Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 16.06.2011.
07:48
Novosti A

Nema zaštite svedoka na Kosmetu, Euleks nemoćan

Izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Žan Šarl Gardeto je, govoreći o zaštiti svedoka na Kosovu i Metohiji kad je reč o istrazi o trgovini ljudskim organima ili o drugim slučajevima organizovanog kriminala, istakao ono što je odavno poznato - da ta zaštita praktično ne postoji.

Žan Šarl Gardeto
 

U intervjuu za beogradske “Novosti“, Gardeto je taj stav pojasnio, ističući istovremeno da Euleks nema snagu da nešto preduzme po tom pitanju...


Koji je stepen zaštite svedoka danas na KiM?

- Zaštite, jednostavno, nema. Na Kosovu ne postoji nikakav zakon u tom smislu. Nema ni bilo kakvih organizacija koje bi omogućile da se zaštite svedoci u procesima protiv organizovanog kriminala. Izostaje pravni okvir, ali ne postoje ni strukture, kao što su komisije ili specijalne agencije, koje služe za zaštitu svedoka, organizuju praktičnu stranu, fizičku zaštitu, psihološku pomoć i slično. Na Kosovu ničeg od toga nema.
 

Napori misije nisu dovoljni

Mislite li da je akcija Euleksa u istrazi o trgovini organima osuđena na propast?
- Euleks pokušava da uradi nešto, i u određenom broju slučajeva uspeva da to uradi korektno, sa sredstvima kojima raspolaže. Ali, i pored napora Euleksa, to ne zamenjuje izostanak pravnih normi na Kosovu. Domen akcija Euleksa je relativno ograničen.

Može li Euleks, u takvoj situaciji, korektno da obavi istragu?

- U delu aktivnosti Euleksa postojao je i deo posvećen zaštiti svedoka, u određenim procesima koje je vodila ova organizacija. Ali, to nije bilo baš razvijeno. Radili su kako su mogli.


Hoće li ojačana struktura Euleksa s novim timom da to promeni i poboljša zaštitu svedoka?

- Euleks već ima osoblje s tim zadatkom. Uvek može da razvije taj deo svog rada, ali to ne zamenjuje činjenicu da u procedurama kojima rukovodi pravosuđe s Kosova, ne postoje pravni prerogativi u tom smislu. Euleksu mogu svakako da se odobre dodatna sredstva za taj deo aktivnosti, ali to ne može da zameni pravni domen. To su dva paralelna pravca.


Mogu li, onda, svedoci danas normalno da svedoče za Euleks?

- Euleks se suočava s teškoćama i konkretnim problemima. Oni su vezani i za veličinu teritorije. Teško je, na primer, premestiti svedoka pod zaštitom, unutar Kosova, jer se tamo praktično svi poznaju. U najozbiljnijim slučajevima, kada treba skloniti svedoka van Kosova, potrebna je saglasnost neke druge zemlje koja bi prihvatila da ga primi na svoju teritoriju, što za sobom povlači praktične i pravne probleme. Ne postoje sporazumi za njihov prihvat, a i velika je ”konkurencija” da bi se pronašla odgovarajuća zemlja, jer deluju MSP, Haški tribunal...

POVEZANE VESTI

Četvrtak 16.06.2011. 08:43
ako su mogli bagziju da obezbede drzavu, onda ne vidim problem da se nekom siptaru omoguci. u pitanju je samo ima li volje. ako se ovako nastavi, zivog svedoka biti nece, a ni blize mu familije. prosto, kao da to i zele.
Četvrtak 16.06.2011. 09:19
Nije teško svedoku naći azil u SAD kada svi šiptari sanjaju da stignu tamo kod Bilji. Pored tog FBI ima odličnu službu za sakrivanje svedoka, pogotovo što tu i nema veliki broj svedoka. Nema jednostavno političke volje da se Tači skloni jer onda nastaje haos u toj plemenskoj zajednici razbojničkih bandi na Kosmetu. Pošto Srba nema, počeće da se obračunavaju među sobom i propade priča o demokratskim albancima. To samo silu priznaje i ništa više, mogu da provere u Turskim tefterima od 1389 do 1912.
Četvrtak 16.06.2011. 10:14
Па што се не макнете онда па нађете некога ко може да испуни све оно што ви не можете ? Неспособна Европа, ето то је или, неки марифетлук ????
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online