekstu pomenuo lider radikala Vojislav Šešelj, a i deca znaju ko je nalogodavac. Imam snimljenu izjavu bivšeg ministra policije Dragana Jočića da zna ko stoji iza toga i da bi hapšenje trebalo da usledi u martu, ali je Jočić uoči toga povređen u saobraćajnoj nesreći početkom 2008.


O hajci na biznismene i reketu od vrha do dna države je progovorio otvoreno biznismen Milan Beko. Da li se slažete s njegovim navodima?
- Beko je potpuno u pravu, a to ću vam dokumentovati sopstvenim biznisom. Ja sam uložio 2,8 miliona evra u novi program poliesterskih elektro ormana i na svim tenderima gubim posao iako sam jeftiniji u ponudi, kako kada, za pet, deset, pa čak i 15 miliona dinara. Neki direktori u Elektroprivredi Srbije koji odlučuju o kupovini biraju skuplje ponuđače, jer od njih dobijaju i novac za sopstveni džep, a šta je to drugo nego reket o kojem je govorio Beko.
 

Domaćini, a ne političari

Da li ste sada član neke partije?
- Nisam, već 38 godina sam privrednik i vodim Udruženje za preporod Srbije, pokušavajući da pomognem svojim i iskustvom članova udruženja kako da Srbija za tri do pet godina stane na svoje noge. Tu su samo da ih tako nazovem dobri domaćini, ali ne i političari, jer ako pogledamo sve lidere partija na srpskoj sceni videćemo da skoro niko od njih ni dana nije proveo u privredi. Pitajte ih gde su im bile i gde su sada radne knjižice, pa ćete i sami videti.

Ko su korumpirani rukovodioci i da li ste o tome nekoga obavestili?
- Ne bih o imenima, jer sam o svemu pismeno obavestio predsednika Srbije Borisa Tadića, premijera Mirka Cvetkovića i sada bivšeg ministra energetike Petra Škundrića, ali nikada nikakav odgovor nisam dobio.Na delu je u tim poslovima primat uvozničkog lobija, pošto drugih ozbiljnih domaćih proizvođača tih ormana, osim mene u Srbiji nema. Ali mene neće, jer sam jasno stavio do znanja da sam veliki protivnik malverzacija i podmićivanja i pare ne smeju da mi traže. Zbog ovakve korupcije, neviđenog kriminala i haosa u privredi,izostala su prevelilka očekivanja naših pollitičara (sa 10 milionskim ulaganjima u srpsku privredu)ozbiljno razmišljam da svoj kapital izmestim u Rusiju, gde inače izvozim 80 odsto svojih proizvoda, jer svaki ozbiljan privrednik radije drži vrapca u ruci nego goluba na grani.


Ko je krivac za taj kako kažete neviđeni kriminal u državi?
- Vlada Srbije i Privredna komora uništavaju domaće proizvođače jer izdaju lažne potvrde - da je na pr.orman 100% proizveden u Poljskoj i uvezen u Srbiju (samo ugradnjom limitatora ili releja u istom) Privredna komora Srbije izdaje potvrda da je takav proizvod domaćeg srpskog porekla, a međunarodna definicija o domaćem proizvodu jasno određuje da se domaćim proizvod smatra kada je učešćče rada i materijala domaćeg porekla veće od 50%, i samim tim zatvoriće i ovo malo preduzeća u Srbiji koja rade. U poslednje dve i po godine samo u Jagodini je od 36 fabrika - koje su vlasnici gradili 90-tih godina po mojoj ideji i koje su u toku hiperinflacije, embarga i bombardovanja radile "punom parom",ali nažalost u poslednjih tri godine zatvoreno je više od 14 zbog nebrige vlasti prema privredi. Ništa ih ne zanima, a bez rasta bruto proizvoda, nema ni uvećanja nacionalnog dohotka. Srbija ulazi u zemlje srednje viskokog rizika za ulaganja, sudstvo je korumpirano i kriminal na delu.


Da li vam se poslovanje u Srbiji otežava zato što ste napustili DS?
- To sam učinio još 2003. godine, jer sam i tada tražio da krenemo da pretresamo korupciju od mesne zajednice pa do vrha i tako pomognemo svima koji čestito rade. Moj predlog je jednoglasno usvojen na partijskom Glavnom odboru, ali do toga nije došlo, pa sam demonstrativno otišao iz stranke. U politici nisam bio iz interesa, već da bih pomogao kao privrednik koji je uspešno poslovao 12 godina u Nemačkoj i vratio se 80-ih kući da radim u svojoj zemlji. A, koliko ne može da se radi i kako se poslodavci suočavaju sa mnogim problemima kao i ja, jasno mi je kada dođu da mi se žale u Uniju poslodavaca Srbije na čijem sam čelu od decembra prošle godine.
 

Nikad me niko nije pitao

U toku oktobarskih izbora bio sam šef izbornog štaba DOS-a za Pomoravlje i na tim izborima izabran za Saveznog poslanika kao i potpredsednika Privredne komore Srbije ...kao i u tri mandata u Predsedništvu tada opozicione Demokratske stranke. Daleko bilo da bih mogao da imam bilo kakve veze sa ubistvom mog prijatelja - kaže Nikolić i ujedno izjavljuje da ga niko nikada iz MUP-a Jagodine ili Srbije nije pozivao po bilo kom osnovu u vezi ubistva pokojnog novinara Milana Pantića.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online