Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Utorak 31.05.2011.
12:48
Vestionline A

Paori stavili barikade po Vojvodini

Poljoprivrednici iz Vojvodine blokirali su puteve u Banatu, drgim delovima pokrajine kao i mostove i saobraćajnice u Novom Sadu, a od Beograda do Pančeva može se stići samo Beovozom. Predstavnici poljoprivrednika su danas izjavili da im pokrajinski premijer Bojan Pajtić nije mogao pomoći u vezi sa zahtevom da im se omogući odlazak traktorima u Beograd. Kako su juče onemogućeni da dođu u Beograd paori su noć proveli na svojim mašinama ispred pokrajinske Vlade u Novom Sadu.

Kordon ispred pokrajinske Vlade

Blokiran i Varadinski most

 

Poljoprivrednici su traktorima danas blokirali Varadinski most u Novom Sadu, koji spaja Novi Sad sa Petrovaradinom i nalazi se na trasi starog magistralnog puta ka Beogradu. I više prilaznih puteva Novom Sadu iz različitih pravaca je zatvoreno zbog traktorskih blokada pa se saobraćaj u glavnom gradu Vojvodine i okolini odvija otežano.

 

Banatski poljoprivrednici traktorima su blokirali prilaz Žabaljskom mostu, na putu Zrenjanin - Novi Sad, zbog čega se sa banatske strane formirala kolona vozila duga oko dva kilometra.

Poljoprivrednici su blokirali prilaz mostu sa pet traktora i nisu želeli da daju izjave za medije, a prelaz preko mosta dozvoljen je samo automobilima u kojima su deca, trudnice i bolesni.

Putnici, koji na tom putu čekaju već oko dva sata, revoltirani su njihovim postupkom. Željko Arsin iz Sremske Kamenice, koji se zatekao na tom delu puta kazao je da još jutros u šest sati iz Srpske Crnje pokušava da se vrati kući.

"Vozio sam kroz raznorazne njive, sve je blokirano, policija nas je upućivala na puteve sa strane, a to znači da je policija na strani štrajkača. Znam da su oni u pravu, da nemaju razloga da veruju vlasti jer su izvarani, ali ja nisam taj koji treba da trpi", rekao je Arsin.

Na Žabaljskom mostu mogu se videti i oni koji su se iz autobusa sa druge strane reke sa putnim torbama pešice uputili ka Zrenjaninu.

Predstavnik poljoprivrednika iz udruženja Klub 100 P plus Vojislav Malešev rekao je posle razgovora sa Bojanom Pajtićem da im je on preneo da pokrajina nema nadležnost nad policijom i da samim tim ne može da im pomogne u nameri da se zapute u Beograd i iskažu svoje negodovanje ispred Vlade Srbije.

Dodao je da im je Pajtić pružio podršku i razumevanje za njihove zahteve u vezi sa subvencijama.

Ispred zgrade Vlade Vojvodine na Bulevaru Mihajla Pupina stiglo je polcijsko pojačanje uz pomoć koga je napravljen kordon, kako bi poljoprivrednicima bio onemogućeno da traktorima nastave povremeno da blokiraju saobraćajnice i mostove u Novom Sadu.


Pre nego što je poljoprivrednike primio Bojan Pajtić oni su sa sedamdesetak traktora zaustavili saobraćaj u jednoj od glavnih gradskih ulica i u znak protesta upalili motore i sirene na svojim traktorima. Noć su proveli na službenom parkingu ispred zgrade. 

Poljoprivrednici su kazali da očekuju da im se tokom dana ispred zgrade Vlade Vojvodine pridruži još paora sa traktorima i najavili da će ostati ispred pokrajinske Vlade dok njihovi zahtevi ne budu rešeni.

Tadić: Džaba blokirate, para nema

 

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas povodom štrajka poljoprivrednika da nema dovoljno para u budžetu za subvencije i da je raspodeljeno onoliko novca koliko ima.

"Kada bi bilo više novca, mogli bi više i da raspodelimo i ja molim za razumevanje vlasnike krupnih gazdinstava da razumeju realnost ekonomske situacije u Srbiji danas", rekao je Tadić danas u Nišu.

Tadić je podsetio da se subvencije daju iz dohotka građana i da subvencionisanje mora da bude veoma izbalansirano i uravnoteženo.

Huljadama traktora juče su iz različitih krajeva Vojvodine krenuli u Beograda, ali ih je u tome sprečila policija, Najavili su da neće odustati od te namere i noć su proveli na traktorima i na brojnim blokadama puteva u pokrajini.

Predsednik Upravnog odbora Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Kiš rekao je da seljaci traže od predsednika Vlade Vojvodine Bojana Pajtića podršku i pomoć kako bi od policije dobili dozvolu da odu do Beograda i u Ministarstvu poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede iznesu svoj stav povodom najave promene sistema subvencija.

"Neopravdano je da Vlada namerava da uredbom ograniči subvencije na posede do 10 hektara, jer će time mnogi proizvođači hrane, koji su proteklih meseci uložili velika sredstva u setvu, biti oštećeni", dodao je on.

Kiš je podsetio da su subvencije i dotacije poljoprivrednicima u regionu znatno veće i da su time seljaci u Srbiji dovedeni u neravnopravan položaj.

Blokirali put ka Beogradu i granicu sa Rumunijom

Kažu da je ministar hteo da ih međusobno posvađa

Poljoprivrednici iz Pančeva i okoline pojačali su jutros blokade puteva ka Beograda i propuštaju samo vozila hitne pomoći, nezadovoljni pregovorima sa ministrom poljoprivrede Dušanom Petrovićem.

"Nema kompromisa i pošto nismo zadovoljni ponudom ministra, blokade su od jutros pojačane i na prilazima graničnim prelazima ka Rumuniji kod Nove Crnje i kod Kikinde, a uskoro će naši članovi blokirati i prelaz Vatin", izjavio je agenciji Beta potpredsednik Asocijacije poljoprivrednika Zoran Sefkerinac.

Na izlazima iz Pančeva prema Beogradu od jutros se propuštaju samo vozila hitne pomoći, a blokiran je i put prema Kovinu na izlazu iz Bavaništa, rekao je on.

"Postoje ljudi koji trpe zbog blokade, i nama je žao zbog toga jer to nije bila naša želja. Krenuli smo u protestnu vožnju do Vlade Srbije, ali nas je ovde blokirala policija i Žandarmerija kako Beograd ne bi video šta se dešava. Izvinjavam se građanima i molim ih da nas razumeju jer sutra mogu biti gladni", kazao je predsednik udruženja poljoprivrednika Pančevac Miodrag Radanov.

On je naveo da im je ministar Petrović saopštio da para u kasi za poljoprivredu nema jer je dobar deo ovogodišnjeg agrarnog budžeta potrošen na isplatu prošlogodišnjih dugova poljoprivredi.

"Mislim da je jučerašnjim sastankom u Ministarstvu Petrović pokušao da minira protest, jer je pozvao udruženja koja ne učestvuju u njemu. Umesto o rešenju problema zbog koga smo na drumovima, povela se rasprava o strategiji poljoprivrede što nije tema za ovaj trenutak", rekao je on.

Ocenio je da je želja ministra bila da se poljoprivrednici međusobno posvađaju, ali i marginalizuju udruženja koja su u protestu, jer su glavnu reč na skupu vodili predstavnici ostalih asocijacija čiji se članovi nisu priključili protestu.
 

Delegacija vojvođanske Asocijacije poljoprivrednika nije prihvatila sinoć, posle sastanka sa resornim ministrom Dušanom Petrovićem, ponudu Vlade Srbije o subvencijama za posed do najviše 30 hektara obradive površine.

Posle sastanka šestočlane delegacije poljoprivrednika sa ministrom Petrovićem, pomoćnik ministra poljoprivrede Miloš Milovanović rekao je da maksimalno što ministarstvo može da uradi je da omogući subvencionisanje u istom iznosu kao i prošle godine, kada je isplaćivano 14.000 dinara po hektaru, za maksimalno 30 hektara obradive površine po jednom gazdinstvu.

LSV razume poljoprivrednike

 

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) saopštila je danas da razume protest vojvođanskih poljoprivrednika, jer je njihov, ionako težak materijalni položaj postao još složeniji zbog izostanka obećanih subvencija, čime je istrošeno njihovo strpljenje.

"Očekujemo da Ministarstvo poljoprivrede Srbije, koje se na tako težak potez odlučilo pod pritiskom krize, u razgovoru sa predstavnicima poljoprivrednika hitno nađe način kako bi olakšalo situaciju sa kojom se oni već dugo nose i koja je sada kulminirala", saopštio je LSV.

 

DSS podržao protest

 

Demokratska stranka Srbije podržala je danas protest poljoprivrednika.

"Problemi u poljoprivredi su logična posledica primene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kojim je sadašnja vlada dozvolila da seljaci iz EU na našoj teritoriji prodaju robu ravnopravno sa našim seljacima, iako je poljoprivredna proizvodnja u EU subvencionisana sa pet do deset puta više sredstava od proizvodnje u Srbiji", navodi se DSS.

POVEZANE VESTI

Utorak 31.05.2011. 12:53
Onaj loptasti i buljavi je htjeo da posvađa seljake. Samo čekam kada će potegnuti i pendreke na njih, sa izgovorom da su se huligani maskirali u seljake i dovezli se najskupljim traktorima. Kako će biti kada stignu u BGD, hoće li biti njihov, moj, tvoj grad? Čiji je BGD?
Utorak 31.05.2011. 12:57
Свака част, моји Војвођани!
Utorak 31.05.2011. 13:20
Дошли им они који стварно раде у Србији и питају: Где су наши новци! Сад нека се вади Пајтић и друштво на Београд и на остале изговоре! Нека им објасни и зашто је подигао комерцијални кредит у име Града Новог Сада! Кад је могао Чварак на зимском скутеру,вала могу и ови људи тракторима!!! Не одустајте људи,ни за милиметар!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online