Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 08.06.2011.
22:14
Beta A

Šešelj: Oslobodite me, ja samo hoću da uništim Tribunal

Tužilac Haškog tribunala Brus Mekfarlan zatražio je u sredu da optuženi Vojislav Šešelj bude proglašen krivim i kažnjen sa tri godine zatvora zbog ponavljanja krivičnog dela nepoštovanja suda, dok je Šešelj sugerisao da bi trebalo da bude oslobođen, ponavljajući istovremeno da mu je cilj da uništi Tribunal i da ga presuda ne zanima.

Vojislav Šešelj
 

Prema tužiočevim rečima, Šešelj je "namerno i prkosno" ponovio isto delo iako je "dobro znao" i bio svestan da je objavljivanje identiteta zaštićenih svedoka zabranjeno odlukom Tribunala. Tribunal je Šešelja ranije, u odvojenom procesu, već pravosnažno osudio na 15 meseci zatvora.


Tužilac Mekfarlan je to u završnoj reči uzeo kao otežavajuću okolnost, zaključujući da Šešelja treba osuditi na tri godine zatvora.

Šešelj je optužen za nepoštovanje suda zato što je u knjizi - čiji naslov u optužnici nije naveden zato što je uvredljiv - otkrio identitet 11 zaštićenih svedoka iz glavnog postupka koji se protiv njega pred Tribunalom vodi po optužnici za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93.

Svedoci pričali u korist Šešelja

Šestorica od tih svedoka su, tokom trodnevnog procesa, svedočili u Šešeljevu korist, tvrdeći da su svojevoljno obelodanili svoje identitete i da su Šešeljevim saradnicama dali saglasnost da njihova imena objave u njegovoj knjizi.


Ranije danas je istu izjavu dao nekadašnji Šešeljev saradnik Jovan Glamočanin, a Šešelj je odbio da ispita još četvoricu svedoka zato što im nisu bile ukinute mere zaštite identiteta.


U završnoj reči, Šešelj je večeras podsetio da je prvostepeno sudsko veće bilo odbilo da protiv njega podigne optužnicu, ocenjujući da nema dovoljno dokaza da je on objavio imena zaštićenih svedoka.


Apelaciono veće je, međutim, naknadno usvojilo žalbu tužilaštva i Šešelja optužilo za nepoštovanje suda. Šešelj je tvrdio da je to zbog toga što je sa članovima apelacionog veća "osam godina u sukobu" i što ih je "izvređao u naslovima svojih knjiga". Šešelj je ocenio da se, stoga, "nikako ne može opravdati ovaj postupak za nepoštovanje suda".

Gde su dokazi?

"Jedna odluka je bila doneta, pa je vraćena na ponovno odlučivanje, ali se ništa nije promenilo... Svedoci su rekli da su sami objavili svoje identitete, a nigde nema dokaza da sam im ja obelodanio identitet", naglasio je Šešelj.


Podsećajući da je u sudskom veću koje je odbilo da ga optuži bio i sudija O Gon Kvon, koji je predsedavao pretresnim većem na suđenju, Šešelj je pozvao sudiju Kvona da se drži svog ranijeg stava.


Lider Srpske radikalne stranke nazvao je Haški tribunal "zločinačkim instrumentom" SAD, NATO i EU, ponavljajući da će se svim snagama boriti protiv njihove "hegemonije".


Šešelj je ponovio i da je Tribunal antisrpski sud, tvrdeći da je oslobađanje optuženih Srba pred njim - nemoguće.


Sudija Kvon na kraju zasedanja rekao je da će datum izricanja presude biti objavljen naknadno.

POVEZANE VESTI

Sreda 08.06.2011. 22:24
Seki mani se corava posla i cuvaj glavu na ramena,te dolazi kuci imamo mi i ovde problema!
Sreda 08.06.2011. 22:27
SEKI ih rastura samo tako, ali posto je DOBRO poznato da ovo nije sud pravde nego politicki sud ciji su sponzori isti oni koji se bore i ugnjetavaju Srbe zadnjih 20 godina onda nam treba biti jasno da ma koliko pravedna i viteska Sekijeva (a i nasa) borba bila ovi fasisti razumeju samo zakon sile. Tim receno, nek mu je Bog na pomoci i da se sto pre vrati u SRBIJU. Vojvodo SRBIJA je uz tebe !
Sreda 08.06.2011. 23:48
Ovo je jedini politicar iz Srbije kojem se moze reci da ono sta kaze i napravi ili bar pokusa.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online