Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 31.05.2011.
13:17
J. Arsenović - Vesti A

Hag će biti gori od smrti

Videti nekada moćnog generala Mladića kako se jedva kreće i čitati kakve mu sve bizarne ideje padaju na pamet mnoge je Srbe pogodilo podjednako koliko i njegovo hapšenje. U razgovoru za "Vesti" vojni analitičar Miroslav Lazanski govori o tome ko je odgovoran za urušavanje jednog od najvećih mitova poslednjeg rata.

Šta zamerate u činu hapšenja Ratka Mladića?


- Sada je vrlo teško reći jer ne znamo u kom je psihofizičkom stanju bio general Mladić. Ako je on ovako počeo da se gubi, traži jagode, Slavicu Đukić Dejanović, sutra može da kaže da hoće da vidi Novaka Đokovića, onda ne znam koliko je svestan svojih apsurdnih izjava. Ako nije svestan, onda ne mogu ništa da mu zamerim jer ne kontroliše sebe. A ako nije tako, onda mu zameram što je dozvolio da dođe u ovu situaciju.

Priča se da se general zapravo predao da bi zaštitio porodicu koju nisu ostavljali na miru.


- Ali on nije samo suprug i otac, već profesionalni vojnik koji je pod sobom imao celu jednu armiju. Od 2002. godine se skrivao i morao je da zna da to skrivanje ima svoj kraj i da taj kraj neće biti blistav.

Zamerate mu što nije izvršio samoubistvo?

- Nisam ja to prvi rekao, to je pre nekoliko godina rekao njegov prijatelj, ministar Zoran Stanković. Ali ja vas pitam: kakav će njegov život biti dalje? U Tribunalu će ga prikazati kao zver. Ako je smisao života daj još koju godinicu, onda očito da Mladić nije bio ono što je većina Srba o njemu mislila, ili bar većina u RS. Pri tom ne treba negirati njegovu zaslugu za Republiku Srpsku, ali upravo zbog toga nije smeo da dozvoli ovo što mu se sada dešava.

Da li u tom rušenju mita mediji igraju ključnu ulogu?

- Od medija ne možete da očekujte da oni ostanu po strani i da sve te pikanterije ne iskoriste za podizanje tiraža. Ali država je morala da iskontroliše to curenje informacija, a ne svako malo da izlazi u javnost. Možemo da pričamo i o kršenju profesionalnog kodeksa. Šta ima medijima da se prenosi, i to od strane zamenika tužioca i sličnih, da Mladić voli Karleušu i slične stvari.

Da li sve te informacije režim dozirao upravo u svrhu unižavanja generala?

- Mislim da ima i spinovanja da bi se lik i delo Ratka Mladića svim onim Srbima koji imaju visoko mišljenje o njemu zgadio. Ajmo da ga provlačimo kroz blato, ajmo malo da ga pokažemo ludim, da to nije onaj čovek iz rata već jedan izgubljeni starac i neka ga takvog u Hagu! Politička elita uvek želi da jedan takav lik provuče kroz blato jer je onda lakše kada nastupa javno i hvali se da ga je isporučila. Ne govorim o njegovim vojnim akcijama, koliko je tu bilo blata, već kako se sada provlači i prikazuje u medijima.
 

U slavu defetizma


Da li ovakav odnos države prema vojnim komandantima loše utiče na moral aktivnog oficirskog kadra?

 

- To je pitanje za svakog oficira koji je konzument medija i koju razmišlja. Ali sigurno je da to može da ima neku vrstu psiholoških posledica na motivaciju u nekoj drugoj kriznoj situaciji. Kada vide kako su prošli oficiri bivše JNA i kako su se vlasti odnosili prema onima koji su pucali i ubijali vojnike i oficire JNA 1991. i 1992, to ne može da prođe bez posledica u razmišljanju pojedinca. Ali, pošto smo mi rekli da rata u narednih 100 godina neće biti, to nije ni bitno, ionako naši oficiri imaju status službenika u uniformi.


Čeda brži od Sarajeva
 

Da li presuda Mladiću može da bude kobna za opstanak RS?

 

- To je velika opasnost za RS. Već su se u Beogradu mogli čuti neki političari koji traže da Srbija promeni odnos prema RS. Znači, odavde je krenulo. Ako je to pitanje potegao Čeda Jovanović, to u prevodu znači da Amerikanci tako smatraju. Iako sam očekivao da će lider LDP-a prvi to pitanje da potegne ovde, ipak me čudi da je to uradio čak i pre Sarajeva.

POVEZANE VESTI

Utorak 31.05.2011. 13:32
Најзад неко ко стварно мисли оно што каже! Браво Мирославе! Све раде да би показали како су Српски хероји - злочинци и сенилни старци,недостојни поштовања....То нам је власт! Брука и срамота свих нас,чији су претци остављали кости и крварили по читавом Балкану и који су некада помињани са страхопоштавањем,као највећи хероји и борци за отаџбину! Многа смо царства кроз историју срушили,а сада смо доведени од ове жуте олигархије и оне сподобе Чеде, до тога ,да треба да се стидимо што смо Срби!
Utorak 31.05.2011. 13:44
Slusala sam Miroslava pre neko vece. On je izmedju ostalih izrazio ogromnu sumnju u zvanicnu verziju generalovog hapsenja. I sada je potpuno u pravu kada govori o namerama vlasti i pojedinh medija da uruse ugled generala u ocima naroda! Medjutim, to nece ici. General je bio, jeste i ostace castan covek, a ova izdaja ostace ogrmona sramota na plecima zutih ! Sta reci a ne zakukati na sve ovo ? Svi su svesni njegovog ucinka za slobodu i odbranu srpskog naroda u Bosni, ali opet ne vredi, vlast se i dalje trudi da ga sto vise ocrni, kao da je isao da otima tudje a ne da brani svoje!Aa ovo sa jagodama i Karleusom zaista prelazi granicu dobrog ukusa! Mada, pitanje je i da li je istina!
Utorak 31.05.2011. 13:37
Miroslave,volim da citam tvoje knjige i tekstove,dopada mi se taj bacje stil okorelog mangupa svalera koji se provlaci kroz price.I ovaj intervju ti je OK.Ono sto mene interesuje,jel istina ona prica za snimak da si ga prodao Amerima? Hoce li neko objaviti misljenje povodom nedavnih dogadjaja naseg Srbina Milovana Drecuna?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online