Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Ponedeljak 06.06.2011.
09:13
Vestionline A

"Za nas su status i granice KiM rešena stvar"

Amsadadorka SAD u Beogradu Meri Vorlik izjavila je da Vašington snažno podržava Srbiju u njenim evropskim integracijama, i naglasila da je dijalog Beograda i Prištine veoma važan i da u njemu narednih meseci treba očekivati veliki napredak.

Vorlik: Nećemo sarađivati sa strankama koje nisu konstruktivne
 
"Kada govorimo o unutrašnjim reformama koje su važne za EU, neophodno je još posla da bude urađeno. Takođe je važan i kontinuirani napredak u saradnji sa susedima na otvorenim pitanjima i tu mislim da je nedavno pokrenut dijalog Beograda i Prištine veoma važan i očekujem da veliki napredak bude postignut narednih meseci", rekla je ona u intervjuu "Politici".

Vrlikova je rekla da u dijalogu mnogo toga može biti postignuto, poput rešavanja problema katastra, telekomunikacija ili struje, što može biti veoma korisno za ljude koji tamo žive.

Na pitanje zašto je podela Kosova bila prihvatljiva za Vašington ranih devedesetih godina, a sada nije, ona je rekla da ne misli "da imamo bilo kakav razlog i prednost da gledamo unazad".

"Što se nas tiče, pitanje statusa i granica Kosova je rešeno. Naravno, priznajemo specijalne interese i specijalne odnose između Srbije i Srba koji žive na Kosovu, kao i interes za manastire i kulturno nasleđe", kazala je ona.

Ambasadorka Vorlik je kazala da SAD podržavaju "proaktivne i konstruktivne odnose naroda Srbije i svih naroda Kosova ali, ne u kontekstu preispitivanja pitanja statusa i teritorijalnog integriteta".

Ona je istakla da je hapšenje Ratka Mladića bilo veoma značajno za Srbiju, njenu saradnju s Haškim tribunalom, ali i sve žrtve bosanskog rata, naročito za žrtve tragedije u Srebrenici, i izrazila uverenje da će Srbija završiti svoju obavezu prema tom sudu.

Vorlikova smatra da bi bilo veoma važno za Srbiju da nađe način da bude predstavljena na regionalnim forumima i da nađe formulu koja bi funkcionisala, kako ne bi bile propuštene šanse poput skupova u Baltimoru i Varšavi, na koji zvaničnici Srbije nisu otišli zbog toga što je pozov upućen i Kosovu.

Ambasadorka je potvrdila stav SAD da je Euleks "apsolutno sposobno telo" za istragu o trgovini ljudskim organima, o čemu je izveštaj podneo specijalni izvestilac Dik Marti.

Što se tiče domaće političke scene, ona je rekla da Ambasada SAD kontaktira "sa širokim spektrom političkim partija.

"Radimo i kontaktiramo sa širokim spektrom političkim partija, ali ne nameravamo da stupamo u kontakt sa strankama koje nisu konstruktivne i koje nisu posvećene demokratskim i evropskim aspiracijama i ciljevima Srbije", rekla je ona.

Što se tiče napada na ambasadu SAD u Beogradu 2008. godine, Vorlik je kazala da "to ostaje ogroman prioritet Vlade SAD i sigurni smo da će, ne samo izvršioci, već i oni koji su pozivali na napad na našu i druge strane ambasade, biti privedeni pravdi".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 06.06.2011. 09:25
Председник Чавез би те давно протерао...
Ponedeljak 06.06.2011. 09:27
Jeste za vas usukana,ali nije za Srbiju i njenu decu.
Ponedeljak 06.06.2011. 10:43
Nema više šargarepice, sada surova realnost bič i mamuze za šarene. Rezolucija EU od 19 januara je jasna i nedvosmilsena tačka 5 razgovora o stusu nema i tačka 7 Srbija da rasformira paralelne organe. A Skupština Srbije na tu rezoluciju ćuti već peti mesec. Šareni čekaju da prođe 9 meseci pa da nam pred oktobar, mesec EU odluke, saopšte - dete se rodilo valja ga ljuljati.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online