Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 07.06.2011.
23:43
Beta A

Šešeljev svedok: Moj identitet prva objavila Nataša Kandić

Svedok odbrane Nenad Jović izjavio je u utorak, na suđenju Vojislavu Šešelju zbog nepoštovanja suda, da je njegov identitet kao zaštićenog svedoka u glavnom procesu protiv Šešelja prva otkrila Nataša Kandić.

Prema tvrdnjama svedoka, Šešelj nije prekršio pravila, nego Nataša Kandić
 

Šešelj je optužen za nepoštovanje suda zato što je u knjizi - čiji naslov u optužnici nije naveden zato što je uvredljiv - otkrio identitet 11 zaštićenih svedoka iz glavnog postupka koji se protiv njega pred Tribunalom vodi po optužnici za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93.


Jović, koji je jedan od tih svedoka, u sudnici je, međutim, rekao da je njegov identitet prva obelodanila direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić u emisiji TV Foks "Recite narodu", 29. novembra 2007. Knjiga u kojoj je Šešelj, po optužnici objavio imena zaštićenih svedoka, objavljena je u septembru 2008.


Ni sam nije znao šta je znala Kandićka

- Nataša Kandić je u emisiji rekla: "Videćete šta će reći Nenad Jović iz Malog Zvornika kad dođe u sudnicu" - rekao je svedok, koji je kao dokaz predao disk sa snimkom emisije i prepis svega što je u njoj izgovoreno.


Na pitanje Šešelja da li je iko u tom trenutku znao da je on svedok, Jović je odgovorio: "Niko nije znao, nisam znao ni ja, zato što sam istražiteljima tužilaštva rekao da neću da svedočim, pošto sam dao dve izjave, i tako je ostalo". Dodao je i da nikada nije tražio, ni pristao da bude zaštićeni svedok protiv Šešelja.


Dok ga je Šešelj ispitivao, Jović je ispričao da je 7. decembra 2007. održao konferenciju za štampu u sedištu SRS u Beogradu i pod imenom i prezimenom izjavio da ne želi da bude svedok optužbe protiv Šešelja.


"Ne želim da lažem protiv Šešelja"

Novine koje su sutradan izvestile o njegovoj izjavi, Jović je pokazao u sudnici. Dnevnik Pravda preneo je Jovićeve reči pod naslovom: "Ne želim da lažem protiv Šešelja". Rekao je i da je i svim prijateljima pričao da ne želi da svedoči protiv Šešelja kao zaštićeni svedok.


Na Šešeljevo pitanje da li je nastupao i na javnim skupovima SRS, Jović je odgovorio potvrdno, potvrđujući da je uvek bio simpatizer i član SRS i Srpskog četničkog pokreta.


- Govorio sam i na naučnom skupu "Stop haškoj tiraniji" u Domu sindikata. Ispričao sam šta su mi sve radili - naglasio je Jović.

On je kazao i da je zatim dao izjave Šešeljevim saradnicima, želeći da bude svedok odbrane. Upitan od Šešelja da li je dao saglasnost da te izjave budu objavljene u knjizi, Jović je odgovorio potvrdno.


"Obećavali mi posao, pare, devojke... "

U unakrsnom ispitivanju, tužilac Brus Makfarlan predočio je Joviću da je od 2003. do 2007. dao više izjava i da je prvi kontakt uspostavljen na njegovu inicijativu.


- Dolazio sam zato što su govorili da će mi obezbediti odlazak u treću zemlju, posao, mnogo para, hotel ovde u Holandiji i devojke...Ja sam išao da vidim dokle će da idu...Kad se pokazalo da su to laži, ja sam sve ispričao - odgovorio je Jović.
 

Globa i do 100.000 evra plus zatvor

Šešelj je, krajem maja, po treći put optužen za nepoštovanje suda, zato što je odbio nalog da sa svoje internet stranice ukloni dokumente u kojima se otkriva identitet zaštićenih svedoka. Za nepoštovanje suda zaprećena je kazna do sedam godina zatvora, globa do 100.000 evra ili obe.

Na podsećanje tužioca da je istražiteljima rekao da je spreman da svedoči, ali da se boji za sebe i svoju porodicu, Jović je odgovorio da mu nikada nije rečeno da će svedočiti protiv Šešelja, tvrdeći i da su mu iz haškog tužilaštva dali na potpis unapred pripremljenu izjavu.


Rekao je i da je bio zabrinut za bezbednost svoje porodice zato što bi "neko mogao da pomisli da sarađuje sa Haškim tribunalom" i ubiti ga.


Ranije danas, treći svedok Šešeljeve odbrane odbio je da svedoči uz zaštitne mere - izmenu glasa i skrivanje lika - i pseudonimom DS-2. On je insistirao je da će svedočiti samo javno, pod imenom i prezimenom.


Predsedavajući sudija O Gon Kvon odgovorio mu je da zaštitne mere može ukinuti samo drugo sudsko veće, koje ih je i odredilo. Tribunal je Šešelja ranije, u odvojenom procesu, pravosnažno osudio na 15 meseci zatvora zbog istog prekršaja.

I Zoran Rankić tvrdio da je sam obelodanio identitet

 

Peti svedok odbrane Zoran Rankić tvrdio je na današnjem suđenju da je svojom voljom objavio da je trebalo da bude zaštićen svedok u glavnom procesu protiv Šešelja.

 

Rankić, koji je jedan od svedoka čiji je identitet otkriven u Šešeljevoj knjizi, rekao je, kao i ostali, da nije želeo da svedoči protiv Šešelja, tvrdeći da ga je na to primoravalo haško tužilaštvo.

 

On je potvrdio da je Šešeljevim saradnicima zatim dao izjavu u korist odbrane, pod punim imenom i prezimenom, i odobrenje da je objave.

 

Rankićeva izjava objavljena je septembra 2008. u knjizi zbog koje je Šešelj optužen.

 

Dok ga je unakrsno ispitivao tužilac Mekfarlan, Rankić je potvrdio da je prethodno dao više izjava haškom tužilaštvu i da je istražiteljima rekao da strahuje za svoju bezbednost.

 

Rekao je i da je tačno da je sa tužilaštvom u Hagu dogovarao da, posle svedočenja protiv Šešelja, bude prebačen u Švedsku, kao i da je neko vreme proveo u Holandiji.

 

Tokom današnje rasprave, Šešelj je tvrdio da je predsedavajući sudija O Gon Kvon pristrasan i nepravičan, rekavši u jednom trenutku da "više ne može da ga trpi".

 

Sudija je mirno odgovorio da to nije tačno.

POVEZANE VESTI

Utorak 07.06.2011. 23:58
Hag će ostati u povijesti kao politički sud 21 stoljeća. Vrhunac manipulacije i nepoštivanja sudskih pravila. Izmišljanja novih pravila koji nemaju uporišta u anglosaksonskom i rimskom pravu. To je sud sam za sebe i laboratorij pravnog mešetarenja na slijedu Gebelsovog propagandnog rata. Koliko god u ovih devet godina Šešelj dokazuje to pravilo on stoji na mrtvoj točki u bjesomučnoj i uništavajućoj borbi sa moćnim igračima. Koliko god on puta dokaže da je bijelo bijelo, opet će gospodari Haga uvjeriti ludi svijet da je bijelo crno !
Sreda 08.06.2011. 09:39
Znači Nataši Kandić će biti optužena u Hagu za otkrivanje identiteta zaštićenog svedoka. Samo je pitanje kada će biti izručena i hoće li joj država Srbija pružiti pomoć u procesu. Pravda za Natašu.
Sreda 08.06.2011. 13:47
nažalost puštanje šešelja sprećava i zvanična srbija jer je svjesna da bi njegovo puštanje izazvalo nezadrživu lavinu promjena što njma naravno ne odgovara.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online