Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 12.12.2009.
16:01
Tanjug A

KiM: Posmrtni ostaci vraćeni porodicama

Porodicama nestalih lica na Kosmetu u subotu su u Merdaru predati ostaci tela Bojana Cvetkovića, Dragana Vučetića, Smiljka Milovanovića i Radosava Dašića, koji su nestali 1999. godine u južnoj pokrajini.



Bojan Cvetković iz Niša i Dragan Vučetić iz sela Uzovnica kod Ljubovije su kidnapovani na Kosovu 11. aprila 1999. godine, a ostaci njihovih tela pronađeni su u selu Klečka kod Lipljana.

Smiljko Milovanović iz sela Vrbovac kod Blaca nestao je 21. maja 1999. godine, a njegovo telo je pronađeno u Prištini. Radosav Dašić iz Rudice kod Kline je kidnapovan 17. juna 1999. godine, a ostaci tela su pronađeni u selu Berkovo.

Odalović je kazao da posebno brine što u mrtvačnici u Prištini ima ostataka oko 400 tela ne može da se identifikuje već 10 godina, i ono što poušavamo je da ih dentifukujemo kroz forenzički proceš, na šta odgovor čekaju i porodice Albanaca i porodice Srba.

 

“Ako imamo uzorke koštane srži i krvi koje su dali srodnici, onda tu nešto nije u redu. Nadamo se da ćemo u januaru na sastanku Radne grupe u Prištini da se bavimo samo tim pitanjem i da ćemo dobiti konkretnije informcije kako bi se rešila sudbina nestalih i Srba i Albanaca”, dodao je Odalović.



Ostaci četiri tela će prema navodima njihovih porodica biti sahranjeni u centralnoj Srbiji, a u petak članovima porodica su predati ostaci tela Radomira Milovanovića, pronađenog u Berkovu kod Kline i Magdalene Lazović, čiji su ostaci tela pronađeni u Suvoj Reci.

Milovanović je sahranjen u selu Opraške kod Kline, a Lazovićeva na groblju u Peći.

Predsednik Republičke komisije za rasvetljavanje nestalih i ubijenih Srba na Kosovu Veljko Odalović je kazao da se radi o osobama ubijenim za vreme NATO agresije i kidnapovanim i ubijenima nakon rata 1999. godine.

Odalović je posle preuzimanja tela rekao da proces identifikacije ide jako sporo, te da je predstavnicima UNMIK-a ranije, a sada zvaničnicima Euleks-a preneo da je nedopustivo da se identifikacija ubijenih I nestalih odvija ovim tempom.

"Sa naše liste tražnje imamo još 537 lica. Do sada smo preuzeli 309. Ove godine smo preuzeli 26 tela. Proceš pokušavamo da ubrzamo tako što na sastancima Radne grupe u kojoj su I predstavnici iz Prištine, tražimo uporno nove informacije od kosovskih institucija, Haškog tribunala koji je na Kosovu ekshumiorao preko 4.000 tela, od Kfora čiji su predstavnici bili svedoci stradanja i ubistava", rekao je Odalović.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online