Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 08.06.2011.
10:12
Kurir A

“Osetio sam miris srpske krvi“

Dnevni list “Kurir“ došao do izveštaja UN u kojem albanski svedoci detaljno opisuju kako i kuda su prevozili Srbe kojima su vađeni organi.

U izveštaju koji je Ejmon Smit, šef Misije Međunarodnog suda u Hagu za Skoplje i Prištinu, poslao Patriku Lopezu Terezu, šefu istrage ovog suda, a čiju kopiju “Kurir“ poseduje, nalaze se svedočenja osmorice Albanaca iz OVK koji su bili zaduženi za transport Srba do Albanije tokom 1999. i 2000.


“Ubijte me odmah, ne želim da budem isečen u delove“, zapomagao je jedan Srbin iz kamiona dok ga je Albanac vozio ka kući južno od Burela u Albaniji, gde su živim zarobljenicima, mahom Srbima s Kosova, vađeni organi.

Jeziva svedočenja ljudi koji su prevozili Srbe na sever Albanije

Transport i hirurške intervencije sprovođene su uz učešće visokih oficira OVK, a operaciju su podržavali operativci bivšeg režima Salija Beriše, konstatuje se u izveštaju.

“Rekli su nam da ćutimo i vozimo ako želimo da doživimo starost“, svedoči jedan od Albanaca.

Iako tvrde da u početku nisu znali da se ljudima koje prevoze u Albaniju vade organi, nisu prestali da se bave ovim “poslom“ kad su saznali u kakvoj gnusnoj raboti učestvuju.

“Kad sam pitao šta će biti s ljudima koje prevozim, neke od njih sam prepoznao kao Srbe, vojnici OVK su mi odgovorili da će ’upražnjavati seču drva u Albaniji’.

Isporučio sam Srbe na planini Paštrk. Sledeći put sam došao na isto mesto, gde me je čekao Ismet Tara iz OVK. Video sam leševe uvijene u vojničku ćebad. Osetio sam miris krvi, pa sam znao da su sveži. Oba pola, mada uglavnom muškarci. Utovarili su leševe u kamion i sipali prašak ’kaporit’. Za dezinfekciju i protiv smrada“, prepričava “Izvor 2“.

Svi izvori govore o brzim noćnim vožnjama nakon operacija u raznim kućama-klinikama, do aerodroma Rinas pored Tirane. Svedoče i o lekarima - jednom Arapinu i albanskim lekarima Admiru i Ćamilu, koji su zagledali Srbe, posebno njihove trupove.

“Ovo je bio prvi put da sam čuo ovako nešto i to me je iznenadilo, pošto smo pre toga uvek mogli da bijemo Srbe i da im lomimo ruke i noge po sopstvenoj volji“, ispričao je “Izvor 1“, koji je bio veoma tužan kad je shvatio da su neke od devojaka koje je prevozio, a kojima su vađeni organi – Albanke.

Ko je sve odvezen u Albaniju


“Kurir“, pozivajući se na izveštaj UN, navodi i imena Srba koji su odvezeni u Albaniju: Vlastimir Stevanović, Dragan Jaćimović, Zlatko Antić, Siniša Vitošević, Gradimir Majmarević, Dragoljub Slavković, Mladen Vasić, Mileta Đukić, Pera Ristić, Slađana Fan.

POVEZANE VESTI

Sreda 08.06.2011. 12:22
Takve monstrume samo oni i ujkce kao narod mogu da iznedre....i dzek-trbosek je malo dete za njih..fuuuj gamad. da ih stigne Bozja pravda i dozive iste muke
Sreda 08.06.2011. 12:44
mucno. zeludac mi se okrenuo. a cute najupuceniji u ta zverstva. NVO-SANU+dedinjski diktator. a ministru za cepanje kosova i metohije, treba gurnuti ovaj clanak u usta. da ne laje vise.
Sreda 08.06.2011. 12:46
Da li je moguće da ova naša bagra ćuti o tome? Do kad? Pa treba da silujem čitav svet s ovim..narošito što su učestvovali i strani zvaničnici u svemu ovom, a pravili se ludi i mutavi, samo im je profit bio u glavi.. A oni se izvinjavaju za Srebrenicu.. Ništavila idiotska politička..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online