Subota 29. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 30.05.2011.
11:13
Vestionline A

U Hagu očekuju Mladića

Dok u Beogradu ističe rok za žalbu na odluku o izručenju Ratka Mladića Haškom tribunalu, u Hagu ocenjuju da bi do izručenja najpoznatijeg haškog optuženika - posle više od 15 godina bekstva - moglo da dođe već danas ili sutra, prenose beogradski mediji.

Kamere spremne za doček Ratka Mladića 

Po proceduri, Mladić bi - čim bude prebačen u Hag - trebalo da se pojavi pred sudijama, a u pritvoru u Sheveningenu u početku bi mogao da bude odvojen od ostalih optuženika.


Takođe, očekuje se da ga pregleda poseban lekarski tim i oceni da li je potrebno da dobije intenzivnu lekarsku negu i da li uopšte može da se pojavi pred sudijama.


Ispred pritvorske jedinice u Sheveningenu od jutros su parkirana reportažna kola velikih televizijskih kuća i postavljene ekipe koje čekaju ulazak kolone u kojoj će biti prebačen ratni komandant Vojske Republike Srpske.


I građani Haga znaju da u Tribunalu očekuju do skora najtraženijeg haškog optuženika, a taksista, doseljenih iz Surinama, iz prve ruke "svedoči" da celog vikenda stižu novinari najpoznatijih svetskih medija: "Tu su i CNN i BBC. Čuo sam, dolazi general iz Bosne. "


Rešenje o ispunjenosti uslova za izručenje Mladića u petak je doneo istražni sudija Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu. Mladić je uhapšen 26. maja, i od tada se nalazi u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda u Beogradu dok se ne steknu uslovi za njegovu ekstradiciju Hagu.

TV ekipe nadaju se skorom dolasku do skora najtraženijem haškom optuženiku

Homen: Izručenje Mladića najbrže za dva dana

Predstavnik Vlade Srbije za odnose s javnošću Slobodan Homen izjavio je danas da proces izručenja Ratka Mladića Haškom tribunalu za ratne zločine od danas može da traje najmanje dva dana, a najduže četiri.

Homen je za RTV B92 kazao da se, ako sud danas do 17 časova, kada ističe rok, ne dobije žalbu na rešenje o ispunjenosti uslova da Mladić bude izručen Hagu, onda čeka još 24 časa da bi se proverilo da li je žalba uopšte poslata.

Slobodan Homen

"Formalno-pravno žalba utiče na ceo postupak. Slanje poštom je odugovlačenje. Krivično vanraspravno veće razmatra navode žalbe. Ne možemo da pretpostavimo šta će u njoj pisati. Verovatno će se žalba odnositi na psihofizičko stanje Mladića. Ceo postupak od danas može trajati minimalno dva, a maksimalno četiri dana", kazao
je Homen.

On je dodao da razume postupke porodice i advokata Mladića, koji potenciraju njegovo loše zdravstveno stanje, i izneo pretpostavku da je međunarodni sud uspostavio najviše standarde u svom funkcionisanju.

"Procenu njegovog zdravstvenog stanja nije uradio jedan lekar, već konzilijum lekara. Sve ostalo je marketing. Ministarstvo pravde, koje potpisuje odluku o ekstradiciji, prihvata odluke suda", naveo je Homen, koji je i državni sekretar u ministarstvu pravde.


Proširena optužnica protiv Mladića

Član sudskog veća koje će suditi haškom optuženiku Ratku Mladiću, holandski sudija Alfonso Ori, u petak je potpisao odluku kojom se tužilaštvu odobrava da podnese proširenu optužnicu s predloženim izmenama dosadašnje optužnice.


Kako otkriva sarajevski "Dnevni avaz" optužnica protiv Mladića se poklapa s optužnicom Radvana Karadžića, što, prema tužiocu, "omogućava spajanje predmeta protiv Mladića s predmetom protiv Karadžića".


Optužnica protiv Mladića bila bi svedena sa 15 na 11 tačaka. I dalje ostaju optužba za genocid, s time da bi se posebno tretirao genocid u Srebrenici, a posebno genocid počinjen na drugim lokacijama i u drugom vremenskim periodima, dok bi otpala optužba za zaveru da se počini genocid.


Predložena optužnica bi, takođe, bila dopunjena izmenama vezanim za udruženi zločinački poduhvat na način da umesto jedinstvenog tretira četiri različita udružena zločinačka poduhvata vezana za četiri baze zločina iz operativne optužnice, piše list.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online