Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 13.12.2009.
12:00
M. Đorđević - Vesti A

Popović: Od države nemamo ni za struju

Između dva studentska protesta, na kojima se od države tražilo da odreši kesu za još školarina, Vlada Srbije je došla na zamisao da fakultetima uzima 40 odsto njihovih prihoda. Ukoliko ostane pri tome, mnoge visoke škole neće preživeti, kaže za "Vesti" dr Miodrag Popović, dekan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu dr Miodrag Popović

- ETF polovinu prihoda ostvaruje od istraživačkih projekata i saradnje sa privredom, a od školarine tek 10 odsto. Ostalih 40 odsto trebalo bi da nam daje država, a ona ispunjava samo obavezu da plaća nastavnike. Ne poštuje sopstvenu uredbu o podmirivanju računa za struju, vodu, održavanje, grejanje, studentske aktivnosti, pa to plaćamo sami. Teško je reći koliko nam država duguje, ali se zna da je novac koji dobijemo za sve komunalne troškove manji od računa za grejanje. Ima i fakulteta koji zarađuju samo od školarine, a i sa tim ne mogu mnogo da urade. Ako fakulteti izgube prihode, neki mogu da se zatvore već i zbog hladnog vremena.

Da li bi se u tom slučaju povećala cena studija?
- Iako bi to bilo neminovno, ne bi nam rešilo probleme. Ne možemo da povećamo ni broj studenata jer za to nemamo dozvolu, ni dovoljno prostora i nastavnika. Tehniku studiraju ljudi koji su talentovani, a oni obično nemaju novca, tako da bismo verovatno izgubili i dosta nadarenih.
 

Kako se sada koristi zarada ETF-a?
- Studenti imaju dosta eksperimentalnog rada, što je i težnja u savremenom obrazovanju. Međutim, vežbanja mogu da se izvode u malim grupama od svega šest studenata, da bi oni sami mogli da izvode oglede i merenja, saznaju kako funkcionišu aparature, a to Ministarstvo prosvete neće da plati. Zato smo uposlili više saradnika, koji drže više časova nego što je propisano i sve to, kao i stimulacije za druge nastavnike, fakultet sam plaća. Ukoliko nam uzmu prihode, vratiće nas na studiranje iz prošlog veka, kada asistent izvodi ogled, a 20 studenata stoji oko njega i samo posmatra. Nažalost, našim vlastima je veoma teško objasniti koliko mora da se ulaže u tehnički fakultet, da bi njegova diploma vredela kao ona sa svetskih univerziteta.

Kao član univerzitetskog senata, kako biste ocenili sprovođenje tzv. bolonjske reforme koja je oživela u Srbiji pre četiri godine?
- Stalno se napada Univerzitet kako nije sproveo Bolonjsku deklaraciju, a smetne se s uma da je promena sistema obrazovanja izuzetno skupa. Ulaganje u visoko obrazovanje je čak smanjeno, iako reforma nalaže da se prepolovi nastavna grupa od 300 studenata, a da nastavnik ne sme da ima previše časova jer mora da ostavi vreme i za usavršavanje i bavljenje naučnim radom. Da bi predavao dva ili tri predmeta na vrhunskom nivou kakvo traži visoko obrazovanje, u struci koja se menja toliko da već za tri godine znanje zastareva, potrebno je više napora, vremena, i, naravno, novca.
 

Da li je bolonjska reforma učinila studije efikasnijim u Srbiji?
- Namera reforme je da poveća broj visokoobrazovanih ljudi, a bila je usmerena na to da se za što kraće vreme steknu kvalitetna i praktična znanja. Međutim, studenti, naročito u južnim zemljama kao što su Španija, Grčka i Francuska zahtevaju napuštanje bolonje jer više vole stari sistem studiranja, kada se stolica grejala samo mesec-dva pred ispit. Reforma traži stalno pohađanje nastave, učenje i čestu proveru znanja. Kod nas se sve svelo na raspravu o sistemu bodovanja i na to, kome će država platiti školovanje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online