Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 01.06.2011.
15:37
Vestionline, Beta A

Raste broj azilanata u Srbiji

Izgleda da ne raste samo broj azilanata koji odlaze iz Srbije, već i onih koji dolaze u našu zemlju. Naime, azil u Srbiji je tokom prva tri meseca 2011. godine zatražilo je 417 osoba, što je pet puta više u odnosu na isti period prethodne godine, saopštili su predstavnici nevladine organizacije Grupa 484.

U izveštaju je ocenjeno da će se približavanjem Srbije Evropskoj uniji narednih godina dodatno povećati broj zahteva za azil.

Deca iz Avganistana preko Srbije pokušavaju da se domognu boljeg života

Velika brzina kojom pristižu novi migranti, posebno u mesecima političkih prevrata u severnoj Africi, zatekla je nadležne u Srbiji nespremnim, navodi se u izveštaju.

Koordinatorka radne grupe za azil iz te nevladine organizacije Miroslava Jelačić ocenila je da političke elite u Srbiji nisu pridavale veliki značaj pitanju migracione politike, koja je jedan od ključnih priporiteta EU.

"Ukoliko se migraciona politika bude izjednačavala isključivo sa viznom liberalizacijom, političke elite u Srbije biće u jednom momentu iznenađene, jer se već sada može predvideti kakav nas trend očekuje", rekla je Jelačić.

Ona je podsetila da će Srbija, približavanjem EU i imajući u vidu njen geografski položaj, postati sve privlačnija za migrante, i istakla da već sada ima veliki broj ilegalnih migranata iz afričkih zemalja, Avganistana, sa Bliskog istoka, na putu ka zemljama zapadne Evrope.

"Takav trend je iznenadio državne organe Srbije koji nisu bili spremni za prihvat tolikog broja tražioca azila", rekla je ona.


Nedovoljni kapaciteti za prihvat azilanata

Jelačićeva je navela da je broj zahteva maloletnih azilanata u porastu i da je od aprila 2008. do kraja 2010. godine registrovano 159 maloletnih migranata.

"Za prva tri meseca 2011. godine u Centru za boravak maloletnih azilanata smešteno je 15 dece", rekla je Jelačićeva predstavljajući izveštaj o statusu maloletnih tražilaca azila u Srbiji.

Ona je ocenila da su infrastrukturni i institucionalni kapaciteti za prihvat azilanata bili odgovarajući do 2009. godine, ali da su sada nedovoljni.

Direktor Zavoda za vaspitanje dece i omladine u Beogradu Dragan Orbović rekao je da je zbog nedostatka novca ustanova koja može da primi 12 maloletnih azilanata, taj broj svela na osam mesta.

Ukoliko ne bude finansijske podrške, od jula broj mesta za smeštaj maloletnih azilanata biće sveden na šest, kazao je Orbović i dodao da 80 odsto novca za funkcionisanje Centra stiže iz donacija.

Orbović je apelovao da se obezbedi trajan način finansiranja Centra za smeštaj maloletnih azilanata koji sada funkcioniše u okviru Zavoda za vaspitanje dece i omladine.

“Srbija mora biti spremna“

Zamenica zaštitnika građana Tamara Lukšić-Orlandić poručila je da Srbija mora spremna da dočeka očekivani priliv azilanata u narednom periodu.

"Kao zemlja koja pretenduje na članstvo u Evropskoj uniji moramo poštovati evropske standarde i obezbediti uslove za smeštaj azilanata. Posebna pažnja treba da bude posvećena maloletnicima", rekla je Lukšić-Orlandić.

Prema podacima Grupe 484, u Srbiji je 2008. godine podneto 77 zahteva za azil, naredne godine 275, a 2010. godine zahtev su podneala 522 azilanta.

POVEZANE VESTI

Sreda 01.06.2011. 18:26
Citajuci novine u Severnoj Americi, cesto sam si postavljao razna pitanja; ratuju protiv islamskog terorizma i fundamentalizma a dozvoljavaju (sada pretezno) muslimansku imigraciju!? Hajde, recino, da ih drze pod prismotrom i da mogu puniti Guantanamo. Ali takodje sam saznao da "islamske fundamentaliste - neke iz Montreala - ne mogu proterati u njihove (muslimanske) domovine jer ce biti podvrgnuti kaznama zbog istog dela ili slicno, Ja mislim ipak da je to contradictio in adjecto jer ako je neko islamski fundamentalista onda moze i mora biti proteran u islamske zemlje bez problema.Stvarno ne shvatam u cemu je problem.
Ponedeljak 13.06.2011. 12:35
Srbi van a oni unutra.To je bio vekovni san imperijalista da se docepaju Srbije narocito Bizmark i njegovi kucici.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online