Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 11.12.2009.
16:30
Tanjug A

Za popise oko 4,5 milijarde dinara

Poslanici srpskog parlamenta su u petak usvojili i Zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. godine, kao i Zakon o popisu poljoprivrede, za koje će iz republičkog parlamenta biti izdvojeno oko 4,5 milijarde dinara.

 

Zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova utvrđuje da će novi popis biti sproveden u periodu od 1. do 15. aprila 2011. godine i neposredno po završetku biće obavljena kontrola kvaliteta podataka prikupljenih popisom u izabranim popisnim krugovima.

Republički zavod za statistiku priprema, organizuje i sprovodi popis, a rezultatima popisa 2011. godine biće utvrđen ukupan broj stanovnika, domaćinstava i stanova u Srbiji, kao i njihov raspored na nižim teritorijalnim nivoima.

Uspostavljena baza podataka će obezbediti neograničene mogućnosti za brže i efikasne obrade podataka o pojedinim delovima svakog naselja i to do nivoa statističkih i popisnih krugova.

Sredstva za finansiranje popisa biće obezbeđena u budžetu Srbije, a prema predračunu za finansiranje izvršenja poslova i zadataka u popisu neophodno je obezbediti ukupno 2.896.327.900 dinara. 

Zakon o popisu poljoprivrede predviđa da se on sprovede u periodu od 1. do 15. novembra 2011. godine, čime će biti upotpunjen pregled stanja u toj oblasti na nacionalnom i lokalnom nivou.


Popis, koji mora biti harmonizovan sa svetskim standardima, obezbediće podatke koji će biti osnova za buduća istraživanja u poljoprivredi i definisanje opšte politike u toj oblasti, što je važno na putu evropskih integracija.
 

Popis će sprovoditi Republički zavod za statistiku, a zakon je precizirao da je iz budžeta za sprovođenje popisa, obuku popisivača, troškove marketinga i izrade reklamnog materijala potrebno izdvojiti oko 1,5 milijardi dinara.

Tim popisom, koji se prvi put sveobuhvatno sprovodi nakon 1960. godine, takođe će biti omogućeno stvaranje baze podataka, formiranje statističkog registra poljoprivrednih gazdinstava kojim će se obezbediti okvir za poljoprivredna istraživanja na uzorku i istraživanja o strukturi poljoprivrednih gazdinstava.

Prema zakonu, jedinice popisa su porodična poljoprivredna gazdinstva koja imaju najmanje 0,5 hektara, kao i ona koja imaju manje od 0,5 hektara poljoprivrednog zemljišta namenjenog za ratarsku, stočarsku, voćarsku, vinogradarsku, povrtarsku i druge oblike poljoprivredne proizvodnje poput uzgoja ribe, puževa, pčela.
 

Popis će omogućiti da se prikupe podaci o strukturi poljoprivrednih gazdinstava, lokaciji, zemljišnom fondu i kategorijama korišćenja poljoprivrednog zemljišta, zakupu, površinama pod usevima, broju voćnih stabala i čokota vinove loze, navodnjavanju, upotrebi mineralnih đubriva i sredstava za zaštitu bilja,.

Takođe, biće utvrđen i broj stoke, živine i košnica pčela, i ustanovljeni podaci o poljoprivrednoj mehanizaciji i objektima, radnoj snazi, prodaji poljoprivrednih proizvoda, organskoj poljoprivrednoj prizvodnji, dopunskim delatnostima, kao i o ribnjacima i površinama pod šumama.

Rudarstvo, transport ugljovodonika, izgradnja gasovoda

 

Skupština Srbije usvojila je i set od četiri zakona koji se odnose na rudarstvo, transport gasovitih i tečnih ugljovodonika i izgradnju gasovoda MG-11.

 

Zakon o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu predviđa donošenje godišnjeg programa koji će unaprediti razvoj rudarstva, radi podsticaja razvoja te delatnosti i srpečavanje, odnosno otklanjanje, štetnih posledica nastalih eksploatacijom mineralnih sirovina.

 

Zakon će omogućiti efikasniju eksploataciju rudnog bogatstva, razvoj rudarstva, potpuniju kontrolu poslovanja preduzeća koja se bave eksploatacijom mineralnih sirovina, pooštravanje sankcija i izdavanje rudarskih licenci od Ministarstva do početka rada Agencije za rudarstvo.

 

Usvojen je i Zakon o utvrđivanju javnog interesa za eksproprijaciju nepokretnosti radi izgradnje magistralnog gasovoda MG-11, odnosno prolaza magistralnog gasovoda MG-11 i pripadajućih razvodnih gasovoda RG 11-01, RG 11-02, RG 11-03 i RG-04, sa pratećim objektima, uključujući i postavljanje optičkog kabla za telemetriju, nadzor i daljinsko upravljanje gasovodnim sistemom.

 

Zakonom se "Jugorosgas" a.d. Beograd određuje za korisnika eksproprijacije, odnosno administrativnog prenosa nepokretnosti i nepotpune eksproprijacije nepokretnosti, a ta kompanija ima sva prava i obaveze korisnika eksproprijacije predviđene Zakonom o eksproprijaciji.


Donet je i Zakon o cevovodnom transportu gasovitih i tečnih ugljovodonika i distribuciji gasovitih ugljovodonika, kojim se uređuju uslovi za bezbedan i nesmetan cevovodni transport gasovitih i tečnih ugljovodonika i distribuciju gasovitih ugljovodonika, projektovanje, izgradnju, održavanje i korišćenje cevovoda i unutrašnjih gasnih instalacija.

 

Cevovodi se, kako propisuje zakon, projektuju i grade u koridoru utvrđenom prostornim planom na trasi za koju se utvrdi da se u pogledu prirodnih i radom stvorenih uslova i primenom propisa obezbeđuje bezbednost cevovoda i sigurnost života i zdravlja ljudi, životne sredine i materijalnih dobara.

 

Poslanici su usvojili i Zakon o prestanku važenja zakona o udruživanju u Zajednicu jugoslovenske elektroprivrede, čijim stupanjem na snagu prava, obaveze, sredstva, dokumentaciju, predmete i zaposlene u Zajednici jugoslovenske elektroprivrede preuzimaju Elektroprivreda Srbije i Elektromreža Srbije.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online