Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 14.06.2011.
12:03
Beta A

"Srbija nikad neće priznati nezavisnost Kosova"

Ministar spoljnih poslova u Vladi Srbije Vuk Jeremić izjavio je slovačkim medijima da Beograd nikada neće priznati jednostrano otcepljenje dela svoje teritorije a da ne shvata zašto nekoliko glasova u Evropskoj uniji pokušava da spoji proces evrointegracije Srbije sa budućim statusom Kosova.

Ministar spoljnih poslova: Vuk Jeremić
 

"I među članicama EU su zemlje koje nisu priznale Kosovo. Kako neko može da traži da onaj ko želi da uđe u klub učini nešto što ni neki članovi kluba nisu učinili", kazao je Jeremić.

Trgovina organima najšokantnija optužba za zločin

Jeremić se takođe u intervjuu koji objavljuje današnji SME založio za adekvatan mandat Saveta bezbednosti UN da se istraži trgovina  organima na Kosovu.

"Mislim da je to do sada po surovosti najšokantnija optužba za zločine počinjene tokom ratova 1990-tih u bivšoj Jugoslaviji.
Govorima o stotinama civila koji su oteti, nasilno operisani, oduzeti su im organi i prodati na međunarodnom tržištu a ljudi su zatim ostavljeni da umru. Ogroman je moralni, etički i politički značaj da se utvrdi istina", rekao je Jeremić.

Srpski ministar izrazio je žaljenje što neke zemlje koče napore da
istraživanje tog zločina kao svih ostalih ratnih zločina u bivšoj
Jugoslaviji dobije adekvatan mandat UN.

Stav zemalja poput Slovačke koje ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova - ne zato što su prosrpske, već iz principijelnih razloga, zato što bi priznanje značilo da granice mogu da se menjaju i drugde - Jeremić je ocenio ne samo kao podršku teritorijalnom integritetu Srbije već i kao pomoć na njenom putu u Uniju.

Na novinarsko pitanje da li bi Srbija mogla nastaviti evrointegraciju kada bi sve zemlje EU priznale Kosovo, Jeremić je odgovorio da bi to bilo vrlo teško.

"Za nas je vrlo teško da zamislimo da Slovačka promeni svoj stav prema Kosovu, s obzirom na podršku koju dobijamo od svih političkih stranaka. Stav (slovačke) vlade i opozicije je u tome isti. Ne gledamo na to kao na prosrpsku stvar, već kao stvar principa", rekao je Jeremić.

Glasove i iz Srbije da bi rešenje mogla da bude podela Kosova Jeremić je odbio kao lične stavove pojedinih zvaničnika i stranaka a ne stav srpske vlade.

"Mislim da bi bilo loše unapred objaviti šta bi trebalo da bude rezultat razgovora", kazao je Jeremić i dodao da su prethodni pregovori Beograda i Prištine propali upravo zato što je jedna strana saopštila unapred šta će biti ishod i stvorila tako
nepremostivi jaz.

"Crvena crta preko koje nećemo preći je priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Na to nećemo nikada pristati. Neću da nagađam šta može da bude rezultat razgovora, spremni smo na sve mogućnosti. Ali jedino što nećemo dopustiti je jednostrano proglašenje nezavisnosti", naglasio je šef srpske diplomatije.

POVEZANE VESTI

Utorak 14.06.2011. 12:11
Ваша гарнитура издајника више је допринијела независности косова него све остале земље које су признале ``Косово``.
Utorak 14.06.2011. 12:51
Odkad si dosao na vlast leprdas iste reci.Kosovo nema nikakve koristi od tebe i tvoji glupih obecanja.Tvoja diplomatija sluzi drugima,mozes sa njom u WC pa pusti vodu.Sto ne kazes da mi Kosovo necemo povratiti bez savremenog oruzja srca junackoga i mnogo zrtava.To je istina ako zelis cuti.Udusi se u vasim lazima oca vam ....!!!!!!!!!!!!
Utorak 14.06.2011. 23:05
Ајде се мало ко договорите па да идемо опет на референдум, мада и сами знате шта је реч Србије по том питању.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online