Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
21
Sreda 01.06.2011.
12:36 >> 14:04h
Srna A

Srbija i Albanija da podele Kosmet

"Kosovo treba podeliti između Srbije i Albanije", rekao je srpski ministar unuitrašnjih poslova Ivica Dačić, koji pretpostavlja da će se Kosovo i Metohija priključiti Albaniji, "kao što bi se Republika Srpska priključila Srbiji".

Ne veruje u bajke: Ivica Dačić

"Ako sutra RS na referendumu donese odluku o otcepljenju, šta će oni biti? Nezavisna država ili će doneti odluku o priključenju i zajedničkom životu sa Srbijom?", upitao je Dačić i ocenio da je to normalno, zato što je to isti narod.

On je u intervjuu za novi broj beogradskog nedjeljnika NIN ocenio da je razgraničenje između Srbije i Albanije "jedina realna opcija".

"Pokušali smo ratom da branimo Kosovo, nismo uspeli. I zato govorim o razgraničenju, dok ne bude kasno. A to znači korekciju granica između dve susedne države - Srbije i Albanije", rekao je Dačić, koji je i lider Socijalističke partije Srbije.

On smatra da je Srbija napravila grešku, jer o Kosmetu nije razgovarala sa Albanijom.

"Srbija nije ni trebalo da prizna nikog drugog kao pregovrača s druge strane, osim Albanije. Zar smo mi stvarno naivni da mislimo da će Kosovo opstati kao nezavisna, samostalna država?", upitao je Dačić.

Odgovarajući na pitanje zašto misli da je lakše podeliti KiM između Albanije i Srbije, nego između Srbije i vlasti u Prištini, Dačić je rekao da su Albanci na Kosovu i Metohiji nacionalna manjina Albanije.

"Sad neko kaže da su to ideje 19. veka. Možda jesu, ali su to ideje koje su primenili Slovenci i Hrvati, pa i Crnogorci, na kraju krajeva", istakao je Dačić, navodeći da srpskom narodu "ne trebaju bajke o multietničkom životu".

Autonomija za Srbe - najveći domet pregovora?

On je rekao da Srbi moraju da stave tačku na probleme koji predstavljaju "rak-ranu".

Dačić je ocenio i da dijalog Prištine i Beograda neće rešiti suštinsko pitanje zbog stava zemalja EU i SAD i da će najveći domet razgovora biti "neka vrsta specijalne autonomije za Srbe na severu".

Jovanović: Nerazumna ideja

 

Predsednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović ocenio je danas da "nema razuma" u ideji o podeli Kosova između Srbije i Albanije, koju je izneo Dačić, i poručio da bi on morao da se ponaša odgovornije, jer nije samo lider Socijalističke partije Srbije, već i član Vlade Srbije.


Nema mnogo razuma u ideji o podeli Kosova, koju je Dačić ranije izneo, niti u ovoj najnovijoj razradi te ideje, prema kojoj bi Srbija delila Kosovo sa Tiranom, izjavio je Jovanović novinarima u Skupštini Srbije.


On je ocenio neprihvatljivim da se procenjuje da li Dačić govori sa pozicije lidera stranke ili zamenika premijera, odnosno potpredsednika Vlade Srbije.


Prema oceni Jovanovića, to govori o "stepenu haosa koji prati odnose u vladajućoj koaliciji i poslednjoj fazi politike bez vizije".


Jovanović je, takođe, ocenio da ideja podele Kosova na najjači način dokazuje koliko je Srbija daleko od politike koja bi je vodila ka ciljevima, koje je sama sebi postavila.


"U 21. veku Srbija neće nigde stići ako bude metodama 19. veka ostvarivala ciljeve, koje nije bila u stanju ni tada da ostvari", zaključio je Jovanović.

POVEZANE VESTI

Sreda 01.06.2011. 12:37
КАД ЋЕШ У ЗАТВОР, ГАДЕ ДЕБЕЛИ?!
Sreda 01.06.2011. 13:26
Cekaj Dacicu, da li si to poceo primenu plana za stvaranje velike Albanije ? Karte pronadjene tokom demonstracija kosovskih Albanaca jos davne 1981 godine, pokazivale su da u sastav " velike Albanije" treba da udje deo Kosova i juga Srbije, deo Makedonije, Crne Gore i Grcke ! Tesko tvojoj majci sta je rodila. Ti rodjen u Prizrenu, Dusanovom gradu ? Ti ministar policije ? Ti treniras strogocu i omalovazavas sve sto je srpsko ! Ajoj Dacicu, sta li mislis, cemu li se nadas ?
Sreda 01.06.2011. 14:45
Sve je to posledica onog komunistickog djavola milosevica kada je na pocetku konflikta u ex-yu umesto da posalje izaslanika borisava jovica u vasington na pregovore,on ga poslao u sssr u moskvu kod izdajnika gorbaceva.to je tada zestoko razestilo amere i trajno su se stavili na stranu franje i alije,koji su tada uveliko lobirali i isli da mole i klece klintonu.sssr je bio u raspadu i ba krotu...mi uvek izaberemo pogresnu stranu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online