Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
41
Utorak 07.06.2011.
18:38
Beta A

"Đinđić je ubijen jer je predao Miloševića Hagu"

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da je Srbija hapšenjem Ratka Mladića ispunila svoju moralnu obavezu ali i uslov za priključenje Evropskoj uniji, i dodao da i EU sada treba da odradi svoj deo posla. On je rekao da je Srbija spremna za trajna rešenja problema u regionu iako je to vezano i sa opasnostima, navodeći da je i bivši srpski premijer Zoran Đinđić platio životom odluku da Slobodana Miloševića izruči Haškom sudu.

Boris Tadić u Briselu

"Mi smo učinili ono što smo rekli, a hoće li sad i EU učiniti isto", zapitao je Tadić u izlaganju u Centru za evropsku politiku u Briselu.

Tadić je u izlaganju i odgovorima na pitanja mnogobrojnih funkcionera EU, Evropskog parlamenta, NATO, diplomata i novinara naglasio da je "sad vreme da pošteno govorimo jedni drugima".

On je ponovio da očekuje da Srbija krajem godine dobije status kandidata za članstvo i da se odredi datum za početak pregovora koji bi počeli na proleće iduće godine.

"BiH je mala Jugoslavija"

 

Tadić je rekao da hrvatski predsednik Ivo Josipović i on snažno podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet Bosne.

 

BiH je "mala Jugoslavija", jako složena zemlja. Samo dogovor tamošnjih Srba, Hrvata i Bošnjaka, po rečima Tadića, vodi raspletu.


"Ja nikako ne namećem bilo kakvo rešenje predsedniku RS Miloradu Dodiku jer bi to bila Miloševićeva metodologija koja je doživela neuspeh", dodao je Tadić.


Tadić je upozorio da jedno od najopasnijih problema u BiH pitanje tamošnjih Hrvata kojih je bilo 800.000, a da ih je sada sve manje i da se može dogoditi da u BiH ostanu samo dve etničke grupe.

Tadić je naglasio da je najvažnije da vlasti svih zemalja u regionu obezbede kažnjavanje svih onih koji su krivi za ratne zločine, jer je to ključni uslov za pomirenje i dalju saradnju u regionu.

Predsednik Srbije je naglasio da Savet bezbednosti UN mora biti taj koji će ovlastiti nezavisnu istragu o navodima Saveta Evrope o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji, podvukavši da je jasno da Euleks to ne može da obezbedi.

Tadić je rekao da je hapšenje Mladića dokazalo da u Srbiji deluje pravna država i da je sada bitno da se daljim jačanjem zakona i reformama privuku pre svega strani investitori. S tim u vezi je istakao da je Srbija poboljšala i dalje pospešuje propise za poslovanje firmi, ima obrazovanu radnu snagu i želi da se na Zapadnom Balkanu stvori zona slobodne trgovine.

Na pitanje o mogućnosti rešavanja odnosa Beograda i Prištine, Tadić je naglasio da se kroz dijalog mogu najpre rešiti tehnička, a potom i ona teža pitanja i dodao da je cilj da se postigne trajno, stabilno rešenje i istorijsko pomirenje između Srba i Albanaca.

On je rekao da je Srbija spremna na takva trajna rešenja problema u regionu iako je to vezano i sa opasnostima, navodeći da je i bivši srpski premijer Zoran Đinđić platio životom odluku da Slobodana Miloševića izruči Haškom sudu.

Tadić je podvukao da je i u interesu EU da pomogne evropsku integraciju celog Zapadnog Balkana što je jedini zalog za trajni mir i stabilnost. I, kako je rekao, ako bi drugačije bilo, onda bi neki drugi uticajni igrači stupili na političku scenu u Srbiji, on ne bi bio predsednik i time bi i EU bila ozbiljno pogođena.

POVEZANE VESTI

Utorak 07.06.2011. 18:43
sada BoTa strepi za svoj goooz....epa o tome si trebao ranije da razmisljas.....verujem da ti i Gljivica sada spava kraj tebe hahaha
Utorak 07.06.2011. 18:49
cim pominje zorana, znaci da je gotov. samo sto se diktatori ne sklanjaju sa prdsednickog trona bez krvoprolica. koga je briga za pederskopedofisku zlocinacku druzinu poremecenih umova. jel nas neko pitao da li zelimo u tu sektasku zajednicu. zasto se ne raspise referendum i resi dilema oko pederskopedofilske unije. uradite to, i znace te na cemu ste. ne samo vi, antisrpski dusmani, nego i naredna politicka postava u vrhu srbije.
Utorak 07.06.2011. 18:56
A ti se Borise za svoju glavu ne brines??? Nema potrebe, jer tebe stite tvoji iz EU, SAD, NATO, pa cak i iz Haskog tribunala!!! Inace, istorija se ponavlja da bismo mi iz gresaka drugih nesto naucili! Ali, to ocigledno ne dopire i do tebe!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online