Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 11.06.2011.
18:37 >> 20:16h
Vestionline, Srna A

Kamenovani autobusi sa Srbima u Đakovici

U centru Đakovice danas su kamenovani autobusi sa raseljenim Srbima, koji su na Zadušnice obišli groblje u ovom gradu, izjavio je predsednik opštine Đokica Stanojević. Stanojević je rekao da niko od putnika nije povređen i da su nakon toga otišli u manastir Visoke Dečane.

U Đakovici kamenovani autobusi sa raseljenim Srbima
 

"Obišli smo groblje koje se nalazi u gradu, pa smo nakon toga došli i u hram Uspenja presvete Bogorodice, a po izlasku iz hrama bili smo kamenovani, ali smo pod jakim obezbeđenjem specijalnih jedinica Kosovske policijske službe i Euleksa izašli iz Đakovice", rekao je Stanojević.

On je KiM radiju kazao da se incident dogodio u Srpskoj ulici, gde su oni otišli kako bi obišli crkvu Uspenja presvete Bogorodice.

Bilo je planirano da oko 120 raseljenih Đakovičana, koliko ih je danas bilo tamo, obiđu i groblje u Donjem Petrovcu, nadomak Đakovice, ali je zbog bezbednosnih problema poseta ovom groblju otkazana.

 

Uhapšeno dvoje zbog napada

Kosovska policijska služba (KPS) privela je dve osobe albanske nacionalnosti zbog kamenovanja autobusa sa raseljenim Srbima u Đakovici.

Portparol KPS-a Baki Keljani rekao je Srni da su uhapšeni 24-godišnji mladić i 60-godišnja žena, oboje iz Đakovice, koji su posle saslušanja pušteni da se brani sa slobode. On je naveo da su autobusi sa raseljenim Srbima pogođeni nekoliko puta kamenom, ali da nije pričinjena materijalna šteta.

Posle ovog napada, raseljeni Srbi su otkazali izlazak na groblje u selu Donji Petrovac, udaljenom 2,5 kilometara od grada, jer su pripadnici KPS procenili da nije bezbedno ići do Petrovca.

Ministarstvo za KiM osuđuje napade na Srbe

 

Ministarstvo za Kosovo i Metohiju osudilo je današnji napad na konvoj Srba koji su došli da posete groblje u Đakovici.

 

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da je to još jedan u nizu incidenata koji pokazuje kakav je stav lokalne albanske zajednice, ali i kosovske vlade prema povratku prognanih i raseljeneih Srba, piše u saopštenju.

 

"Napad na konvoj Srba je loša poruka kosovskih vlasti prognanim Srbima koji žele da se vrate na svoja ognjišta. Sve dok se ne otkriju i ne kazne i dok se blago postupa sa protagonistima nasilja, napadi na Srbe će se i dalje događati", kazao je Bogdanović.

 

Ministarstvo će, kako je saopšteno, tražiti od međunarodnog uprave da obezbedi slobodu kretanja u Pokrajini, i da "primora Prištinu" da stvori neophodne uslove za povratak raseljenih i prognanih Srba.

POVEZANE VESTI

Subota 11.06.2011. 19:05
gde su sada CNN i Al Jazzera da sa ovim snimkom kamenovanja upoznaju svet sa istinom o AP Kosovo....svi ce oni koji su im sada na vodecim mestima posle istrage o organima zaglaviti debelo....nije Amerima vise Kosovo interesantno
Subota 11.06.2011. 20:43
Европо, у 21. веку неки дивљи народ који ви волите каменује аутобусе. Ко је овде ненормалан ? Ви, ми, они ? Хајде, реците нешто Европејци, цркве постају клозети, људи се угњетавају а ви то подржавате. Лепо, хвала вам што показујете право лице истине.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online