Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Subota 11.06.2011.
08:42
Vestionline A

Ministarka od SAD tražila nezavisnu istragu

Ministarka pravde Srbije Snežana Malović izjavila je da je delegacija srpskog pravosuđa u susretima koja je imala tokom posete SAD, prenela stav da treba formirati nezavisni istražni mehanizam pod okriljem Ujedinjenih nacija koji bi ispitao navode o trgovini ljudskim organima na Kosovu.

Uspešna poseta SAD: Snežana Malović

Imali smo razgovor sa tim u vezi, posebno sa Tomasom Kantrimenom, zamenikom pomoćnika državnog sekretara, i tu smo naglasili ono što je stav Srbije: da je najcelishodnije da postoji nezavisno telo formirano od strane Saveta bezbednosti UN koje će se baviti istragom, rekla je Malovićeva srpskim novinarima u Vašingtonu

EU pokreće istragu?

 

Podsetimo, dok je ministarka pravde bila u SAD iz Brisela je stigla informacija da je Evropska unija odlučila je da imenuje specijalnog tužioca i poseban tim koji će da vodi istragu o navodima iz izveštaja Dika Martija.

dodavši da Srbija nema problema da s tim u vezi sarađuje sa Euleksom.

Ona je ukazala da razlozi za inicijatvu Srbije leže u činjenicama da se sami događaji i dokazi nisu desili samo na teritoriji jedne države, zbog čega se treba izdići iznad pravosudnih sistema jedne zemlje i to preneti na nezavisno telo.

Prema njenim rečima, Amerikanci su imali razumevanja za stav Srbije, a u razgovorima su ponovili svoj pristup, da je za takvu istragu dovoljan i Euleks.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević istakao je da je suština problema u toj istrazi zaštita svedoka.

Prema našem mišljenju Euleks nema kapacitet da to uradi, zato je potrebno jedno nezavisno telo koje može tu zaštitu da pruži, dodao je Vukčević.

Ameri pohvalili hapšenje Mladića

Ministarka Malović ocenila je da je poseta SAD bila veoma uspšena i da je od Amerikanaca dobijena značajnu podršku i pomoć, kao i da je delegacija primila čestitke za hapšenje i izručenje haškog optuženika Ratka Mladića.

"Poseta je bila veoma uspešna. Imali smo konstruktivne sastanke i napravili

Vašington pohvalio hapšenje Mladića

dogovore, kako strateške, tako i one koji se odnose na konkretne predmete i aktivnosti", izjavila je ministarka Malović srpskim novinarima u Vašingtonu.

Pored Erika Holdera, američkog ministra pravde i državnog tužioca, delegacija je imala susrete i sa predstavnicima FBI i Stejt departmenta. Ono što je važno jeste da je srpsko pravosuđe dobilo značajnu podršku i pomoć, kako u određenoj finansijskoj pomoći za edukaciju, ali tu je i tehncicka oprema za primenu novog Zakonika o krivičnom postupku, napomenula je Malovićeva.

Jasno nam je stavljeno do znanja da ćemo imati njihovu javnu podršku, rekla je ona i dodala da je svaki sastanak počinjao čestitkama za hapšenje i izručenja Mladića i iskazivanjem poštovanja za rad Akcionog tima za nalaženje haških optuženika.

Rekli smo im da se rad nastavlja dok se ne uhapsi Goran Hadžić, jedini preostali haški begunac, istakla je Malovićeva.

Uskoro ugovori o ekstradiciji

Ministarka je rekla da je dogovoreno da do kraja godine Srbija i SAD potpišu ugovore o ekstradiciji sopstvenih državljana.

Tekst ugovora je u pripremi i uskoro će biti gotov. To je najviši stepen poverenja dve

Znaćaj sporazuma sa BiH: Vladimir Vukčević

zemlje i dva pravodusdna sistema, istakla je Malovićeva. Za sada Srbija ima takve ugovore o ekstradiciji sa Hrvatskom za organizovni kriminal i korupciju, i sa Crnom Gorom za sva krivična dela.

Tužilac za ratne zločine Vukčević rekao je da je imao razgovore sa američkim ambasadorom za ratne zločine Stivenom Rapom, koji mu je preneo čestitke na hapšenju Mladića.

Razgovaralo se o sporazumu koji 8. jula treba da potpišu Srbija i Bosna i Hercvegovina o saradnji i ustupanju dokaza između tužilaštava za ratne zločine.

Nepostojanje takvog sporazuma dovelo je do tenzija u regionu, rekao je Vukčević i pomenuo slučajeve Ejupa Ganića i Jovana Divjaka.

POVEZANE VESTI

Subota 11.06.2011. 08:49
mora da ih je obradovala svojim tecnim Engleskim jezikom hahahaha
Subota 11.06.2011. 12:04
Svašta im rade gazde, prihvatili su Euleks eto im ga sada pa neka radi. A kada potpišu sporazum o ekstradiciji neka se spreme za američki sud oni konzuli koji su dali putnu ispravu Miladinu Kovačeviću. Onda će oni da objasne ko im je dao saglasnost za to pa ćemo ostati bez vrha u ministarstvu inostranih poslova. Žute od američkog puštanja niiz vodu deli još samo rasformiranje srpskih organa na Kosmetu. Ko izda interes svoje nacije ne treba nikome.
Subota 11.06.2011. 10:27
Снеки само овако кажи. ај лов сак американ кокс.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online