Subota 28. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Petak 10.06.2011.
21:39
Beta A

Sudije odbile četiri od pet Šešeljevih uslova za odbranu

Pretresno veće Haškog tribunala odbilo je u petak četiri od pet uslova koje je optuženi Vojislav Šešelj, početkom maja, postavio za izvođenje dokaznog postupka odbrane u glavnom procesu koji se protiv njega vodi po optužnici za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93.

Vojislav Šešelj
 

Pošto je Šešelj u maju naglasio da neće izvoditi dokaze odbrane, ako mu ti uslovi ne budu ispunjeni, proces bi trebalo da ubrzo bude okončan završnim rečima odbrane i optužbe.


Sudije su Šešelju ostavile mogućnost da u roku od šest nedelja po dobijanju današnje odluke na srpskom jeziku, dostavi veću spisak svedoka odbrane koje namerava da navede. Ukoliko on to ne bude učinio, biće zakazane završne reči.


Veće je delimično usvojilo samo Šešeljev zahtev da mu budu vraćeni dokumenti koje mu je tužilaštvo 2005. greškom bilo poslalo, a zatim oduzelo. Ostala četiri uslova u vezi su sa statusom njegovih pravnih savetnika Zorana Krasića i Borisa Aleksića, finansiranjem odbrane i prevodom njegove dve knjige na engleski jezik, sudije su odbile.


Odluku kojom su Šešeljevi uslovi odbijeni pretresno veće je donelo jednoglasno, ali je predsedavajući sudija Žan Klod Antoneti izdvojio svoje mišljenje.

Uslov br. 1

Kao prvi uslov, Šešelj je tražio da se njegovom pravnom savetniku Zoranu Krasiću vrati pravo uvida u poverljive dokumente, kao i da mu se dozvoli da prisustvuje iskazima zaštićenih svedoka. Odbijajući zahtev, veće je podsetilo da je Krasiću dalo pravo da bude u sudnici i pomaže Šešelju za vreme izvođenja dokaza odbrane.

Uslov br. 2

Šešelj je, kao drugi uslov, zahtevao da Tribunal obustavi disciplinski postupak protiv njegovog drugog pravnog savetnika Borisa Aleksića, koji je, kako je rekao, sudski sekretarijat pokrenuo pred komorom branilaca. Pretresno veće ocenilo je da postojanje disciplinskog postupka zbog kršenja pravila ponašanja člana tima za odbranu ne narušava Šešeljevo pravo na pravično suđenje.

Uslov br. 3

Lider Srpske radikalne stranke je, kao treći uslov, postavio da njegovim pravnim savetnicima bude isplaćeno milion i 300.000 evra za dosadašnji rad. Veće je odbijajući zahtev, podsetilo da je u oktobru prošle godine odlučilo da Tribunal plaća Šešeljevoj odbrani pola uobičajene sume koja se isplaćuje advokatima drugih optuženih koji nemaju novca da sami plaćaju odbranu. Ta odluka, koju je nedavno potvrdilo i apelaciono veće suda, ne može se primenjivati retroaktivno, zaključile su sudije.

Uslov br. 4

Kao četvrti uslov, Šešelj je zatražio da mu bude dostavljena dokumentacija o tome zašto je tužilaštvo 2005. zatražilo da protiv njega bude pokrenut postupak za nepoštovanje suda i odluka kojom su sudije taj zahtev odbile. Pretresno veće utvrdilo je, međutim, da Šešelj nije pružio valjane argumente zbog kojih bi se ti dokumenti, koji su doneti u jednostranoj (ex-parte) komunikaciji između sudija i tužilaštva, obelodanili odbrani. Takođe, optuženi je zahtevao i da mu budu dostavljeni dokumenti koje mu je tužilaštvo, krajem 2005, greškom poslalo, a potom, kako je sugerisao, nasilno oduzelo.

Uslov br. 5

Kao peti uslov bez čijeg ispunjenja neće izvoditi dokaze odbrane, Šešelj je naveo prevođenje na engleski jezik njegovih knjiga "Ideologija srpskog nacionalizma" i "Rimokatolički zločinački poduhvat veštačke hrvatske nacije". Veće je u odluci navelo da je prevode tih knjiga na engleski, Šešelj dobio 13. maja.


Suđenje Šešelju počelo je, posle jednog neuspešnog pokušaja i Šešeljevog štrajka glađu, u novembru 2007. Šešelj je u pritvoru Tribunala od 24. februara 2003, kada se dobrovoljno predao odmah po podizanju optužnice protiv njega.

POVEZANE VESTI

Petak 10.06.2011. 22:01
Tačno kako je Nataša Kandić prognozirala. Izneće se završne reči optužbe i odbrane, doneće se presuda na 8 godina i Šešelj se vraća za par meseci za organizaciju oktobarskih čarolija. Smena godišnjih doba je pravo vreme za promenu vlasti. Dotle će šareni morati da odrade domaći po pitanju Kosmeta da bi dobili azil, pa kud koji mili moji. Niko od vodećih žutaća neće smenu vlasti dočekati u Srbiji.
Petak 10.06.2011. 22:12
moj Voislave od tvojih ideja u danasnjoj Srbiji nema ni traga ni glasa sedis u zatvoru za nista i nikog u Srbiji vladaju oni protiv kojih si se borio jebiga zivot je takav.
Petak 10.06.2011. 23:08
Biće pušten posle izbora.Znaju ove naše zapadne sluge koliko je on superioran na političkoj sceni Srbije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online