Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Ponedeljak 06.06.2011.
18:33
Beta A

Nateran da lažno svedoči protiv Miloševića, neće i protiv Šešelja

Bivši policajac iz Subotice izjavio je danas pred Haškim tribunalom, na suđenju Vojislavu Šešelju zbog nepoštovanja suda, da je 2008. svojom voljom otkrio svoj identitet, iako je kao zaštićeni svedok trebalo da svedoči protiv Šešelja. Svedok je potvrdio da je tada odbio da bude svedok optužbe protiv Šešelja, iako je prethodno dao izjavu haškom tužilaštvu. Tvrdio je i da je zbog pritisaka i pretnji kojem ga je izložilo tužilaštvo, u junu 2003. godine pred Tribunalom lažno svedočio protiv Slobodana Miloševića.

Šešelj je optužen za nepoštovanje suda zato što je u knjizi čiji naslov u optužnici nije naveden jer je uvredljiv - otkrio identitet 11 zaštićenih svedoka iz glavnog postupka koji se protiv njega pred Tribunalom vodi po optužnici za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93 godine.

Vojislav Šešelj

Prvi svedok Šešeljeve odbrane danas svedoči pod pseudonimom DS-1, iako je od sudija Tribunala tražio da zaštitne mere budu ukinute i da nastupi pod svojim imenom.

Svedočio za Šešelja a ne protiv njega

DS-1 je izjavio da nije želeo da u glavnom procesu bude svedok optužbe, nego da svedoči u Šešeljevu odbranu. Kako je rekao, 2008. godine je stupio u kontakt sa Šešeljevim saradnicima i dao im je više izjava.

"Da li ste vi insistirali da sve vaše izjave budu javne", pitao je Šešelj, a svedok je odgovorio potvrdno, navodeći da je, pod svojim imenom i prezimenom, davao i intervjue medijima u Srbiji.

"Da li ste mojim saradnicima dali svoju saglasnost da vaše izjave u kojima ste svojevoljno otkrili svoj identitet budu objavljene u mojoj knjizi", pitao je Šešelj.

"Da, dao sam saglasnost za svako objavljivanje - u knjizi, na internetu...", odgovorio je DS-1.

Na Šešeljevu sugestiju, on je potvrdio i da nije imao nikakvih problema, pošto je obelodanio svoj identitet.

"Pretila mi Nataša Kandić"

Dok ga je Šešelj ispitivao, svedok je tvrdio da je "četiri-pet puta" bio na ratištima u Hrvatskoj i BiH, ali "samo jednom u Skelane" kao dobrovoljac SRS. Šešelja nikada do sada, međutim, nije video "izbliza".

Prvi put je kontakt sa haškim tužilaštvom, kako je rekao, uspostavio 2002, pošto ga je posetila Nataša Kandić i "pretila da će me Haški tribunal optužiti, ako ne budem kontaktirao sa istražiteljima".

Nataša Kandić

"Ubrzo je došao istražitelj tužilaštva Paolo Pastore...ispitivao me i pisao na laptopu... Rekao mi je da će biti podneta krivična prijava protiv mene zbog ratnih zločina, ako ne svedočim protiv Vojislava Šešelja i Slobodana Miloševića... Rekao je da imaju dokaze protiv mene i ja nisam imao kud, dosovska vlast je bila", kazao je svedok.

DS-1 tvrdio je da ga je istražitelj Pastore primoravao da izjavi kako je Šešelj naredio dobrovoljcima "da se u Skelanima pobiju svi Muslimani i deca u kolevkama", iako su oni u to područje poslani da "čuvaju branu".

Prebačen u Norvešku sa mnogo para

Svedok je tvrdio da je pre "lažnog svedočenja" protiv Miloševića, u junu 2003, bio "godinu i po dana" u Holandiji i da je posle iskaza prebačen u Norvešku, gde je dobio stan, automobil, dokumente i mnogo novca.

Slobodan Milošević

"Tužno je bilo svedočenje, mesec dana su me pripremali šta treba da kažem... Tužilac mi je davao signale ako nešto pogrešno kažem", kazao je.

Nateran da laže pa pobegao

Na pitanje Šešelja da li je "svedočio istinu", DS-1 je odgovorio: "Ne, govorio sam šta mi je bilo napisano, laži... Nateran sam da lažem".

Svedok je tvrdio i da je, kada ga je tužilaštvo ponovo kontaktiralo da bi svedočio protiv Šešelja, pobegao iz Norveške u Srbiju, ostavljajući tamo sve što je dobio.

"Ja protiv vas nisam imao šta da svedočim", kazao je DS-1 optuženom Šešelju.

"Ionako neće živi iz Haga"

 

DS-1 je rekao i da su ga tužioci "gospođa Hilgari i Ričard Najs" nagovarali da lažno optuži Miloševića i Šešelja, rekavši mu da oni ionako "neće živi izaći iz Tribunala".


Tužioci u procesu Miloševiću zvali su se Hildegard Erc-Reclaf (Uertz-Retzlaff) i Džefri Najs (Geoffrey Nice).

Bez lečenja zbog srpskog porekla, povađeni zubi

Svedok je tvrdio i da je imao "neadekvatno lečenje" dok je bio u Holandiji, pre svedočenja protiv Miloševića, zato što "doktor nije želeo da ga leči zato što je Srbin".

Svedok je tvrdio i da su ga tužioci vodili kod zubara koji "mu je izvadio sve zube".

Brojne podatke o medicinskim i stomatološkim tretmanima koje je DS-1 imao dok je bio u Holandiji pod zaštitom suda, Šešelj je, međutim, iskoristio kao dokaz da Tribunal svedocima optužbe pruža lekarsku negu koju pritvorenici nemaju.

U nastavku suđenja, svedoka DS-1 unakrsno će ispitivati tužilac "prijatelj suda" (amicus curiae) Brus Makfarlejn (Bruce Mac Farlane).

Za nepoštovanje suda i do 7 godina robije

Tribunal je Šešelja ranije, u odvojenom procesu, pravosnažno osudio na 15 meseci zatvora zbog istog prekršaja.

U međuvremenu, Šešelj je, krajem maja, po treći put optužen za nepoštovanje suda, zato što je odbio nalog da sa svoje internet stranice ukloni dokumente u kojima se otkriva identitet zaštićenih svedoka.

Za nepoštovanje suda zaprećena je kazna do sedam godina zatvora, globa do 100.000 evra ili obe.

U glavnom procesu protiv Šešelja, pretresno veće je početkom maja odbilo zahtev optuženog da bude oslobođen zasnovan na tvrdnji da tužioci u tek okončanom dokaznom postupku nisu dokazali njegovu krivicu.

Suđenje bi trebalo da bude nastavljeno dokaznim postupkom odbrane, ali je Šešelj rekao da se neće braniti ukoliko Tribunal ne ispuni njegovih pet uslova u vezi sa statusom njegovih pravnih saradnika, finansiranjem odbrane i dostavljanjem dokumenata.

U pritvoru Tribunala u Sheveningenu, Šešelj je od kraja februara 2003. kada se dobrovoljno predao, odmah pošto je sud obelodanio optužnicu protiv njega.

Posle jednog neuspelog pokušaja i Šešeljevog štrajka glađu, suđenje je počelo u novembru 2007.godine.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 06.06.2011. 19:21
Држ' се Војо, само храбро! Србија чека Шешеља!
Ponedeljak 06.06.2011. 19:49
Jeste sporo, ali istina polako izlazi na videlo. Pored ove spodobe koja kandiše (smrdi) pojaviće se i još neka imena koja su naše ljude slali u Hag. Samo da se šešelj vrati. Taj spisak je već napravljen.
Ponedeljak 06.06.2011. 19:44
I sta sad da im covjek uradi? Ma za m*da da ih objesi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online