Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Četvrtak 09.06.2011.
16:58
Beta A

Holandija: Srbijo, zakasnili ste s Mladićem

Poslanik holandske vladajuće Liberalne stranke (VVD) Han ten Bruke izjavio je danas da "većina u Parlamentu" Holandije smatra da je za ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju potrebna potvrda da je saradnja Beograda sa Tribunalom u Hagu zaista unapređena. Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Djelić rekao je danas da očekuje da će Holandija u nedeljama koje dolaze ratifikovati SSP.

Holandski parlament čeka da se Bramerc uveri da sarađujemo sa Hagom
 

Poslanik je rekao da je Vlada Holandije ipak "već odlučila" da odobri Sporazum EU i Srbije o stabilizaciji i pridruživanju. Na pitanje zašto se on, kao predstavnik vladajićih liberala, na jučerašnjoj sednici parlamentarnog Odbora za evropska pitanja usprotivio stavljanju ratifikacije na dnevni red donjeg doma, Ten Bruke je odgovorio da saradnju Srbije sa Hagom treba da "uverljivo" potvrdi tužilac Bramerc.

"Za nas, kao parlamentarnu većinu - protivno našoj vladi koja je već odlučila da potpiše Sporazum - ratifikacija Sporazuma je bila i još je uslovljena uverljivom izjavom glavnog tužioca Serža Bramerca da se saradnja Srbije poboljšava. Hapšenje Ratka Mladića je odlično, ali je mnogo zakasnilo", ocenio je poslanik.

Đelić: Holandija nas još nije odbila

 

"Holandski parlament nije odbio da ratifikuje SSP već je samo reč o redovnoj proceduru. Ta redovna procedura predviđa da u danima koji dolaze holandski ministar spoljnih poslova dostavi izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca podnesen u UN, kao i preporuku holandske vlade", objasnio je on Božidar Đelić.

"Očekujem u nedeljama koje dolaze da će holandski parlament ratifikovati SSP. Ukoliko se to ne desi to bi bila negativna poruka koju bi Holandija poslala Srbiji i njenim građanima. Kao što Srbija drži reč očekujemo da to i Holandija učini isto", poručio je on.

"Bramerc je jasno rekao da ga još valja uveriti da će biti preduzete akcije protiv mreža koje su Mladića štitile i jasno je stavio do znanja da očekuje delovanje na hapšenju Gorana Hadžića", dodao je on.

Rasprava o ratifikaciji biće, kako je naznačio Ten Bruke, stavljena na dnevni red Parlamenta kada poslanici "budu uvereni da je Srbija ne samo načinila odličan korak hapšenjem Mladića, već i pošla novim putem, kao što je Hrvatska učinila posle hapšenja Gotovine".

"Nema poklona. Naš stav ostaje strog, ali pravičan", zaključio je Ten Bruke, poslanik stranke holandskog premijera Marka Rutea.

Poslanik Hrišćansko-demokratske partije (CDA) Henk-Jan Ormel juče je predložio da ratifikacija SSP pridruživanju bude stavljena na dnevni red Parlamenta, ali je to odbila većina članova Odbora za evropska pitanja.


Holandija je dugo insistirala na hapšenju Ratka Mladića kao preduslovu za dalje korake u približavanju Srbije EU. Mladić je uhapšen 26. maja u Lazarevu kod Zrenjanina, a vlasti Srbije su ga 31. maja izručile Tribunalu, gde očekuje suđenje po optužnici za genocid nad nesrbima u BiH.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 09.06.2011. 17:16
Holandija: Srbijo, zakasnili ste s Mladićem Ili sa drugim recims : Necemo vas u Eu nikad u nikakvom slucaju pa makar se na glavu postavili. Mladic je bio samo izgovor , sta ustvari Holanđane briga Mladic i Srebrenica to je samo izgovor bio .
Četvrtak 09.06.2011. 17:06
bla bla bla bla bla
Četvrtak 09.06.2011. 17:20
Holanđani su istraumirani od kada ih je Hitler pregazio za doručak i nesretni su kada neki narod postiže vojne uspehe. Treba na razgovor sa njima da ide Slavica, i da postavi jasnu dijagnozu pa da se ljudi izleče. Ovako ko zna šta će još izmisliti dok se bude odmotavalo ko, kako i gde je skrivao generala Mladića.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online