Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Sreda 01.06.2011.
17:24
Beta A

Konstruktivnost s Kosmetom, pa EU

Ubedljiv većinski stav u Evropskoj uniji jeste da Srbiji najesen treba dati status kandidata za članstvo, a moguće i datum pregovora, iako neke uticajne članice EU smatraju da je nužno da Srbija dotad dokaže spremnost za opipljivo sređivanje odnosa s Prištinom.

U Briselu sve spremniji da prišiju zvezdicu Srbije na zastavu EU

Evropska unija i posebno visoka predstavnica Ketrin Ešton su usredsredili napore da EU preuzme bitnu ulogu na Kosmetu i na preokretanje tamošnjeg razvoja ka evropskim standardima i iskorenjivanju organizovanog kriminala.

Zato je nužno i smirivanje na potezu Beograd-Priština, a zato u EU i ne odustaju od napora da Euleks bude taj koji bi vodio istragu o izveštaju Saveta Evrope o organizovanom kriminalu i zločinima trgovine organima na Kosmetu i Albaniji.

Euleks sad nastoji da u svoje sposobnosti ubedi i zasad još prilično surevnjivog izveštača Saveta Evrope Dika Martija, a prema onome što su međunarodni diplomatski izvori preneli agenciji Beta, Euleks je odmakao u stvaranju posebne "operativne grupe", sistema zaštite svedoka i obezbeđenja međunarodnih sudija i tužilaca koji bi na Kosmetu i u drugim zemljama istraživali navode iz Martijevog izveštaja.

Konstruktivnost ne znači i priznanje nezavisnosti

Insistiranje u EU na "konstruktivnosti" u odnosima s Prištinom nikako ne znači da se od Beograda traži bilo kakvo pristajanje na državnu samosvojnost Kosmeta, jer i pet članica EU to odbacuju, već da se kroz sporazume o praktičnim vidovima saradnje kroz tekući dijalog s Prištinom, odnosi tako urede da to pospeši regionalnu saradnju i stabilnost.

Od Beograda se ne može tražiti priznavanje tzv. države Kosovo jer to nisu učinile ni pet članica EU

Takvo je viđenje, prema zvaničnicima EU u Briselu, i nekih uticajnih članica Unije, poput Francuske, Velike Britanije, Nemačke, Holandije.

Mnogi čelnici institucija i članica EU su stavili do znanja da su srpske vlasti hapšenjem haškog optuženika Ratka Mladića otklonile najveću prepreku za brzo otvaranje vrata kandidaturi i pregovorima o članstvu, a da je Srbija "dokazala svoj kredibilitet" i rešenost da učini sve što je približava EU.

Na i dalje uzdržane stavove zvanične Holandije se gleda prevashodno kao na pitanje unutrašnje politike, što bi moralo da pretrpi promene do jeseni.

S pažnjom su zato primljene i reči srpskog predsednika Borisa Tadića da je "Srbija odradila deo svog posla", a da je sad na Uniji da to isto učini, jer svi u EU jesu stalno naglašavali još od načelnog potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU-Srbija 2008. da će put ka članstvu biti otvoren čim bude uhapšen Mladić.

Vreme da EU dokaže kredibilitet

Ogromna većina komentatora u medijima EU smatraju da više ne sme biti bilo kakvih prepreka za to da i EU sad dokaže sopstveni kredibilitet i ispuni obećanje Beogradu

Teško videti da Tadić nije u pravu

o davanju kandidature za članstvo.

Pravi su izuzetak mediji koji su bliski vladama, a koji zagovaraju pritisak na Beograd u cilju "priznavanja realnosti na Kosovu", dakle nezavisnosti, kao što je to nemački "Zidojče Cajtung".

To bi značilo novo političko uslovljavanje, koje bi potpuno odudaralo od uslova EU utvrđenih političkim Kopenhagenskim merilima i sprovođenja reformi u cilju ugrađivanja evropske zajedničke tekovine (acquis communautaire) u politički i ekonomski poredak zemalja kandidata za članstvo.

Politički je nemoguće jer pet članica EU i ogromna većina članica UN ne priznaju Kosovo, kao što je to predočila i visoka predstavnica EU Ešton u Prištini.

Zato je teško videti da Tadić nije u pravu kad traži da se sad Srbiji da ono isto što je svojevremeno dato i Hrvatskoj-status kandidata i datum početka pregovora.

Beograd sposoban da sprovede reforme

Svakako, na to je podsetio i evropski komesar Štefan File, Srbija mora odraditi još ono što su konkretni uslovi, njih desetak, za sprovođenje evropskih reformi do onog stepena da Evropska komisija već krajem jula, a najkasnije u septembru, može da u svoje Mišljenje ugradi povoljnu ocenu o spremnosti Srbije da dobije status kandidata i da, što Komisija svakako namerava, predloži Savetu ministara EU i utvrđivanje datuma početka pregovora.

U Briselu misle da je Beograd pogotovo sada sposoban da to ostvari.

Prema analizi međunarodnih diplomata, EU besumnje mora voditi računa da će svoj svetski upliv dokazati i kroz dalju stabilizaciju Balkana, što znači da uzme u obzir i to da je Srbija od Drugog svetskog rata bila politički centar Balkana, a to jeste i danas.

POVEZANE VESTI

Sreda 01.06.2011. 17:31
kukavicka opozicijo. degenerici. ako niste sposobni da rusite diktaturu, pokazite makar malo smelost,i i zarad gradjana srbije napustite parlament i trazite jebene izbore.
Sreda 01.06.2011. 18:08
Beta je pokušala da nam umota u oblandu ono što znamo. Ne traži se da priznamo Kosovo, ali moramo da ispunimo rezoluciju EU od 19 januara koju Beta ne komentariše kao malo dete kada pokrije oči pa misli da ga niko ne vidi. Ono što dalje pišu da traži Štefan File je jasno takođe - Zakon o denacionalizaciji gde su Podunavske Švabe jako zainteresovane. Eto na primer u čuvenom selu Lazarevu je švapsko imanje "Zlatica" koje je kupio Matijević od države, a Švaba naslednik je živ i čeka zakon. Nema države na svetu da je privatna imovina nacionalizovana od strane crvenih pa onda za bagatelu prodata crvenom privatnom licu. Nema datuma pregovora dok se Strazburg ne odguši od sporova iz Srbije.
Sreda 01.06.2011. 19:13
SADA NAM DOBROSUSEDSKE ODNOSE PREDSTAVLJAJU KAO KONSTRUKTIVNOST.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online