Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 06.06.2011.
18:04 >> 23:49h
Vestionline A

Bravo za Mladića, hoćemo Hadžića

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc zahvalio se danas, u govoru pred Savetom bezbednosti UN u Njujorku, vlastima Srbije na hapšenju najtraženije optuženog begunca Ratka Mladića, ali i naglasio da očekuje da bude uhapšen i poslednji begunac Goran Hadžić.

Izveštaj ostaje nepromenjen, jer je objektivan: Serž Bramerc
 

Hapšenje Mladića, Bramerc je nazvao "jednim od najznačajnijih događaja" za Tribunal, međunarodnu pravdu i žrtve.

Tim hapšenjem, Srbija je napravila "izvanredan rezultat", ispunila jednu od svojih najznačajnijih obaveza i načinila ključni korak ka uspostavljanju vladavine prava, rekao je Bramerc.

Glavni tužilac kazao je da od vlasti u Beogradu sada očekuje da istraže kako je bilo moguće da se Mladić krije 16 godina i da "otkriju i kazne" one koji su mu pomagali, uključujući i "državne službenike".

Bramerc je naznačio da od Srbije očekuje i da "bez odlaganja" pronađe i uhapsi poslednjeg optuženog begunca, Gorana Hadžića.

Starčević zatražio istragu o trgovini organima na Kosovu

 

Ambasador Srbije u UN Feodor Starčević ponovio je večeras zahtev Savetu bezbednosti UN da se obrazuje nezavisan mehanizam koji bi spoveo istragu o navodima iz izveštaj Saveta Evrope o trgovini ljudskim organima i drugim zločinima na Kosovu.

 

Feodor Starčević

Starčević je na sednici Saveta bezbednosti rekao da je Srbija uverena da će održati dostignuti nivo saradnje s Tribunalom posle hapšenja 45 od 46 optuženih, među kojima je i Ratko Mladić.

 

On je rekao da samo mehanizam koji bi uspostavio Savet bezbednosti UN za istragu o navodima izvestioca Dika Martija imao moć da sprovede nepristrasnu istragu. On je dodao da je sve ostale zločine u bivšj Jugoslaviji ispitivalo telo koje je osnovao Savet bezbednosti.

 

Srbija je saglasna s izveštajima koje su podneli predsednik Haškog tribunala Patrik Robinson i tužilac Serž Bramerc, osim dela u kojem se navodi da Srbija ne čini dovoljno na hapšenju Mladića, rekao je Starčević i dodao da je Bramerc u nedavnim izjavama, posle hapšenja Mladića, odao priznanje naporima Beograda.

 

"Srbija je uhapsila i prebacila 45 od 46 optužena za koje se verovalo da su na njenoj teritoriji, svi dokumenti su brzo dostavljeni, pristup svedocima i državnim arhivama je omogućen", rekao je Starčević i naveo da Srbija zato veruje da je ostvarila punu saradnju s Tribunalom.

 

On je dodao da će Srbija nastaviti da održava postojeći nivo saradnje s Tribunalom do završetka njegovog rada i kasnije s rezidualnim mehanizmom.

 

Članice SB UN pozdravile hapšenje Mladića

Članice Saveta bezbednosti UN pozdavile su danas na sednici u Njujorku hapšenje Ratka Mladića i ukazale da je potrebno uhapsiti i preostalog haškog begunca Gorana Hadžića.

Ambasadori članica Saveta bezbednosti govorili su pošto su šestomesečne izveštaje podneli predsednik Haškog tribunal Patrik Robinson i glavni tužilac Serž Bramerc.

Predstavnik Rusije u Savetu bezbednosti rekao je da Rusija prima k znanju hapšenje Ratka Mladića i njegovo prebacivanje u Hag i da "takođe pozdravlja" prebacivanje osumnjičenih Međunarodnom tribunalu za Ruandu.

On je rekao da ne može da da pozitivnu ocenu Tribunal za bivšu Jugoslaviju zbog novih izmenjenih rokova završetka suđenja i istako da je to "razlog za zabrinutost".

"Slučaj (Radovana) Karadžića i ranije (Vojislava) Šešelja, koji čeka devet godina u pritvoru, više ne ispunjava zamislive standarde međunarodne pravde", rekao je ruski predstavnik.

On je takođe rekao da suđenje Ramušu Haradinaju još nije počelo i naglasio da Rusiju ovakvi trendovi alarmiraju.

Naveo je da se žalbeni proces za Šeselja i za Zdravka Tolimira planira 2015. godine, što je takođe i datum kada je predviđeno da Tribunal završi rad prema postignutom dogovoru i da počne da radi takozvani rezidualni mehanizam.

Ruski predstavnik je istakao da Moskva ne smatra da je "hapšenje Mladića dovoljna osnova za produžetak rada Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju", koji treba da se završi u decembru 2014. godine.

"Žalbe u ovom slučaju mora da preuzme rezidualni mehanizam", rekao je on i dodao da treba pomoći Tribunalu oko manjka osoblja i drugih problema koji su navedeni u izveštaju predsednika Tribunala Patrika Robinsona.

Američka ambasadorka Rozmari Dikarlo rekla je da je hapšenje Mladića "prekretnica na putu ka pravdi i pomirenju". Ona je navela i da SAD pozdravljaju izjavu predsednika Borisa Tadića o posvećenosti Srbije hapšenju Mladića.

Dikarlo je rekla da SAD očekuju da sve članice UN pomognu u privođenju pravdi ratnih zločinaca, kao i da zemlje bivše Jugoslavije sarađuju s Haškim tribunalom.

Vilović: Mladić da odgovara i za zločine u Hrvatskoj

 

Hrvatski ambasador pri UN-u Ranko Vilović izjavio je večeras na sednici Saveta bezbednosti UN da bi Mladić pred Haškim sudom trebalo da odgovara i za zločine počinjene tokom rata u Hrvatskoj.

 

Kako prenose hrvatski elektronski mediji, Vilović je na sednici SB UN, nakon što su polugodišnje izveštaje podneli Bramerc i Robinson, rekao da "pravda mora biti ispunjena i u tim slučajevima".

 

Ističući da se mandat Haškog suda ne može privesti kraju bez hapšenja preostalih begunaca, Vilović je kazao da "u tom kontekstu Hrvatska pozdravlja hapšenje Mladića koji je optužen za genocid i ratne zločine u BiH, ali se ne priseća samo žrtava u BiH nego i onih u Škrabrnji, Zadru, Šibeniku, Vrlici, Sinju i Kijevu".

 

Hrvatsko pravosuđe je sprovelo više postupaka za ratne zločine protiv Mladića koji je za vreme rata u Hrvatskoj bio načelnik štaba 9. korpusa JNA u Kninu, javljaju dalje mediji.

 

Županijski sud u Šibeniku osudio ga je na 20 godina zatvora zbog napada na Kijevo 1991. godine, a na teret mu je stavljan i napad na civilne ciljeve na priobalnim područjima, uključujući opštine Šibenik i Zadar, za gađanje raketama slavonskog grada Požege s područja BiH, kao i za naređenje za rušenje brane i hidroelektrane Peruča u Dalmatinskoj zagori.

 

Glavni haški tužilac Serž Bramerc odbacio je prošle sedmice mogućnost da optužnica protiv Mladića bude proširena na Hrvatsku.

Britanski ambasador Filip Parham rekao je da njegova vlada čestita srpskim vlastima na hapšenju i izručenju Mladića, ali i poručio da Beograd ne treba da gubi incijativu i da uhapsi Hadžića.

Nemačka, kako je rekao njen predstavnik u UN Miguel Berger, pozdravlja hapšenje Mladića i čestita srpskim vlastima na tome. Hapšenje i izručenje Mladića će približiti Srbiju njenoj evropskoj perspektivi.

Pozivajući Srbiju da intezivira napore u potrazi za Hadžićem, nemački ambasador je ocenio da je to prioritet za vlasti u Beogradu.

Ambasador BiH Ivan Barbalić je rekao da je pravda jedina uteha za one koji su izgubili voljene i da u tom kontekstu BiH pozdravlja što će se Ratko Mladić suočiti s pravdom, kao i da se nada da će to što pre biti slučaj s Goranom Hadžićem i osobama optuženim pred Međunarodnim krivičnim sudom za Ruandu.

Portugalski ambasador Žoze Felipe Moraes Kabral rekao je da hapšenje Mladića predstavlji značajan ishod saradnje Srbije s Tribunalom i korak ka pomirenju u regionu.

Portugal pozdravlja i posvećenost Srbije da se uhapsi i Hadžić.

Ambasadorka Francuske je rekla da se hapšenjem Mladića završava 16 godina izbegavanja pravde i doprnosi pomirenju u regionu.

Predstavnici drugih članica Saveta bezbednosti su uglavnom pozdravili hapšenje Mladića i ukazali na značaj rada sudova za bivšu Jugoslaviju i Ruandu.

Na dnevnom redu današnje sednice bio je i Međunarodni sud za Ruandu, a izveštaje su podneli i predstavnici te institucije.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 06.06.2011. 20:03
А да ми узмемо оне мотке које је Чанак помињао па да вам дамо још нешто ? Како вас бре није више срамота, Американци су нас бомбардовали, знали смо шта нам желе а ви све нешто увијено и са машницом.
Ponedeljak 06.06.2011. 19:19
mnogo žgoljava!
Ponedeljak 06.06.2011. 23:01
Оћете Хађића, дабићете Какића!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online