Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 09.06.2011.
12:50
D. Dekić - Vesti A

"Na mala vrata u NATO"

Nedopustivo je da se u Srbiji raspravlja o strategiji NATO-a koji od bombardovanja 1999. ugrožava naše interese, ocenjuje portparol Demokratske stranke Srbije, Petar Petković.

Portparol Demokratske stranke Srbije Petar Petković je u ime stranke zatražio otkazivanje Strategijske vojne konferencije najavljene od 13. do 15. juna u Beogradu jer prihvatanjem da bude domaćin ovakvog skupa, Srbija izlazi iz statusa vojne neutralnosti.

Petar Petković, portparol DSS-a


- Nedopustivo je da organizator konferencije bude Savezna komanda NATO-a i da se u našoj zemlji raspravlja o strategiji koja podrazumeva vojnu intervenciju svuda gde su interesi te alijanse ugroženi, a da pri tom od bombardovanja 1999. ona ugrožava interese Srbije, što se pokazuje i u zalaganju za lažnu državu Kosovo - tumači Petković za "Vesti" i ističe da Srbija kao vojno neutralna država nema potrebe da produbljuje te odnose i ovakav skup ne treba da je se tiče.

Zbog čega vlast prihvata da bude domaćin ove konferencije?


- Pokušavaju da na mala vrata uvedu zemlju u NATO, što potvrđuje i izjava generalnog sekretara Alijanse Donalda Ramsfelda da se, kako je Srbija tražila, radi korak po korak na njenom ulasku u taj vojni savez. Konferencija će biti zatvorena za

Cenzura na Koštunicu


Zašto se Vojislav Koštunica gotovo ne pojavljuje u javnosti?


-To što ga nema je najbolji pokazatelj koliko je vlast medijski marginalizovala DSS. Kao portparol imam svakodnevne kontakte s novinarima i u ime stranke otvoreno kritikujem vlast, ali malo toga stigne do javnosti, kao i što Vojislava Koštunicu ne pozivaju da gostuje na televizijama. Ali, ako nas nema u medijima, ima nas na terenu u direktnom kontaktu s građanima širom Srbije.

javnost, pa imam utisak da građani i ne znaju za nju jer država bi da je sakrije, pošto zna raspoloženje u Srbiji prema tom vojnom savezu. DSS smatra da je nedopustivo tim skupom gurati Srbiju u NATO mimo volje naroda.

Zatvorena za javnost je i parlamentarna sednica na kojoj Ministarstvo odbrane predstavlja izveštaj o radu. Šta mislite zašto?


- To nije pitanje za mene i DSS, već za ministra odbrane Dragana Šutanovca. Ako je skupštinskom rezolucijom Srbija vojno neutralna, zvanično su dužni da poštuju tu rezoluciju i da se staraju da se po pitanju vojnih saveza ne opredeljuju. Zatvorena sednica govori da se vodi tajna politika, skrivena od javnosti čiji je većinski stav o NATO negativan. Srbija nema potrebe da ratuje za tuđe interese, niti da joj drugi određuju šta će vojno proizvoditi.

Zašto se toliko protivite vojnom svrstavanju Srbije?


- U Evropi postoje neutralne države, poput Švajcarske, koje dobro funkcionišu, a članice su EU. Ako te zemlje drže do neutralnosti kao jedne vrste tradicije, i Srbija treba da uradi isto i da tako ne ugrozi državne i ekonomske interese.

Šta se desilo sa apelom 200 srpskih intelektualaca za raspisivanje referenduma o ulasku Srbije u NATO?


- Peticiju su početkom prošle godine pokrenuli vrsni intelektualci Srbije, umetnici, akademici i druge javne ličnosti da bi na taj način otvoreno odbranili neutralnost svoje zemlje, a DSS se pridružio pameti Srbije. S obzirom na to da je priča o NATO i Srbiji ovih dana aktuelizovana, i peticija dobija na značaju jer samo narod može da odluči o tome.

Predizborne saveze i dalje ne prihvatate?


- DSS ide sam na izbore sa svojim imenom i prezimenom, jasnim političkim programom i jedina koja ima ekonomsku strategiju razvoja Srbije do 2015. i njenih gradova i opština. Naš princip je sačekati rezultate izbora, pa ići u udruživanja na osnovu poverenja građana drugim partijama, ali i na osnovu sličnosti programskih načela.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 09.06.2011. 13:09
Nije mi jasno koliko još toga ovaj narod može da trpi. OTKAZI PONIŽAVANJE SRBIJE LAŽI POLITIČARA USKORO I RASPARČAVANJE ZEMLJE
Četvrtak 09.06.2011. 14:28
SPASI SRBIJU IZ LUDNICE KOSTUNICE!
Četvrtak 09.06.2011. 13:51
На мала врата,наравно.Како другачије? Само полтронисањем и понизнишћу пред злотворима,само то се очекује од нас.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online