Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 14.06.2011.
10:43 >> 11:22h
Vestionline A

Euleks tuži dvoje za trgovinu organima

Tužilac misije Euleks iz kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosova (KSTK) podigao je optužnicu protiv dve osobe u vezi sa predmetom "Medikus" pod sumnjom za trgovinu organima u cilju njihove prodaje.

Euleks podigao dve optužnice
 

Ovu vest potvrdila je beogradskim agencijama portparolka Euleksa Irina Gudeljević, precizirajući da optužnica protiv Jusufa Erdžina Sonmeza, turskog državljanina, obuhvata krijumčarenje ljudima, organizovani kriminal i nezakonito sprovođenje medicinskih delatnosti, dok je Moše Harel, državljanin Izraela, optužen za krijumčarenje ljudima i organizovani kriminal.

Holandski tužilac napušta Euleks

Glavni tužilac Euleksa Johanes van Vresvijk napušta tu misiju zbog isteka ugovora, ostavljajući nezavršene započete slučajeve organizovanog kriminala, prenose danas prištinski mediji.

Prema izvorima medija, u Euleksu ne postoji volja za produženje ugovora Vresvijku, jer holandski tužilac nije uspeo da podigne optužnicu ni protiv jednog ministra ili bivšeg ministra u koruptivnim aferama koje je otvorio pretresom njihovih kancelarija i privatnih objekata.

Spekuliše se da za nepodizanje optužnica protiv nekolicine vladinih zvaničnika, među kojima je i bivši ministar za transport i telekomunikacije Fatmir Ljimaj, ima više razloga, a izvori unutar misije Euleksa govore o tome da je jedan od glavnih razloga nespremnost svedoka za saradnju u istrazi, navode mediji.

Portparol Euleksa Nikolas Hoton izjavio je da ne misli da će biti nekih problema zbog Vrejesvijkovog odlaska iz misije.

Kosovska policija veruje da je Harel pronalazio ljude kojima je bila potrebna transplantacija bubrega i da je donatore iz siromašnih zemalja dovodio na kliniku u Prištini, nudeći im ogromne sume novca, preneo je Rojters.

Naloge za hapšenje obojice osumnjičenih izdao je Okružni sud u Prištini, a Interpol je za njih izdao međunarodnu poternicu.

Euleks je iste optužnice podigao protiv još sedmoro ljudi, svih sa Kosova, uključujući i direktora klinike "Medikus" Ljutfija Dervišija. Svi oni sada čekaju početak suđenja.

Policija je za nezakonite transplantacije saznala pre tri godine, kada je jedan turski državljanin zaustavljen na aerodromu u Prištini pošto je donirao svoj bubreg.

Tužilaštvo je saopštilo da su donatorima iz Moldavije, Kazahstana, Rusije i Turske obećavane sume od oko 15.000 evra, dok su oni kojima su organi presađivani plaćali između 80.000 i 100.000 evra.

Optužbe su potvrđene 2008. u klinici "Medikus" u Prištini, gde je, prema tužilaštvu, izvršeno najmanje 30 nelegalnih transplantacija.

Kosovska vlada saopštila je danas da će sarađivati s Euleksom u istrazi u vezi s izveštajem Dika Martija, izvestioca Saveta Evrope, o trgovini organima u pokrajini.

POVEZANE VESTI

Utorak 14.06.2011. 12:59
Nacice oni i 50 ako gazda preko bare to trazi.Koje su to poslusne guzice,bez gaca.
Utorak 14.06.2011. 15:38
Kako vec rekoh u komentaru na jedan drugi tekst, ovo EU i SAD fasisti rasciscavaju prostor oko Tacija, da bi imali osnovu za svoj medijski scenario o "nevinom" Taciju, zastitniku "vijekovima ugnjetavanih" Siptara, koga "krvozedni zlocinci" (Srbi) i njihovi "zastitnici" (Marti) hoce da diskredituju "podmecuci" mu izolovane "incidente" nekih tamo Turaka i Izraelaca... Perfidne igrice na koje jos samo padaju njihovi (EU) profit-politicari i beogradska "europejska" elita...Mizerno i dostojno prezira ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online