Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 17.06.2011.
01:48
Press A

Al Džazira krši Ustav Srbije

Veliki broj domaćih TV novinara šokiran je insistiranjem ljudi sa televizije Al Džazire da njihovi voditelji u Srbiji moraju da prihvate nezavisnost Kosova. Međutim, ova katarska televizija ne sme od srpskih novinara koje želi da zaposli da zahteva da priznaju Kosovo za državu, jer time ne samo što bi prekršila profesionalnu etiku i ugrozila pravo na slobodu mišljenja, već bi prekršila naš Ustav i pre nego što je ušla na ovo tržište!

Al Džazira spremna da radi kako je naučeno od učitelja sa Zapada, pre svega od BBC-ja, smatraju srpski novinari
 

Posle informacije da čuvena arapska televizija želi da kupi srpsku TV Avalu, direktor Al Džazire za Balkan, hrvatski novinar Goran Milić, za beogradski "Pres" je potvrdio da je na testiranju zainteresovanih novinara jedno od pitanja "da li je Kosovo nezavisna država" sa željenim potvrdnim odgovorom.


Antisrpska kampanja

- Mi polazimo od realnosti na ovom prostoru da određeni broj država priznaje Kosovo, a određen broj ne priznanje... Upravo zato što smo svesni realnosti i postavljamo takva pitanja, baš kao što postavljamo pitanje da li je u Libiji na delu borba za demokratiju ili rat za rušenje Gadafijevog režima - kaže Milić.


Al Džazira je prema još nepotvrđenim informacijama ponudila Željku Mitroviću da za 25 miliona evra proda TV Avalu. Nijedna televizija u Srbiji, međutim, nema pravo da proizvodi program suprotan interesima i ustavu zemlje, prema kome je Kosovo neotuđiv deo Srbije. Ukoliko bi Al Džazira nastavila antisrpsku kampanju, započetu "testiranjem" novinara i kroz emitovanje sadržaja preko nacionalne frekvencije, bila bi joj oduzeta dozvola za rad.


Kršenje ljudskih prava

Profesor FPN-a Rade Veljanovski kaže da srpski zakoni nikom, pa ni Al Džaziri ne zabranjuju ulazak na naše tržište, ali upozorava da će ta medijska kuća morati da poštuje domaće propise i Ustav ako kupi TV Avalu.


- U suprotnom će ostati bez dozvole za nacionalnu frekvenciju. Al Džazira nema pravo bilo koga da uslovljava, ali ne može se na osnovu nedopustivog načina testiranja novinara unapred tvrditi da će proizvoditi program suprotan zakonima i interesima Srbije - ocenjuje Veljanovski.


Novinar RTS-a Olivera Kovačević naglašava da niko nema pravo novinare da ispituje o političkoj orijentaciji prilikom zapošljavanja jer je to kršenje ljudskih prava.


- Naravno da novinar mora da poštuje uređivačku politiku kuće, ali niko od mene ne može da traži da ne poštujem zakon i Ustav svoje zemlje po kojem je Kosovo Srbija. Ipak, na našoj državi je da proceni kome će dati nacionalnu frekvenciju - navela je Kovačevićka.


Sloboda mišljenja

Bivši urednik NIN-a Slobodan Reljić kaže da ga ne čudi način na koji Al Džazira bira buduće saradnike jer se u savremenim globalnim medijima ne traže novinari koji bi izveštavali objektivno.
 

Al Džazirin čovek od poverenja: Goran Milić

- Unajmiće ovde jednu ekipu mladih i lepih "ratnika" za "stvar" vlasnika televizije. Milić je pravi čovek, sa iskustvom, da taj posao obavi na "najprofesionalniji" način. Nema tu ništa od njegovih ličnih uverenja. Unajmljen je i - "prava" televizija će biti isporučena. Al Džazira krajnje "profesionalno" radi ono što su naučili od učitelja na Zapadu, od Bi-Bi-Sija, pre svega - komentariše ironično Reljić.


Predsednik IO UNS-a Petar Jeremić kaže da bi Republička radiodifuzna agencija morala da kontroliše rad Al Džazire jer je nacionalne frekvencije domaćim emiterima delila na osnovu dokumentacije o uređivačkoj politici.

Petak 17.06.2011. 02:48
Van iz Srbije ovde niste pozeljni. Ovo je pravoslavna zemlja, netrebaju nam islamisti.
Petak 17.06.2011. 09:40
Možda je bila greška što nismo pustili NATO da nas okupira i uvede reda u ove prodane duše i kriminalne strukture pa bi sada već imali evropske zakone i bili u EU. Ovako smo ostali na milost i nemilost Turcima i arapskom kapitalu i samo smo sve dublje u onoj podeli koju je Merkelova najavila. Lepo je žena rekla da će ulaskom Hrvatske u EU biti opet uspostavljena granica Evrope i Osmanske Imperije. Digla se sada na Srbiju i ala i vrana, a Goran Milić ima i lični motiv jer je izgubio stan u Beogradu pa sada ima da nam dušu vadi na pamuk šta smo i kakvi smo. Prođoše 20 godina koje su pojeli skakavci, a mi se i dalje vrtimo u krug kao na ringišpilu punom ludaka.
Petak 17.06.2011. 12:31
Moralnost i patriotizam u Srbiji je nepoželjna osobina što je osobno izjavio predsjednik Srbije sa genetskom slikom porodične loze Francetića. Iz ovog slijedi da je antisrpstvo koje je u obličju spodobe Milića nebrojeno puta dokazanu idealna karakterna crta da bude kao priritet pri investiciji u Srbiji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online